Τι συνέβη με το “Πραξικόπημα της Δραχμής”

Φωτό: ΑΠΕ

Του Νίκου Γαλάτη

  O Παναγιώτης Λαφαζάνης περιέγραψε σε εκδήλωση περίπου 500 στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στο ξενοδοχείο «Οσκαρ” το σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Το σχέδιο περιελάμβανε την κατάληψη του Νομισματοκοπείου, αλλά- όπως έχει γραφεί- και την σύλληψη ή εξουδετέρωση του Στουρνάρα, που δεν θα έδινε χωρίς μάχη –φυσικά- τα χρήματα.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη, ή μπορούμε να το κάνουμε και τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα».

Όταν όλα αυτά αποκαλύφτηκαν και το διαδίκτυο κατακλείστηκε με σκίτσα που συσχέτιζαν τον υπουργό Ανάπτυξης με τους …Ντάλτον, ο Λαφαζάνης τα διέψευσε όλα στην Βild:

«Όλα αυτά τα σενάρια, όπου για παράδειγμα καταλαμβάνω την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ανοησίες. Δεν είμαι τρομοκράτης. Αλλά αυτά τα 22 δις υπάρχουν – και μάλιστα μοιρασμένα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε μετρητά. Και τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν στον κόσμο. Ο στόχος αυτών των άθλιων δημοσιευμάτων δεν είναι το πρόσωπο του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά οι συνεπείς αντιμνημονιακές προοδευτικές θέσεις που εκφράζει».

Το σχέδιο αν δεν περιλάμβανε την σύλληψη του Γιάννη Στουρνάρα ή την εξουδετέρωση του –, πιθανόν με τη βοήθεια της αστυνομίας ή του στρατού –αφού ήταν ενήμερος ο Καμμένος- δεν ήταν …καλά οργανωμένο. Πολλά μέσα ενημέρωσης μιλάνε για «ριφιφί», για  εισβολή στο Νομισματοκοπείο. Το σχέδιο για να είναι επιτυχές προϋποθέτει εθνικοποίηση της Τράπεζας Ελλάδος και αποκοπή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με δέσμευση του χρηματικού αποθέματος των 22 δισ. Ευρώ. Το ερώτημα πως θα γινόταν αυτό- που άλλωστε έχει προτείνει ανοιχτά ο Λαπαβίτσας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πει στο New Statesman ότι -την 28η Ιουνίου-, όταν η ΕΚΤ δεν δέχθηκε το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ELA πρότεινε σε μία κλειστή ομάδα κυβερνητικών στελεχών ένα τρίπτυχο κινήσεων ως απάντηση: την έκδοση υποσχετικών (IOUs) ή την ανακοίνωση ότι θα εκδίδονταν, σχέδιο μονομερούς «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων στην κατοχή της ΕΚΤ και την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την ομάδα αποτελούσαν, εκτός του του ιδίου, οι κ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος, Παππάς και Σαγιάς. Ο Βαρουφάκης μειοψήφισε (4-2) και  προχώρησε στην λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και την τραπεζική αργία. Οι συνομιλητές του –ιδιαίτερα ο κ. Σαγιάς, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή»  αντέδρασαν έντονα, καθώς κρίθηκε ότι το σχέδιο διαχείρισης της «ρήξης» ήταν εντελώς ανεπαρκές.

Ο τέως υπουργός ανέφερε στο New Statesman ότι υπήρχε μία μικρή ομάδα μέσα στο υπουργείο που ασχολούνταν από τον Φεβρουάριο με το τι θα έπρεπε να συμβεί σε περίπτωση Grexit:

«Yπολογίσαμε στη θεωρία, σε έγγραφα, όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν. Αλλά είναι ένα πράγμα να το κάνει αυτό κανείς στο επίπεδο 4-5 ανθρώπων και εντελώς διαφορετικό να προετοιμάσει τη χώρα γι’ αυτό. Για να προετοιμαστεί η χώρα χρειαζόταν μία εκτελεστική απόφαση και η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ποτέ».

