Του Αυγούστου τα κλασσικά! Γεμιστά και Μπριάμ


Γράφει η Καλυψώ

Κάτι οι μεγάλες ζέστες και κάτι η νηστεία του δεκαπενταύγουστου, αυτά τα δύο φαγητά δεν λείπουν από κανένα τραπέζι.

Ελαφριά, γεμάτα μυρωδικά και χωρίς λευκώματα που τρώγονται και κρύα την επόμενη μέρα, αποτελούν πιάτα κλασσικά της ελληνικής κουζίνας. Όμως υπάρχουν πάντα μικρές παραλλαγές που κάνουν τη διαφορά!

Τα δικά μου μυστικά :

Γεμιστά

Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και χρησιμοποιείστε όλα τα λαχανικά που θα βρείτε στον κήπο ή στον μανάβη σας! Όχι μόνο τομάτες και πιπεριές αλλά και μελιτζάνες και κολοκυθάκια κι ανθούς και αμπελόφυλλα!

Στη γέμιση εκτός από τα κλασσικά μην ξεχάστε μπόλικο δυόσμο, μαύρες ψιλές σταφιδούλες και μια χούφτα κουκουνάρι.

Και το παιχνίδι συνεχίζεται. Βάλτε τα ανάκατα στο ταψί ώστε να παίρνει το ένα μυρωδιές από το άλλο. Στο βιβλίο της ” Γιάντες” η Αμάντα Μιχαλοπούλου γράφει πως η γιαγιά της έκανε τα ” ανάποδα γεμιστά”! Στις τομάτες έβαζε τα καπάκια της πιπεριάς και το αντίστροφο. Σας διαβεβαιώνω είναι ιδιαίτερα ευρηματικό και πετυχημένο!

Λίγη τριμμένη φρυγανιά στα καπάκια πριν φουρνίστε! Και προσοχή στο ψήσιμο. Δεν θέλει βιασύνες!DSC02469

Μπριάμ

Εδώ προτείνω να κινηθείτε πιο μινιμαλιστικά. Μόνο πατάτα, κολοκυθάκι (μεσαίου μεγέθους για να ψήνεται καλύτερα), πιπεριά και καμιά-δύο μελιτζάνες τσακώνικες. Κόβουμε μεγαλούτσικα κομμάτια για να μην λιώσουν στο ψήσιμο. Δεν βάζουμε πολλά μυρωδικά. Διαλέξτε ένα μόνο. Εγώ προτιμώ τον βασιλικό.

Οι τομάτες πρέπει να μπούνε ακέραιες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια κι όχι περασμένες στο μούλτι.

Δεν προσθέτουμε νερό! Αρκεί αυτό που έχουν τα λαχανικά μας.

Μην λυπηθείτε το κρεμμύδι και το σκόρδο!

Και ψήσετε ώρα πολύ σε μέτρια φωτιά. Συνήθως στους 180-200ο ψήνουμε περισσότερο από δύο ώρες.