Συνέδριο ΝΔ: Όταν ο Κυριάκος ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΟ απολογισμός του ’10ου συνεδρίου’ της ΝΔ  είναι ένας αρνητικός απολογισμός για το πολιτικό σύστημα. Όσα  παλαιοκομματικά  και παρακμιακά συνέβησαν εκεί με τις ομάδες και τους μηχανισμούς , ηταν σκηνές απο γνωστά έργα της κομματοκρατίας. Οσα είπε στις δυο ομιλίες του προς του συνέδρους της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν παρά όσα λέγονται σ’ αυτές τις κομματικές συνάξεις  που αποκαλούνται  ‘συνέδρια’. Τα έχουν πει και οι προηγούμενοι από αυτόν στην ΝΔ, θα τα πουν ενδεχομένως και οι επόμενοι.

Λέγονται και στα λοιπά κόμματα. Είναι η ευκολία των λόγων στην οποία έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί και ο νέος αρχηγός της ΝΔ δεν κατάφερε, ή δεν  θέλησε, να διαφοροποιηθεί.  Αντίθετα επαλήθευσε τις αρνητικές πλευρές του εαυτού του που είχε ήδη εμφανίσει στη Βουλή. Σε μια περίοδο που η αποτυχία του Τσίπρα, κάνει  την κοινωνία να αναζητά τον διάδοχό του, ο Κυριάκος διεκδικεί το ρόλο με λάθος τρόπο.

Απο τη μια  ο πολιτικός λόγος με ατάκες, χωρίς βάθος και απο την άλλη οι  ’25 προτάσεις’ ,ξεπατικωμένες  απο την αρθρογραφία του οικονομικού Τύπου. Το όραμα που  χρειάζεται μια κοινωνία για να  κινηθεί απουσιάζει. Η πολιτική στρατηγικη υποκαθίσταται απο τακτικισμους και τεχοκρατικές ‘πρωτοτυπίες’.  Για όλα αυτά δεν χρειαζόταν συνέδριο.

Ανάμεσα στις κοινοτοπίες και τα τετριμμένα που εκφώνησε  ο αρχηγό ς της ΝΔ με ύφος κάποιου που θεωρεί ότι δια της παρουσίας του τέμνει ιστορία, υπάρχουν  αναφορές που δεν δείχνουν τι ιδέα έχει για τον εαυτό του, αλλά τι ιδέα έχει για τους ακροατές του.

Είπε με έμφαση ότι  ‘η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει”. Λογικό, αφού λέει ότι η ‘η κυβέρνηση πρέπει να φύγει’- άσχετα αν δεν έχει βρει κανείς τον τρόπο να φύγει μια κυβέρνηση με πλειοψηφία στη Βουλή και με νωπή λαϊκή εντολή. Επειδή το ζητάει η αντιπολίτευση- πρέπει κάποιος να τη διαδεχτεί.

Αν πάρουμε στα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις του ο πρόεδρος την ΝΔ πρέπει να απαντήσει σε κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα.

Πρώτον. Με ποιο  πρόγραμμα θα κυβερνήσει;  Μέχρι στιγμής κυβερνητικό πρόγραμμα από την πλευρά του δεν έχει ακουστεί.-και φυσικά το φυλλάδιο με τις ‘αληθειες’  μόνο ως προγραμμα δεν μπορεί να εκληφθεί. Δεν μιλάμε για γενικόλογα ευχολόγια, αλλά για πρόγραμμα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει. Γιατί το μόνο πρόγραμμα που θα εφαρμόζεται στη χώρα για χρόνια ακόμη, όποια  κυβέρνηση και αν είναι στα πράγματα, είναι το Μνημόνιο.

Συνεπώς όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει ή κοροϊδεύει ή λέει ότι είναι έτοιμος να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Απλώς θα το εφαρμόσει καλύτερα. Δηλαδή θα κόψει με μεγαλύτερη ευκολία συντάξεις, θα κάνει με άνεση απολύσεις, θα  περιορίσει και άλλο το εισόδημα. Τι μπορεί να κάνει η ΝΔ για ανάπτυξη, υγιή διακυβέρνηση, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αξιοκρατία  κ.λ.π. το ξέρουμε.

