Το παιχνίδι των δημοσκόπων και το σύστημα Μητσοτάκη

 

Γράφει ο Σχολαστικός

Πρώτα μια σύντομη υπενθύμιση. Από το 2012 και εντεύθεν καμία εταιρία δημοσκοπήσεων δεν προέβλεψε εκλογικά αποτελέσματα. Δεν καταφέρνουν ούτε καν να περιγράψουν την ψήφο των πολιτών αφού έχει πέσει τη κάλπη με τα exit polls. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικότερος είναι ότι δεν διενεργούνται σωστές δημοσκοπήσεις γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει το κόστος τους.

Τα υπόλοιπα είναι εύκολο να τα αντιληφθεί κανείς. Οι δημοσκοπήσεις αντί για εργαλείο αποτύπωσης των διαθέσεων της κοινής γνώμης έχουν μετατραπεί σε εργαλείο χειραγώγησής της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι υπάρχουν… 23 εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Πάμε τώρα στην ουσία. Η μέθοδος είναι γνωστή. Πρώτα ο ενδιαφερόμενος παραγγέλλει μια δημοσκόπηση. Αυτή διενεργείται στα μέτρα του. Μετά ο δημοσκόπος την κοινοποιεί. Και ο πελάτης πανηγυρίζει. Είναι δυο ή τρεις οι εταιρίες που δεν παίζουν αυτό το παιχνίδι, καθώς οι πολιτικές δημοσκοπήσεις δεν είναι η κύρια δραστηριότητα τους. Πολλές από τις υπόλοιπες απλώς δέχονται παραγγελίες.

Έχει την πλάκα του λοιπόν ότι από την πρώτη στιγμή που εξέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΝΔ κάποιες δημοσκοπήσεις τον έχρισαν αμέσως νικητή των εκλογών και πρωθυπουργό. Κάποιοι εφημεριδογράφοι με νοοτροπία οπαδού δεν σταμάτησαν έκτοτε να αναγγέλλουν τη άφιξή του και την κατάρρευση της κυβέρνησης. Πανηγυρίζουν καταναλώνοντας υλικό που έχει παραγγελθεί ακριβώς για να καταναλωθεί.

Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κακή κυβέρνηση και τα μέτρα που παίρνει σκληρά και αντιλαϊκά. Αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα καταρρέει. Όπως από πουθενά δεν προκύπτει ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ. Αυτό που προκύπτει – και δεν χρειάζεται καμιά δημοσκόπηση για να το δει κανείς- είναι η δυσφορία του κόσμου για την κυβερνητική πολιτική. Η οργή των πολιτών για τα μέτρα που τους εξοντώνουν. Αλλά πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;

Ότι οργίζονται με τη κυβέρνηση οι πολίτες, δεν σημαίνει ότι ψηφίζουν Μητσοτάκη. Ότι ενδέχεται να καταψηφίσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα τους πιάσει νοσταλγία για την κυβέρνηση της ΝΔ. Τι θα ψηφίσουν είναι ανοιχτό και σε κάποιες εκδοχές του οδηγεί στην ευχή: μακάρι να ψηφίσουν ΝΔ, αντί θα διασπαρούν και να επακολουθήσει ακυβερνησία και χάος.

Ωστόσο η βεβαιότητα για τη νίκη της ΝΔ έτσι όπως την υποστηρίζει το σύστημα Μητσοτάκη με τις δημοσκοπήσεις είναι απλώς ευσεβής πόθος και απόπειρα παραπλάνησης. Ο δρόμος ως τις εκλογές είναι μακρύς. Και η επόμενη κάλπη μπορεί να επιφυλάσσει ποικίλες εκπλήξεις. Μέχρι τότε οι κεκράκτες μπορούν να πανηγυρίζουν με τον εαυτό τους και να παίρνουν στο λαιμό τους τον πρόεδρο της ΝΔ εισηγούμενοι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.