Τάρτα με κρεμμύδια

Της Πάολας Ψαρρού

PPS (1)

ΥΛΙΚΑ
Για την βάση

400 γρ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο
2 κρόκους αυγών
4 κ. σ. κρύο νερό
1 πρέζα αλάτι

Για την γέμιση
500 γρ. κρεμμύδια
2 κ. σ. βούτυρο
2 αυγά
1 φλ. γάλα (250ml)
100 γρ. τυρί έμενταλ (τριμμένο)
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο (κρύο) σε κυβάκια.

Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι η ζύμη να γίνει ψιχουλιαστή. Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την απλώνουμε σε μια ελαφρώς βουτυρωμένη φόρμα τάρτας, φροντίζοντας να καλύψουμε τα τοιχώματα μέχρι επάνω.

Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 10′.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μισές ροδέλες και τα σωτάρουμε στο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Τα αλατίζουμε.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα στα σωταρισμένα κρεμμύδια.

Στο τέλος ρίχνουμε το τυρί, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση πάνω στη βάση της τάρτας και ψήνουμε στους 180°C για 30′ περίπου.

20151106_125811

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε και τάρτα με πράσα.
Θα χρησιμοποιήσουμε το λευκό μέρος, θα τα κόψουμε σε λεπτές ροδέλες και θα τα σωτάρουμε στο βούτυρο, όπως τα κρεμμύδια.