-Δεύτερον. Με  ποιους θα κυβερνήσει; Δεν έχουν περάσει ούτε  δεκαοκτώ μήνες από τότε που η ΝΔ ήταν στη κυβέρνηση και έφυγε γιατί οι άνθρωποι με τους οποίους κυβερνούσε ήταν αποτυχημένοι. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πρώτο τραπέζι πίστα στο συνέδριο. Αυτοί εμφανίζονται να πλαισιώνουν και να στηρίζουν τον νέο αρχηγό, αυτοί καταλαμβάνουν τα όργανα. Αυτοί είναι η ΝΔ. Με ποιους είναι έτοιμος να κυβερνήσει λοιπόν; Είδε κανείς νέα πρόσωπα με νέες ιδέες στο  ρετιρέ της ΝΔ;   Υπήρξε   μήπως περιθωριοποίηση όσων έφερε ο Σαμαράς από το κόμμα του Καρατζαφέρη; Απομονώθηκαν οι υπουργοί του; Αν η ετοιμότητα εστιάζεται στην επιστροφή όσων έφυγαν ως ανίκανοι να κυβερνήσουν  -δηλαδή να εφαρμόσουν το Μνημόνιο και να πείσουν την κοινωνία για την αγαθή  άσκηση της εξουσίας- μάλλον θα περιμένει πολύ.

-Τρίτον. Το θέμα δεν είναι αν είναι έτοιμος να κυβερνήσει κάποιος,  αλλά πως θα κυβερνήσει. Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης κατά την ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ έδειξε ότι έχει τη διάθεση να αλλάξει τις αραχνιασμένες  μεθόδους διακυβέρνησης της παράταξής του. Από ένα σημείο και πέρα όμως εγκατέλειψε τους νεωτερισμούς και επανήλθε στα γνωστά και τετριμμένα. Ισορροπίες με όλους, συμμαχία με τη ολιγαρχία. Με εισήγηση του το συνέδριο επικύρωσε ότι αυτό που είναι έτοιμη να κάνει υπό τη ηγεσία του η ΝΔ είναι να επαναλάβει όσα είχε κάνει και υπό την ηγεσία του προκατόχου του.

Ο Μητσοτάκης οικειοθελώς εμφανίστηκε ως συνέχεια του Αντώνη Σαμαρά. Με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες πρακτικές και αντιλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι η ετοιμότητα την οποία διακήρυξε  είναι η  παραδοσιακή ετοιμότητα της Δεξιάς, με τον ακραίο λόγο, την λογική  νομής του κράτους, τα διχαστικά κηρύγματα και τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις σε πολλά θέματα.

Στο συνέδριο αποδείχτηκε ότι ο Μητσοτάκης  ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Παρότι γόνος και μέλος μιας δυναστείας, η ιστορία της οποίας είναι γνωστή, ξεκίνησε  ως ελπιδοφόρος πολιτικός να εμφυσήσει νέο αέρα στο κόμμα του αρχικά και τη ελληνική πολιτική και στη συνέχεια κατέληξε ένας τυπικός δημοκόπος που υιοθετεί εύκολες ατάκες αναζητώντας το χειροκρότημα των οπαδών του.

Απευθύνεται συχνά στα πιο καθυστερημένα τμήματα της Δεξιάς και  συσπειρώνει τα πιο λαϊκιστικά και αντιδραστικά στοιχεία του χώρου, ενώ υιοθετεί και τις παλιές -και οικογενειακές μεθόδους αν κριθεί από την ‘ καταστατική’ προετοιμασία να δεχθεί  αριβίστες από άλλα κόμματα- κατόπιν συναλλαγής εννοείται. Αυτό νέο ήθος δεν το λες.

Ο νέος αρχηγός της ΝΔ με το είδος του συνεδρίου που οργάνωσε δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί  αρχικά γι’ αυτόν. Αναδιπλώθηκε σύντομα στα κλασσικά όρια της παράταξής του και ετοιμάζεται να αντιγράψει από τους προκατόχους του τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Κ. Καραμανλή. Από όσα παραδείγματα έχει στο ιστορικό της η συντηρητική παράταξη διαλέγει το χειρότερο.