Το μεγάλο κόστος του προσφυγικού για την χώρα

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

 ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣΕίναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας πέρα από την οικονομική κρίση που συνεχίζεται, είναι το προσφυγικό το οποίο ήδη παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Μετά το κλείσιμο του δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων από τα Σκόπια με την συνδρομή και άλλων δυτικών χωρών, έρχεται άμεσα και το σφράγισμα του διαδρόμου των Ανατολικών Βαλκανίων από την Βουλγαρία.

Και όλα αυτά ενώ ήδη υπάρχει μετά την σύνοδο κορυφής, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που θέτει τις βάσεις για επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία  και μετεγκατάστασή τους σε χώρες της ΕΕ.

Όπως όλα δείχνουν,.δυστυχώς, η συγκεκριμένη συμφωνία βρίσκεται ήδη στον αέρα, καθώς οι προσφυγικές ροές προς Χίο, Λέσβο και Σάμο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όταν ήδη έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα πάνω από 50.000 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες, με την Ειδομένη στα σύνορά μας ν’ αποτελεί την επιτομή της τραγωδίας και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτό που δεν έχει όμως κατανοηθεί, πέραν της αυτονόητης ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται, είναι το πραγματικό οικονομικό κόστος για την χώρα μας και τί συνέπειες θα έχει για το μέλλον και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Να θυμηθούμε, λοιπόν, ότι ήδη η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε οικονομική στήριξη της Ελλάδας σε βάθος τριετίας, που ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. θα δοθούν τον πρώτο χρόνο για την διαχείριση και προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.

Βέβαια αυτό που έχει παραλειφθεί στην εξίσωση είναι ότι το ποσό αυτό, είχε ως προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα ήταν μόνο transit που σημαίνει, φιλοξενία 24 ωρών και καταγραφή και στη συνέχεια επαναπροώθηση, πέραν των αιτήσεων ασύλου, που πρέπει ν’αξιολογηθούν.

Ήδη η Ελλάδα εδώ και ένα μήνα έχει μετατραπεί σ΄ένα απέραντο hot spot και κέντρο απελάσεων με προσωρινή έως μόνιμη φιλοξενία, από την στιγμή που τα βόρεια σύνορα παραμένουν κλειστά.

Οι ανάγκες όλων των υποδομών, της φιλοξενίας καθώς και του αντίστοιχου προσωπικού, ανέρχονται μόνο για φέτος σε 600 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το μόνιμο κλείσιμο των συνόρων, ενώ το πρόβλημα διογκώνεται, άρα θα υπάρξει ήδη έλλειμμα επί της εκταμίευσης. 300 εκατ. ευρώ, που δεν πρέπει να επιβαρύνουν σε καμία περίπτωση τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Έχει εκτιμηθεί επίσης ότι κάθε πρόσφυγας απαιτεί οικονομική στήριξη από 10.000-13.000 ευρώ ετησίως, μαζί με όλες τις δαπάνες στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να μπορεί να επιβιώσει αξιοπρεπώς

Με βάση αυτό τον υπολογισμό, αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί τελικά όχι 600 εκατ. που μάλιστα είχε αναφέρει η ΤτΕ αλλά 4 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε 2% του ΑΕΠ.

Το παραπάνω δυσανάλογο κόστος για την ελληνική οικονομία, γίνεται ακόμα πιο επαχθές, λόγω της αξιολόγησης των δημοσιονομικών που δεν έχει κλείσει καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους θεσμούς.

Αυτό που πρέπει άμεσα να πράξει η κυβέρνηση, είναι όχι απλά ν’αναμένει νωχελικά την ομαλοποίηση του προσφυγικού με την εφαρμογή της συμφωνίας από την Τουρκία, αλλά αφενός να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, να επικαιροποιεί διαρκώς τα στοιχεία και αφετέρου να επικοινωνήσει επίσημα στην Κομισιόν, το επιπρόσθετο κόστος της μη συμφωνίας και του κλεισίματος των συνόρων, στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας, το οποίο επηρεάζει σαφέστατα και την εφαρμογή του Μνημονίου.

Τα δεδομένα επίσης από το μέτωπο του τουρισμού είναι αντιφατικά, καθώς ακόμα και αν υπάρξουν μεγαλύτερες αφίξεις τα συνολικά έσοδα θα είναι μειωμένα μέσω της μικρότερης κατά κεφαλήν δαπάνης.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει παραπάνω κονδύλια από την ΕΕ, ακριβώς όπως κάνει η Τουρκία που δεν είναι κράτος μέλος, χωρίς να συνδέσει το προσφυγικό με την αξιολόγηση και τις μεταρρυθμίσεις, προασπίζοντας τα συμφέροντα και την θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.