Το ΠΑΣΟΚ αυτοκτονεί χωρίς απλή αναλογική

Γράφει ο Συγκλητικός

Μια ευκαιρία έχει το ΠΑΣΟΚ να μετακινηθεί στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και να αναδειχθεί σε σοβαρό παίκτη του πολιτικού παιχνιδιού και πάει να τη χάσει κι αυτή. Η θέση που παίρνει -προς το παρόν- για τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση, είναι ακατανόητη και σε κάθε περίπτωση βλάπτει την προοπτική του Κινήματος. Οι λόγοι είναι προφανείς.

-Πρώτο: Σε μια υπόθεση μείζονος πολιτικής σημασίας που αναδιαμορφώνει το σκηνικό αναμέτρησης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο τάσσεται πρακτικά με τη ΝΔ , αλλά χάνει και την ευκαιρία να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα που δεν αφορά την οικονομική πολιτική. Η αντιδεξιά ρητορική των τελευταίων μηνών πάει στράφι. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Μητσοτάκη. Προφανώς γιατί στο εσωτερικό του υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αντιδρούν στη στήριξη οτιδήποτε σχετίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που αυτό θα ήταν μια καλή ευκαιρία για εσωτερικό ξεκαθάρισμα.

-Δεύτερο: Η απλή αναλογική θα έπρεπε να είναι από μόνη της θέμα αρχής για ένα κόμμα σαν το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι στην ιστορία του βάφτιζε απλή αναλογική ακόμη και να συστήματα ενισχυμένης που καθιέρωνε, όταν είχε την δυνατότητα. Χωρίς τους παλαιούς καταναγκασμούς εξουσίας μπορεί σήμερα να δικαιώσει μια από τις ιδρυτικές θέσεις του. Όταν το αποφεύγει ζημιώνεται. Αν δεν μπορεί να κινηθεί ελευθέρα σε θέματα αρχών σήμερα πότε θα μπορεί; Και αν δέχεται ότι εξ ορισμού η απλή αναλογική αναιρεί την κυβερνησιμότητα, μάλλον έμεινε πίσω, ή αντιγράφει τις θέσεις άλλων.

Τρίτο: Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι εκ των πραγμάτων συμβατή – και αναγκαία -με τη στρατηγική επαναπατρισμού των παλαιών ψηφοφόρων του από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έπρεπε να έχει το ΠΑΣΟΚ. Μπροστά στην κάλπη που θα αποτυπώσει με αξιοπιστία το συσχετισμό δυνάμεων όσοι είχαν εγκαταλείψει το Κίνημα για τον Τσίπρα, θα έχουν έναν ακόμη λόγο να το ενισχύσουν για να μετέχει με αξιώσεις στις μετεκλογικές διεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο η κοινή προοπτική του επιβάλλεται αν μη τι άλλο από τις ευρωσοσιαλιστικές ηγεσίες. Αν πάει κόντρα σ αυτή την προοπτική θα βγει στο περιθώριο.

Τέταρτο. Στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η ΔΗΜΑΡ ως εταίρος και αξιόπιστος πυλώνας του σχήματος έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, προεξοφλώντας ευλόγως ότι αυτή θα είναι η θέση του χώρου. Αν ο μεγαλύτερος εταίρος κινηθεί αντιστρόφως τότε το ίδιο το εγχείρημα της Συμπαράταξης πλήττεται. Δεν νοείται το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη ίδια γραμμή με τον Σταύρο Θεοδωράκη και σε διαφορετική με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Αν όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά, τότε απλώς το ΠΑΣΟΚ κόβει τα τελευταία κλαδιά που το κρατάνε στο δέντρο. Δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για αυτοκτονία.