Το ανώτατο στάδιο του Κατρουγκαλισμού

ΦΩΤΟ: FACEBOOK/ NIKOΣ ΤΣΙΑΜΤΣΙΚΑΣ

 

Του Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΌταν η μανία γίνεται πιο σοβαρή, τα άτομα αρχίζουν να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα και παρορμητικά,παίρνοντας συχνά λανθασμένες αποφάσεις και έχουν μη ρεαλιστικές ιδέες για το μέλλον.Σε πολύ σοβαρά επεισόδια μανίας, τα άτομα μπορεί να βιώσουν πολύ διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις για τον κόσμο και την πραγματικότητα. Αυτό είναι γνωστό ως ψύχωση.

(Ο ορισμός για την διπολική διαταραχή στη Βικιπαίδεια).

Συνηθίσαμε στις μεγάλες απεργίες, τις μεγάλες διαδηλώσεις, τους μεγάλους αγώνες. Τη μαζική αυτοικανοποίηση -δηλαδή το αίσθημα που περιγράφει ο Μάρσαλ Μακ Λούαν ως την έννοια του νταρσάν- που οι Ινδοί βρίσκουν στον Γάγγη- όπου συνωστίζονται κι οι Δυτικοί  στις μεγάλες ροκ- θρησκετικές συναυλίες.Τις συγκεντρώσεις που πότε ενώνουν, πότε μας χωρίζουν με τις κασέτες της ΓΣΕΕ να παίζουν  πάντα τον Νταλάρα να τραγουδά:

«Πάγωσε η τσιμινιέρα/ κι απέξω από την πύλη εργάτες μαζεμένοι συζη-ταααάνε»…

Είμαστε μεγάλος λαός. Ελλάς- Ελλήνων –Διαμαρτυρομένων. Με μικρά και μεγάλα ψέμματα –κάθε μέρα ζούμε τις εθνικές μας φαντασιώσεις. Και γράφουμε Ιστορία. ‘Απόψε θα γίνει το νέο Κιλελέρ» λέει ο αγρότης με το κινητό και τη μερσεντές κι ένας άλλος κατεβαίνει στην διαδήλωση με μπλουζάκι του Τσε Γκεβάρα. Οι μεγάλες διαδηλώσεις είναι θεραπευτικές, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά  που ερχόταν ο εχθρός στην Πόλη, ο λαός έκανε λιτανείες στους δρόμους και προσευχόταν στην Αγιά Σοφιά. Τώρα δεν έχουμε την εικόνα του Χριστού, αλλά του Τσε Γκεβάρα.

Γίνε και συ Τσε Γκεβάρα για μια μέρα, αλλά τι ήταν ο Τσε; Μήπως νομίζουν ότι ήταν ραλίστας, καπνιστής πούρων ή προεμψύχωση του Μέσι; Mπορεί να  εκφράσει την ελληνική αγροτική τάξη, τους διαδηλωτές της γραβάτας, το μεγάλο κίνημα της μικροαστικής τάξης; Mήπως υπάρχει μια μικρή διαφορά ανάμεσα στο Κιλελέρ και τα μπλόκα, τον Τσε Γκεβάρα και τον αγροτοπατέρα Πατάκη, τον Αλέξη Τσίπρα- που αλλάζει την Ευρώπη και τον Λένιν, τον Καμμένο και τον Σαμουήλ;

«Ο «αριστερός» οπορτουνισμός -γράφει ο Λένιν-  εκδηλώνεται με υποτίμηση των αντικειμενικών νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, με αδυναμία κατανόησης και εκτίμησης των εξελίξεων στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με τακτική τεχνητής «επιτάχυνσης» της επανάστασης, με τυχοδιωκτισμό». Η κοινωνική του βάση είναι ένα στρώμα προνομιούχων υπαλλήλων που ξέρει να προσαρμόζεται.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

H Eλλάδα είναι υπό κατοχή. Τα SS πλησιάζουν. Ο Γιώργος Τράγκας κρύβεται στα βουνά κι ο Καμμένος κρατάει την σημαία της Επανάστασης –που δεν έγινε ποτέ. Ζούμε την Ιστορία ως φαντασίωση. Η ονείρωξη περιλαμβάνει μια κυβέρνηση Αριστεράς στην εξουσία. Το ότι στηρίζεται στη Δεξιά του Καμμένου είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Έτσι είναι τα όνειρα. Πολλές φορές δεν περιέχουν καμιά αλήθεια.

