Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι, μια προφητεία και μια πιθανή συνέχεια του δράματος!

 

Του Ηλία Κυριακάκη.

Ηλίας ΚυριακάκηςΠας προφήτης μετά Χριστόν, γάιδαρος, λέει ο σοφός Λαός. Εγώ πάντως, θα αποτολμήσω μια προφητεία, ένα σενάριο που στηρίζεται στην αλληλουχία μιας σειράς γεγονότων και ενεργειών, τόσο των Ευρωπαίων εταίρων μας, όσο και της Κυβέρνησης.
Πρώτον, “δεν αγοράζω” τις δηλώσεις Βαρουφάκη, που άλλωστε, δε συμμερίζεται κανείς σοβαρός Ευρωπαίος, περί του ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας.
Αντίθετα, στηριγμένος στις δηλώσεις του κ Ντάισελμπλουμ χθες, συμπεραίνω ότι το Eurogroup ήταν καταπέλτης για την Κυβέρνηση, την οποία ψέγει για την μέχρι σήμερα καθυστέρηση και για τις παλινωδίες στις θέσεις των εκπροσώπων της στο πολυσυζητημένο Brussels Group, που συναντάται στο Παρίσι.
Επί πλέον, ζητά από αυτήν να συμφωνήσει πάνω σ’ ένα ολοκληρωμένο (“comprehensive”, το αναφέρει ο Ολλανδός Υπουργός) σχέδιο, το οποίο και θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα (Θεσμούς τους λέει η Κυβέρνηση), πριν το Eurogroup αποφασίσει να εκταμιεύσει οιοδήποτε ποσό.
Αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, πολιτικές εξελίξεις άμεσα. Και τα πιθανά σενάρια για αυτές, είναι τα ακόλουθα δύο:
Σύμφωνα με το πρώτο, ο κ Τσίπρας θα υποχρεωθεί να υπογράψει τώρα τα πάντα όλα, οπότε και θα του ψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η ΝΔ, το Πασόκ και το Ποτάμι, αλλά όχι όλοι οι δικοί του βουλευτές. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χάσει τη δεδηλωμένη, οπότε δεν θα αποφύγει μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ή την άμεση προσφυγή στις κάλπες,
Σύμφωνα με το δεύτερο, θα επιλέξει να πάει από μόνος του σε νέες εκλογές, για να μη διασπάσει προεκλογικά το κόμμα του, αν στο μεταξύ βρει λεφτά ώστε να τις κάνει με ανοικτά τα ΑΤΜ και πληρωμένους μισθούς και συντάξεις (το δημοψήφισμα δεν είναι λύση ούτε για την Κυβέρνηση, ούτε και για κανένα σοβαρό παρατηρητή). Αυτό εξηγεί και την κυβερνητική “πρεμούρα” για να μαζέψει όχι μόνο τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Περιφερειών, στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και τα χρήματα των Νοσοκομείων, καθώς και αυτά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Έτσι, θα αποφύγει να υπογράψει τα πάντα όλα που του ζητούν οι Ευρωπαίοι, για μια μικρή δόση ρευστότητας, και θα προσπαθήσει να να το κάνει αυτό ισχυρότερος μετά από εκλογές για ολόκληρο το Τρίτο Μνημόνιο.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι πιθανόν, μόλις ο κ Μάρδας βρει λεφτά για τον Μάιο, ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 7 Ιουνίου. Έτσι θα υπάρχει χρόνος, αλλά και χρήμα, μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει η δανειακή σύμβαση, για να μπορέσει με την άνεση του, μετεκλογικά να κλείσει το Τρίτο Μνημόνιο.
Ποιος “αγοράζει” και ποιος διαφωνεί με το σενάριο αυτό;