Το Χρέος είναι παλιοχαρακτήρας!

Κείμενο: Φρεντ, Σκίτσο: Στέλιος Καλογεράκης

Κόκκινες γραμμές. Πράσινο φως. Λευκή σημαία. Μαύρη μέρα. * Το πρώτο συμπέρασμα της Επιτροπής για την Αλήθεια του Δημόσιου Χρέους είναι ότι… ο κόσμος είναι άδικος και κακός. * Πάμε για συμφωνία. Το μόνο που μένει πια είναι να καταφέρουμε να σώσουμε τον Άδωνι από τα χέρια της Ντέπυς Γκολεμά, που έχει δηλώσει: “δεν θα σε πετύχω πουθενά, βρε καθίκι”!

αντρεαςΟ Μιχαλολιάκος υπέρ του ευρώ. Ο Τσίπρας εξαίρει τη στάση του ΔΝΤ. Το μόνο που με προβληματίζει είναι γιατί πήγε επειγόντως ο Σταύρος Θεοδωράκης στις Βρυξέλλες. Φοβάμαι μην τα μαρτυρήσει όλα στον Γιούνκερ ή τον Σουλτς και φτου από την αρχή.  * Η διαπραγμάτευση παραλίγο να ναυαγήσει όταν ο Βαρουφάκης ζήτησε περισσότερα μέτρα. “Όχι, όχι. Θα σου δώσουμε και 36 δις” είπε ο Γιούνκερ ”Σε παρακαλώ, αποκλείεται. Δικά μου! Θα τα πληρώσω όλα εγώ” είπε ο Βαρουφάκης. * Ο μόνος που εμπιστεύομαι εγώ είναι ο Σταθάκης. Αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι γελάει συνέχεια, πολύ συχνά χωρίς λόγο. * Ας το πει και σε μας να γελάσουμε μαζί.Σκίτσο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

* Δεν με νοιάζει, πού θα κάτσει η συμφωνία. Έτσι κι αλλιώς, όπως λέει ο εθνικός μας βάρδος, ο Γιώργος Μαργαρίτης, «Δεν με νοιάζει- μη σε νοιάζει. Κι ο δικός σου, κι ο δικός μου, οι δρόμοι μας στο πουθενά τραβάνε». *  Δεν πειράζει. Αρκεί που η Ελλάδα βγαίνει από τον καταραμένο κόσμο των ναρκωτικών, των ψευδαισθήσεων και των παραισθήσεων (Εξαιρούνται η πρόεδρος της Βουλής, η Ραχήλ και ο Μιχελο -πώς τον λένε- που πιστεύει ότι ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ. * Τζάμπα γίνεται η συζήτηση για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν.  Η συνάντησή τους -θυμηθείτε το συμβόλαιο τιμής που υπογράψανε- θα διαρκέσει πολύ λίγο. Αν πάμε για εκλογές δεν θάναι πια βουλευτές, τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ. * Ο Νίκος Φίλης ψήφισε και τις δυο προτάσεις στην Εξεταστική. Η φαντασία στην εξουσία. * Λογικά μετά τον Στουρνάρα η Ζωή θα καλέσει Τσίπρα, Τσακαλώτο, Βαρουφάκη κ.λπ. στην Εξεταστική. *Τριάντα έξι προσαγωγές στη διαδήλωση «Μένουμε Ευρώπη». Ο Μητσοτάκης κατάφερε να διαφύγει. * Θυμάμαι ακόμα ένα σκίτσο του Ανδρέα Παπανδρέου με κατεβασμένα τα σώβρακα να αφηγείται στους υπουργούς: “Και με μια αιφνιδιαστική κίνηση κατεβάζω τα σώβρακα. Τάχασαν οι Αμερικάνοι!” * Άλλες εποχές, αλλά με πολλά κοινά στοιχεία με τη σημερινή. Πάμε για χρονοδιάγραμμα σκισίματος του Μνημονίου. * Ποτέ δεν φανταζόμουνα ότι θα περίμενα το περιοδικό του Γιώργου Τράγκα για να διαβάσω συνέντευξη του Αντόνιο Νέγκρι.* Διαβάζω συχνά τον Γιώργο Δελαστίκ, αν και πολλά από όσα γράφει νομίζω ότι τάχω διαβάσει και στην Παλαιά Διαθήκη. * Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο θέμα κομματικής ευθύνης! * Κι όπως έλεγε κι ο Χαρίλαος. «Όλες οι απόψεις στο κόμμα μας είναι ελεύθερες, αρκεί να συμφωνούν μαζί μας». ιδρυση*Η Ελλάδα μεγαλούργησε με τη δραχμή. Χούντα, Εμφύλιος, Μικρασιατική Καταστροφή, Ατυχής Πόλεμος κι άλλος Εμφύλιος. Όλα με τη δραχμή έγιναν. * Ο καπιταλισμός είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο σοσιαλισμός είναι ακριβώς το αντίθετο (Τζον Κένεθ. Γκαλμπρέιθ). * Ο Ανδρέας πιθανόν να δανείστηκε από τις επόμενες γενιές, αλλά τα χρωστούσε στις προηγούμενες. Οι νέες κυβερνήσεις τα παίρνουν από τους συνταξιούχους για να τα δώσουν στις τράπεζες.

Συμπέρασμα: το Χρέος είναι επαχθές, απεχθές, επονείδιστο, ανάλγητο, σιχαμένο, στριμμένο, παράνομο, αισχρό, ξετσίπωτο, με λίγα λόγια, παλιοχαρακτήρας – κακός κι άδικος, όπως κι ο κόσμος. mafalda2Όπως θάλεγε και η θρυλική και αείμνηστη συνάδελφος Μαφάλντα.

Σας ασπάζομαι

Ο φίλος σας,  ο Φρεντ