Το ταξίδι του κ. Βαρουφάκη

Της Μένης Μαλλιώρη

ΜΑΛΛΙΩΡΗ

«Εδώ καράβια πνίγονται βαρκούλες αρμενίζουν»

Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος αντιμετωπίζει κίνδυνο ή θα παλέψει (fight reaction) ή θα το βάλει στα πόδια (flight reaction). Η απόφαση του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη να επιλέξει το ταξίδι στην Αίγινα παρά την βουλευτική του υποχρέωση να παρευρίσκεται στην Βουλή, σίγουρα σηματοδοτεί αντίδραση φυγής….

Και κανένας δεν θα σχολίαζε την αντίδραση αυτή του μέλους του Εθνικού μας Κοινοβουλίου, αν δεν ήταν μέχρι πρίν μια βδομάδα ο βασικός διαχειριστής της Ελληνικής κρίσης.

Ομολογουμένως έχει δώσει δείγματα γραφής ο κ. Βαρουφάκης με την «ιδιόμορφη», στην καλλίτερη περίπτωση, συμπεριφορά του εντός και εκτός των τοιχών της χώρας. Η επίκληση όμως «οικογενειακών υποχρεώσεων» σαν αιτιολόγηση μιας τόσο κρίσιμης απουσίας  σηκώνει πολλές ερμηνείες και πυροδοτεί ποικίλλα συναισθήματα.

Τι συμβαίνει άραγε;

Βάζει ο κ. Βαρουφάκης την οικογένεια πάνω από την πατρίδα;

Δυσκολεύεται να είναι ένας από τους 300 βουλευτές ενώ μέχρι χθές ήταν Υπουργός;

Θέλει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ασχολούνται μαζί του ακόμα και όταν η επικαιρότητα επιβάλει άλλες προτεραιότητες;

Δηλώνει την ψήφο του, γνωρίζοντας  ότι δεν μπορεί να  καταμετρηθεί, για να περιορίσει τις δυσμενείς εντυπώσεις-επιπτώσεις;

Σίγουρα μόνο ο ίδιος ίσως γνωρίζει τι συμβαίνει.

Εμείς θα μείνουμε με απορίες που μοιραία μας ταξινομούν στους κοινούς θνητούς, δηλαδή σε εκείνους που έχουν αυτονόητες συμπεριφορές, προβλέψιμες επιλογές και όλα τα άλλα που στοιχειοθετούν την μετριότητα έστω και αν αποδεικνύεται συχνά χρυσή!

 

* Η Μένη Μαλλιώρη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής.