Το ιδανικό σημείο για να ονειρευτείς την Αθήνα λίγο αλλιώς

Toυ Μάνου Στεφανίδη

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΜΑΝΟΣ

Χιλιάδες κόσμου χτες Κυριακή σεργιανούσε στους χώρους της Νέας Όπερας και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης. Κυρίως βολτάριζαν στους χώρους τους καινούργιου πάρκου που έχει αναβαθμίσει όλη την γύρω περιοχή, με τους παιδότοπους και με την τεχνητή λίμνη και το φυσικό μικροκλίμα που δημιουργεί, με τους ποδηλατοδρόμους και την πλούσια χλωρίδα της αττικής γης κλπ.

imagegen-1Πλήθη περιηγούνταν επίσης, καθοδηγούμενα από ευγενέστατους φύλακες, τις εντυπωσιακές εκθέσεις Καπράλου και Μόραλη. Προσωπικά θα έβλεπα εκεί Γιώργο Λάππα και Νίκο Μπάικα αλλά μικρή σημασία έχει.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το τεράστιο πλήθος δεν απολάμβανε απλώς το νέο τοπόσημο της Αθήνας που αναδιοργανώνει αισθητικά ολόκληρο το Φαληρικό Δέλτα. Κυρίως εισέπραττε κάτι σπάνιο πια. Το ότι αντιμετωπιζόταν σε έναν δημόσιο χώρο με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Όσα, δηλαδή, δικαιούμαστε όλοι εμείς οι κατεξευτελισμένοι πολίτες και η ράθυμη πολιτεία ή η αγενής κοινωνία μας έχουν αποστερήσει.

Η εμπειρία της βόλτας εξόρκισε για λίγες ώρες την χρόνια μελαγχολία μου ως πολίτη σε μια χώρα με σταθερά υποβαθμισμένη την καθημερινότητα μου. Την καθημερινότητα μας.

Όσο για τον τεχνητό λόφο, πρόκειται για ένα αριστούργημα σχεδιαστικής απλότητας με το ανοιχτό Περίπτερο του στη κορυφή να θυμίζει αρχαία στοά και να ατενίζει όλο το λεκανοπέδιο. Δημιουργώντας ένα ιδεατό, ισόπλευρο τρίγωνο με τον λόφο του Λυκαβηττού και τον λόφο του Προφήτου Ηλία. Ιδού ένας χώρος που είναι κομψά στεγασμένος και συγχρόνως ανοιχτός. Χώρος ανάτασης. Επιπλέον αποτελεί το ιδανικό σημείο όχι μόνο για να κατοπτεύσεις την Αθήνα αλλά και για να την ονειρευτείς όπως θα μπορούσε να είναι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους χορηγούς.

Το άλλο Σ/Κ θα πάω με τους φοιτητές!