Αν κρίνουμε από το ότι κι ο Καρατζαφέρης είναι θαυμαστής του Τσε Γκεβάρα ή ότι ο Καμμένος κάνει ομιλίες με hard rock μουσική το έχουμε ξεχειλώσει το σενάριο. Ξεκινήσαμε πάλι, αλλά που πάμε;

«Αχ Δία, θα φανεί ποτέ και κανένα χελιδόνι; / Θα με ξεκάνει ετούτος που με γυροβολνάει /μες τα χαράματα.  Ρε Ευρυπίδη, /πριν σπάσει η σπλήνα μου,/  μπορώ να μάθω πού με πας;»  (Αριστοφάνη – Θεσμοφοριάζουσες). «Μην προσκυνάτε, ρε!» είπε ο Μιχελογιαννάκης προφανώς απέναντι στους Τούρκους. «Οι σύντροφοί μας δεν δείλιασαν μπροστά στα αποσπάσματα» συμπλήρωσε ο Στρατούλης. «1-1-4″ βροντοφώναξε η Ζωή. Αυτό είναι δημοκρατία. Μπορεί ο καθένας να ζει στον κόσμο του.

Ο Κατρουγκαλισμός

Το τραγικό και μαζί κωμικό πρόσωπο των ημερών είναι σίγουρα ο υπουργός Κατρούγκαλος- ο συνταγματολόγος, υπουργός που με το ύφος του καθηγητή που απευθύνεται σε παιδιά κι ανόητους πρωτοετείς- λέει τα  ακριβώς αντίθετα πράγματα με το ίδιο στόμφο. Με την χαζομάρα πολλών καθηγητών που τα ξέρουν όλα, το δασκαλίστικο ύφος που υποκρύπτει βλακεία- γιατί «όποιος δεν ξέρει διδάσκει» όπως λέει ο ιδρυτής του Ελεύθερου Σχολείου Σάμερχιλ, ο Νιλ.

Αλλά τι διδάσκει; Στο βίντεο παίζουν τις ομιλίες  του στο Σύνταγμα στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων- όπου ανέλυσε με τον Βαρουφάκη πως θα ηττηθούν οι Ευρωπαίοι, τι συμβαίνει στην Οικονομία και γιατί δεν πρέπει να δεχτούμε το μνημόνιο.

Κανονικά στο έργο,  αφού όσοι θα εφάρμοζαν το «Ναι» ήταν Νενέκοι και Γερμανοτσολιάδες, τώρα, σύντροφε Γιώργο και Πάνο Καμμένο, οι Νενέκοι είστε σεις. Αλλά ο Γιώργος, ο Κατρούγκαλος, συνεχίζει να διδάσκει. Ως Κνίτης υποστήριξε τα τανκς στην Πολωνία, όταν ισοπεδώσαν τον «σοσιαλισμό». Ως Συριζαίος προφανώς διαχωρίζει τη θέση του από τον «Υπαρκτό Σοσιαλισμό», αλλά πιο είναι το μοντέλο του; Εκτός από Αριστερούς και Δεξιούς σ΄αυτό τον μάταιο κόσμο, υπάρχουν και οι άνθρωποι χωρίς ιδεολογία, οι πρώην Αριστεροί.

“Οσοι βγάζουν 60.000 ευρώ σαν και μένα θάχουν πρόβλημα!» είπε για το ασφαλιστικό πρόσφατα. Νάτο, το μοντέλο!  Αντί να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις θα φορολογήσουμε «όσους έχουν». Κομμουνισμός, προς τα κάτω. Αφού οι λίγοι πάνε σε καλά σχολεία, αντί να κάνουμε καλά σχολεία για όλους, θα κλείσουμε και τα καλά σχολεία. Μόνο που περισσότερη φόροι θα σημάνει περισσότερη φοροδιαφυγή, λιγότερες εισπράξεις για το κράτος αφού πλέον “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, μηδέ παρά του έχοντος”.

Αφού δεν βγαίνει ο λογαριασμός- θα κλείσουμε επιχειρήσεις, θα πατάξουμε  φοροφυγάδες- καστανάδες, αυγουλάδες, γιαγιάδες που πουλάνε στη λαϊκή μαϊντανό- θα φέρουμε το πιο δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα στον κόσμο. Μικρές συντάξεις για όλους- τι δεν καταλαβαίνετε;

To μοντέλο Κατρούγκαλου τόχουν εφαρμόσει χώρες όπως αυτή του Εμβέρ Χότζα-  όπου όπως έχει πει ένας Αλβανός- εμείς κάναμε δουλεύουμε κι ο Χότζα ότι μας πλήρωνε. Αυτό ήταν το μοντέλο.

Αν και η λέξη σοσιαλισμός δεν υπάρχει στο Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ,  ο Κατρούγκαλος επαναφέρει την κομμουνιστική ιδέα,  όχι ως οικονομικό μοντέλο, αλλά ως σχέδιο λύσης του …ασφαλιστικού. Θα τα πάρουμε από όσους έχουν- και τα κρύβουν- για να τα δώσουμε στους φτωχούς. Σαν τον Ρομπέν των Δασών. Πάλι δεν καταλαβαίνετε; Δεν έχετε ταξική συνείδηση, όπως θάλεγε κι ο Σκουρλέτης.

Αντίθετα με τις κλασσικές θεωρίες περί ολοκλήρωσης του καπιταλισμού –όπου ο σοσιαλισμός ακολουθεί τον καπιταλισμό, ως συνέπειά του- στην Ελλάδα χάρη στον Κατρουγκαλισμό θα κόψουμε δρόμο. Δεν θα αναπτύξουμε την παραγωγή, αλλά θα την …εξαλείψουμε. Γιατί στο σύστημα Κατρούγκαλου –δεν αξίζει να δουλεύει κανείς. Κι όσοι βγάζουν 60.000 ευρώ- σαν κι αυτόν «θάχουν πρόβλημα».

Η διπολική διαταραχή

Η κατραπακιά όμως δεν έρχεται από δω, όπου πάλι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ο ίδιος ο υπουργός λέει ότι ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες δηλώνουν τέτοια εισοδήματα. Άρα, ποιος δουλεύει ποιoν; Oι  “πονηροί” αγρότες- που κρύβουν εισοδήματα- κι ο ΣΥΡΙΖΑ το ανακάλυψε τώρα- ή η κυβέρνηση δουλεύει τους αγρότες; Και πως ο Κατρούγκαλος υπόσχεται πράγματα που θα αποφασίσει άλλος υπουργός και ο πρωθυπουργός κι ενώ οι  Θεσμοί δεν έχουν μιλήσει ακόμη. Πάμε για νέο δημοφήφισμα;  Θα μας τρελάνετε, κύριε Κατρούγκαλε;

H ανελέητη κατραπακιά ήρθε από την υποστήριξη της απεργίας από την κυβέρνηση! Ο Τσίπρας- όπως τρολάρουν τα ποστς-  είναι δυσαρεστημένος με τον …πρωθυπουργό. Υποθέτω ότι θα παραιτηθεί για να αναλάβει ο εαυτός του. Αν ποτέ συναντηθούν στον ίδιο χώρο. Και τότε ο Αλέξης θα εξηγήσει στον πρωθυπουργό ότι με το μνημόνιο ξεπούλησε τη χώρα και τα λιμάνια. Ότι είναι απάνθρωπη η αύξηση του εισιτηρίου- όπως έλεγε- που πλήττει νέους και φτωχούς. Κι ότι όταν πάρει την εξουσία θα τα αλλάξει όλα.

Ακόμη κι ότι «δεν θα μπορείτε να βγαίνετε από τα σπίτια σας» θα πει ο Αλέξης στον πρωθυπουργό. Αλλά δεν θα τον συναντήσει ποτέ. Γιατί είναι εκείνος που δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του.

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ο σουρεαλιστικός. Και το ανώτατο στάδιο του κομμουνισμού είναι ο Κατρουγκαλισμός.