Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο ή όταν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ ξοδεύονται σωστά

Από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως την Τετάρτη 3 Αυγούστου οργανώνεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής. Στο Συμπόσιο θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιάννης Καγιώργης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Δημήτρης Σκαλκώτος, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της διοργάνωσης. (ΦΩΤΟ: MARBLE MUSEUM, PIOP, MAY2014).

 

Από την Καλυψώ

MARBLE MUSEUM, PIOP, MAY2014

MARBLE MUSEUM, PIOP, MAY2014

Στον Πύργο της Τήνου είχαμε πάει πολλές φορές. Αυτό το χωριό έχει πάντα κάτι να τραβήξει το ενδιαφέρον σου.

Αυτή την φορά όμως ανακαλύψαμε κάτι τελείως διαφορετικό. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας που έφτιαξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς με χρηματοδότηση κατά 85% από το Κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στην άκρη του κατάλευκου παραδοσιακού χωριού, ένα υπερμοντέρνο κτίριο ενσωματωμένο απόλυτα αρμονικά στο περιβάλλον. Στην αυλή του, ανάμεσα σε μεγάλους όγκους από ημικατεργασμένα ή ολοκληρωμένα μαρμάρινα έργα είδαμε τον ιστορικό μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ο χώρος της μόνιμης έκθεσης εκτίθεται αναλυτικά και ζωντανά όλο το υλικό που σώζεται από την περίοδο που η Τήνος υπήρξε το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα αναδεικνύει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

GR PIOP 1151202_3745Ανάμεσα σε αναπαραστάσεις λατομείου και εργαστηρίου μαρμάρου θαυμάσαμε τα σχέδια και τις σημειώσεις γνωστών τεχνιτών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η έκθεση των σύγχρονων και παλαιότερων ημικυκλικών φεγγιτών . Οι φεγγίτες-διάτρητα υπέρθυρα αποτελούν το σήμα κατατεθέν του νησιού. Κρατούν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα έργα της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής, με μεγάλη διάδοση στο νησί αλλά και γενικότερα στις Κυκλάδες.

Η λειτουργικότητά τους είναι τριπλή: πρακτική, αισθητική και μαγική. Διακοσμημένοι με φυλακτικά και αποτρεπτικά σύμβολα (σταυροί, δικέφαλοι αετοί ή θηρία) ή με θέματα της καθημερινής ζωής (σταφύλι, άνθη, πουλιά, καράβια) καλύπτουν τον χώρο που δημιουργείται πάνω από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών και των εκκλησιών αφήνοντας να περάσει στο εσωτερικό φως και αέρας.

Αυτό το Μουσείο όμως, όπως και τα υπόλοιπα οκτώ του Ομίλου, παίζει έναν συνεχή, ζωντανό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του νησιού. Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, συμπόσια….

Αυτές τις μέρες (από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως την Τετάρτη 3 Αυγούστου) οργανώνεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής.

Στο Συμπόσιο θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιάννης Καγιώργης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Δημήτρης Σκαλκώτος, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της διοργάνωσης. Κοντά σε κάθε καλλιτέχνη θα μαθητεύσει ένας βοηθός, φετινός απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Ως «υλικό ιερό» περιγράφει το μάρμαρο ο Θ. Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), που έχει πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση συμποσίων γλυπτικής σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι άλλοι τρεις γλύπτες, με κοινές αφετηρίες την καταγωγή τους από την Τήνο, τη φοίτησή τους στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου και την ΑΣΚΤ, εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, και όσο οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους σε τηνιακό μάρμαρο, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής.

Το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής στην Τήνο, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού στο νησί και στις Κυκλάδες ευρύτερα.