Το μεγάλο αντίο των πολυεθνικών από την Ελλάδα

Του Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣH παρατεταμένη οικονομική κρίση συνεχίζεται για την χώρα μας και αυτό έχει ήδη πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για την απασχόληση και την αγορά εργασίας γενικότερα, όσο και για την παρουσία πολυεθνικών ομίλων που επιχειρούν όχι μόνο να παγώσουν τις επενδύσεις τους, αλλά τελικά ν’αποχωρήσουν δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην προοπτική εξόδου από την κρίση.

Η συνεχή καθίζηση του τζίρου των επιχειρήσεων, τα συνεχόμενα λουκέτα και οι εκτεταμένες απολύσεις, σε συνδυασμό με τα capital controls, έχουν δημιουργήσει ήδη ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο είναι αδύνατον να συνεχίσουν να λειτουργούν οι περισσότερες πολυεθνικές στη χώρα μας, πολύ περισσότερο όταν η γραφειοκρατία δημιουργεί νέα προσχώματα σε οποιαδήποτε νέα επένδυση ανακοινώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη η Metro Group που δραστηριοποιείται σε 31 χώρες, πούλησε την Makro Cash and Carry την πασίγνωστη αλυσίδα που αποτελούσε το supermarket των επαγγελματιών κατά μία έννοια, με πολύ χαμηλές τιμές και ισχυρούς τζίρους.

Αυτό το νέο αφενός δημιούργησε αυξητική τάση σε πολλά αγαθά μειώνοντας τον ανταγωνισμό αλλά και προκάλεσε αρκετές απολύσεις με άμεση συνέπεια στα οικογενειακά εισοδήματα των υπαλλήλων.

Αντίστοιχα, έχουμε την απόσυρση της Bolton Group από την Ελλάδα, της ιταλικής πολυεθνικής μέσω του κλεισίματος του εργοστασίου χαρτιού της Softex, όπου και εκεί έχουμε εκατοντάδες απολύσεις με δύσκολη αν όχι αδύνατη απορρόφηση των υπαλλήλων σε άλλους κλάδους της αγοράς εργασίας.

Επίσης η Contitech έκλεισε τον Ιμάντα του Βόλου, μια καθαρά βιομηχανική εταιρία, με μεταφορικά συστήματα, ταινίες κίνησης και ανύψωσης, συνεχίζοντας την αποβιομηχάνιση στην όλη περιοχή της επαρχίας και της Θεσσαλίας.

Στα πλαίσια της αποεπένδυσης, είναι και το κλείσιμο της χαλυβουργίας Hellenic Steel από τον ιταλικό όμιλο Ilva δημιουργώντας μεγάλη ανεργία στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, καθώς είχε σημαντική εξαγωγική επίδοση από το 60% της παραγωγής της.

Στον τομέα των υπηρεσιών η αποχώρηση της Groupon με τα κουπόνια και τις μεγάλες προσφορές καθημερινά, ήταν μεγάλη απώλεια για τον κλάδο στην Ελλάδα καθώς είχε προοπτικές, τις οποίες όμως φοβήθηκαν από την Διοίκηση της εταιρίας λόγω του αυξημένου ρίσκου της χώρας και τις συσσωρευμένες ζημιές το τελευταίο έτος.

Όσον αφορά τον κλάδο τροφίμων και ποτών, δεν πρέπει να παραλείψουμε την απόσυρση από την ελληνική αγορά της Bacardi μέσω της θυγατρικής της και την διανομή των προϊόντων της μέσω τρίτων, δημιουργώντας συνθήκες ολιγοπωλίου στον κλάδο, με όποιες συνέπειες για το καταναλωτικό κοινό.

Δεν θα μπορούσε επίσης να μείνει ανεπηρέαστος και ο τουριστικός τομέας, όπου στον χώρο των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ο μεγάλος καναδικός όμιλος Transat πουλά τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ελλάδα και αποχωρεί προκαλώντας μείωση σαφώς των τουριστικών πακέτων που διανέμονται για την χώρα μας.

8888_1Πέραν όμως των παραπάνω, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την περίφημη Eldorado Gold που έχει ήδη αναστείλει τις εργασίες εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής μέσα από μία άγρια κόντρα με την κυβέρνηση, η οποία την μία απαγορεύει την επένδυση και την άλλη αφήνει παράθυρα επανεκκίνησης, δημιουργώντας τεράστια αβεβαιότητα στους εκατοντάδες εργαζόμενους της επιχείρησης.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, όχι μόνο δεν υπάρχει ομαλοποίηση ή ανάπτυξη στη χώρα, αλλά τα λουκέτα ιδίως με την αποχώρηση των μεγάλων επενδύσεων που εκπροσωπούν πολυεθνικές με πολυετή παρουσία, κινδυνεύουν να πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας, με τραγικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, τα φορολογικά έσοδα, τις ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά την ανεργία που συνεχώς διογκώνεται.

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό και διατήρηση των υφιστάμενων, με στόχο την διεύρυνση της απασχόλησης και διατήρησή της με συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα.

Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί η χώρα σταδιακά να εξέλθει της κρίσης διαφορετικά κινδυνεύει να παρασυρθεί στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους με καταστροφικές συνέπειες για όλους.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.