Το «Βήμα» θα γράψει –επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές- «το όλο σχέδιο, προβληματικό και φαιδρό στη σύλληψή του, αλλά εξόχως επικίνδυνο, είχε περιέλθει σε γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τον Πρωθυπουργό και τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος. Λέγεται μάλιστα ότι σε κάποια από τις συζητήσεις ο πρωθυπουργός αναφώνησε «έχω μπλέξει με τρελούς».

Ο υπουργός Μάρδας με ανάρτησή του στο Facebook επιβεβαιώνει το σχέδιο, αλλά λέει πως «όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η παρακαταθήκη των 20 δις της ΕΚΤ στην ΤτΕ. Στην περίπτωση αυτή, τα διαβόητα 20 δις ευρώ είναι απλά τίτλοι του Δημοσίου, που οφείλει το κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κ.λπ.»

«Ακούστηκε λοιπόν ότι κατά τη διαδικασία επιστροφής στη δραχμή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πληρωμή μισθών και συντάξεων, τα 20 περίπου δις ευρώ που βρίσκονται στις αποθήκες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και ανήκουν φυσικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Υποθέτουν οι υποστηρικτές τέτοιων λύσεων ότι η ΕΚΤ θα μείνει απαθής αν κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει, κάτι φυσικά που δεν είναι αληθές. Η απάντηση της ΕΚΤ θα είναι απλή: Αν πράγματι χρησιμοποιήσουμε τα υποτιθέμενα 20 δις ευρώ που βρίσκονται σε κάποιες αποθήκες της ΤτΕ, την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ θα αρχίσει να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα για την υπόλοιπη ΕΕ, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Οπότε οι Έλληνες θα έχουν στα χέρια τους απλά σκουπίδια!

Το ΑΠ αποκάλυψε ήδη (https://anoixtoparathyro.gr) πολύ πριν ότι «σε ανύποπτο χρόνο υπήρχαν διεργασίες στο παρασκήνιο που προετοίμαζαν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και από εκεί μοιραία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτή την πληροφορία στις 15 Ιουνίου, πολύ πριν το δημοψήφισμα δηλαδή, σε μια κλειστή υπουργική σύσκεψη ο μοιραίος Βαρουφάκης παρουσίασε σχέδιο για αντικατάσταση του νομίσματος με διατακτικές (I ow you).

Στην ίδια σύσκεψη ο Καμμένος προσφέρθηκε ως ….υπουργός Άμυνας να αναθέσει στο… στρατό τη φύλαξη των δημόσιων κτηρίων όπως της ΔΕΗ και διαβεβαίωνε ότι έχει στοκ σε καύσιμα, φάρμακα κλπ. Ο Παν. Λαφαζάνης ζήτησε να αναλάβει ο λαός την προάσπιση των «κατακτήσεων» του. Ο Πρωθυπουργός δεν πήρε θέση.

Τέτοιες διεργασίες έγιναν αρκετές στους κόλπους της κυβέρνησης με διάφορες συνθέσεις και δείχνουν ότι το εθελούσιο Grexit δεν ήταν απλώς μια σκέψη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από αυτές τις περίεργες επιδιώξεις διέσωσε την κυβέρνηση -και τη χώρα κατά συνέπεια- η σθεναρή αντίδραση ενός μικρού αριθμού κυβερνητικών παραγόντων, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιάννης Πανούσης, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γιάννης Ρουμπάτης.

Οι τέσσερις δεν δέχθηκαν ποτέ καμία συζήτηση που συμπεριλάμβανε το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός της κοινοτικής Ευρώπης. Η επιρροή τους στον Πρωθυπουργό ήταν το ανάχωμα σ” αυτές τις καταστροφικές επιδιώξεις που διακινούσαν οι αντιευρωπαϊστές του κυβερνητικού χώρου”.

Κι έτσι το «Πραξικόπημα της Δραχμής»αποφεύχθηκε.