Τα παλαιοκομμουνιστικά ιερογλυφικά του υπουργείου Υγείας

ΦΩΤΟ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣΓια τις δραματικές και ακραίες ελλείψεις πολύ ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων για χρονίως πάσχοντες στο νοσοκομείο της Αθήνας «Λαϊκό», αλλά και σε άλλα ιδρύματα της χώρας μας, το υπουργείο Υγείας ισχυρίσθηκε μεταξύ άλλων το βράδυ της Τρίτης 12 Ιανουαρίου τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό από 1-1-2016 επανήλθε η χορήγηση των  φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw- back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.  Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι ογκολογικοί ασθενείς, αντιθέτως μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του «στερείται» να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ.  Ωστόσο, λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας  των συγκεκριμένων φαρμάκων. Διευκρινίζεται ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονταν αποκλειστικά στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες (σ.σ.: η υπογράμμιση δική μας)». 

Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται αληθώς τα ως άνω, αλλά με τρόπο παλαιοκομμουνιστικό, σχεδόν ιερογλυφικό… Γιατί αυτό;

«Οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ» και μόνον διασφαλισμένες. Το υπουργείο Υγείας δεν προχωρά, και προς τιμήν του, στον ψευδή ισχυρισμό, σύμφωνα με  τον οποίον οι ως άνω πιστώσεις για τον μήνα Ιανουάριο έχουν αποδεσμευθεί. Είναι απλώς διασφαλισμένες και, επειδή δεν έχουν εκταμιευθεί, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας – μεταξύ των οποίων και το «Λαϊκό», δεν μπορούν ακόμη να προχωρήσουν στις σχετικές παραγγελίες για τις ανάγκες του Ιανουαρίου σε φάρμακα, ιδιαιτέρως σε φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Τι δεν κάνει, ως συνήθως, το υπουργείο Υγείας; Δεν δεσμεύεται πουθενά πότε θα ξεκινήσει εκ νέου η χορήγηση των ΦΥΚ στους χρονίως πάσχοντες του «Λαϊκού», ούτε ζητεί μία ταπεινή συγγνώμη για την ταλαιπωρία την οποία προσέφερε στους βασανισμένους συνανθρωπους μας, πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, κατεβαίνουν στην Αθήνα από την επαρχία και αφού διανύσουν πολλά, μα πάρα πολλά χιλιόμετρα!

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές μας, λοιπόν, το «Λαϊκό» θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα να χορηγεί εκ νέου ΦΥΚ στους χρονίως πάσχοντες – καρκινοπαθείς, οροθετικούς, ρευματοπαθείς κ.λπ. -, καθώς το σχετικό απόθεμα του φαρμακείου του ιδρύματος έχει εξαντληθεί μέχρι κεραίας.

Καλό θα ήταν το υπουργείο Υγείας να μην φοβάται να μας λέει την αλήθεια κατάμουτρα και ολοκληρωμένη, καθώς τα παλαιοκομμουνιστικά ιερογλυφικά αξίζουν αποκλειστικά και μόνον όχι για τις αναγκαίες διευκρινίσεις, αλλά για την σκληρή εκγύμναση της ικανότητάς μας στην προσεκτική ανάγνωση και την λεπτή αποκρυπτογράφηση…