Το τέλος ενός μύθου

(Φωτό ΑΠΕ)

Tου Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣΤις τελευταίες μέρες παρατηρούμε έντονα μια κομματική εσωστρέφεια κυρίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στον απόηχο της αρχικής συμφωνίας με τους θεσμούς και της ψήφισης των προαπαιτούμενων στην Βουλή.

Αυτό όμως που ζήσαμε, πάνω απ’ όλα είναι το τέλος ενός μύθου, καταρχάς για την κυβέρνηση και τον Σύριζα και δευτερευόντως για όλο το πολιτικό σύστημα.

Ο μύθος αυτός δεν είναι άλλος από την εναλλακτική του μνημονίου και μάλιστα εντός ευρώ.

Οι έννοιες ευρώ, ευρωζώνη και μνημόνιο πηγαίνουν μαζί, είναι απόλυτα αλληλένδετες με βάση την ελληνική πραγματικότητα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε περίτρανα με την ευθεία απειλή του Grexit στο τελευταίο δραματικό Eurogroup.

Τι σημαίνει όμως το παραπάνω συμπέρασμα; Πολύ απλά, ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας. Της αλήθειας για όλους τους πολιτικούς, που κάποιοι εξ’ αυτών δυστυχώς, ονειρεύονται ακόμα ιδεολογικά ή ονειρικά και ενίοτε υπόσχονται, παροχές, διορισμούς, επιδόματα, εγκρίσεις δανείων, με όραμα την υποτιθέμενη εθνική κυριαρχία, εκτός ευρώ.

Πόσο δημοκρατικό είναι άραγε, μετά το επώδυνο κλείσιμο των τραπεζών, ένας συνταξιούχος να περιμένει στην ουρά για 60 ευρώ; Να μην έχει ένας μισθωτός πρόσβαση στα χρήματά του; Nα μην έχει ο άνεργος αφενός καμία ελπίδα για εργασία και αφετέρου, καμία πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας;

Ποια δημοκρατική αξία περιφρουρείται, με τα καθημερινά λουκέτα των επιχειρήσεων, τους χιλιάδες απολυμένους, τους ατελείωτους απλήρωτους λογαριασμούς και την έκρηξη των κόκκινων δανείων;

Ποιος ευθύνεται για όλα τα παραπάνω; Σαφέστατα η κυβέρνηση πρωτίστως, που έχει τα ηνία της χώρας εδώ και 6 μήνες και αναλώθηκε σε μία ανέξοδη επαναστατική ρητορική αλλαγής της Ευρώπης, μέχρι που τελικά συνθηκολόγησε με βίαιο τρόπο.

Όμως δεν θα παραβλέψω την ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων και του πολιτικού συστήματος συνολικά, που στήριξαν την πολιτική τους καριέρα, στην λογική του ώριμου φρούτου ανεξαρτήτως των συνθηκών.

Υπόσχονταν χρήματα χωρίς να έχουν, μιλούσαν για πλάνο, όντας απροετοίμαστοι και μνημονούσαν πάντα τους κακούς δανειστές, όταν διόριζαν κομματικά στελέχη σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς ίχνος ντροπής για την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, εις βάρος των πολλών.

Η ντροπή συνεχίζεται από το 2010 για μένα, όταν όλα σχεδόν τα μέτρα που έχει ψηφίσει η Βουλή, δημοσιονομικά ή θεσμικά, γίνονται πάντα κατ’ απαίτηση των δανειστών, ενώ αναφέρονται σε παθογένειες δεκαετιών, όπως γραφειοκρατία, διαφθορά και φοροδιαφυγή, που θίγουν τους πολλούς και ωφελούν πάντα μια συγκεκριμένη ολιγαρχία.

Η ώρα της πραγματικής διακυβέρνησης ήρθε λοιπόν φίλοι μου και είναι ώρα ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ιδίως η κυβέρνηση, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα σε βαθιές τομές στην οικονομία και κοινωνία, χαράσσοντας μια εθνική στρατηγική για το μέλλον, που θ’ αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχει χρόνος, ούτε για έκτακτα συνέδρια, ούτε για δημοψηφίσματα, αλλά ούτε  για αρχηγικές εμφανίσεις και πολύ περισσότερο για εκλογές, με την χώρα σε κατάρρευση, στον αστερισμό των capital controls και την δαμόκλειο σπάθη του Grexit.

Η χώρα οφείλει άμεσα να βρει τον δρόμο που της αξίζει, καθώς έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, αρκεί να μην μείνει περιχαρακωμένη, στην εσωστρέφεια, την αντιπαλότητα και την έλλειψη πραγματικής εθνικής συνείδησης για τις δύσκολες εξελίξεις που έρχονται.

Το μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο και απευθύνεται πρωτίστως στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Κυβερνήστε ΤΩΡΑ κύριοι, χωρίς άλλες δικαιολογίες και αοριστίες, προτού είναι πολύ αργά για την χώρα, διαφορετικά παραδώστε άμεσα τα κλειδιά στους επόμενους.

 

 * Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.