Η ΝΔ σε κώμα!

Γράφει ο Συγκλητικός

Όλο και περισσότερο ακούγεται η φράση : «η ΝΔ είναι σε κώμα». Και δεν έχουν άδικο όσοι το αναφέρουν, διότι το ιστορικό κόμμα της ΝΔ μετατρέπεται σιγά – σιγά σε κομματίδιο!

Πολλοί θέτουν το ερώτημα, εάν μπορεί η ΝΔ να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια και να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Αδιαμφισβήτητα η ΝΔ με τις επιλογές της ηγεσίας της περιόρισε το εύρος της απήχησης της, αλλά όμως απέδειξε, ότι ο σκληρός της πυρήνας_αν και μικρότερος_ παραμένει ισχυρός.

Επί της ουσίας έδειξε με το εκλογικό ποσοστό της αλλά και με την δημοσκοπική της παρουσία, αν και πέφτει συνεχώς, ότι είναι το μόνο κόμμα του λεγόμενου Ευρωπαϊκού τόξου που αποδεικνύει πως μπορεί να αντέξει, ακόμα και κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες.

Κάλλιστα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η ΝΔ δύναται να ξαναγίνει από μικρό κόμμα, μεγάλη παράταξη και να λειτουργήσει ως ο κεντρικός φορέας μιας ευρύτερης, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής ,προοδευτικής παράταξης.

Πως θα συμβεί αυτό; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να επανακαθοριστεί η θέση της σε όλα τα επίπεδα. Οφείλει να εκπέμψει ξανά ένα καθαρό και σαφές πολιτικό στίγμα, να αποκαταστήσει τη σχέση της, αρχικά με το χώρο που κυρίως εκπροσωπεί και στη συνέχεια με το σύνολο του εκλογικού σώματος και να ξαναβρεί το φιλελεύθερο βηματισμό της που έχει χαθεί.

Γίνεται αυτή η προσπάθεια με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά; Προφανώς και όχι, αφού ο νυν πρόεδρος της ΝΔ έχει ολοκληρώσει το κύκλο του και η παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος αποτελεί βαρίδι στη μετεξέλιξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως, αυτό θα το κρίνει η ιστορία σε βάθος χρόνου, οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.

Η ΝΔ εάν θέλει να ξαναγίνει παράταξη και να είναι πρωταγωνίστρια οφείλει να βγει από το κώμα και την εντατική που βρίσκεται, αλλάζοντας και ηγεσία, αλλά κυρίως αναζητώντας το ρόλο της στο νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

 

Χωρίς στίγμα.

Η συζήτηση για την επόμενη μέρα στη ΝΔ ξεκινάει από λάθος βάση. Δεν είναι τόσο θέμα προσώπων, δηλ. να φύγει ο Σαμαράς, να έρθει η Μπακογιάννη ή ο Δένδιας ή ο Στυλιανίδης ή κάποιος από τη νεώτερη γενιά…

Η εκλογική ήττα της ΝΔ ήταν στρατηγικού και ιδεολογικού χαρακτήρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει εδώ και καιρό την επαφή με σημαντικό τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων της, οι οποίοι έριξαν τα τείχη δεκαετιών και ψήφισαν με πλήρη συνείδηση της πολιτικής τους επιλογής, ένα αριστερό κόμμα. Και μέχρι στιγμής δεν δείχνουν καμία διάθεση επιστροφής.

Όσο η ΝΔ δεν συζητά τι εκφράζει σήμερα και να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό της στίγμα, τόσο δεν θα την ακούει κανείς, θα αργεί η ανάκαμψή της και θα βυθίζεται δημοσκοπικά, ακολουθώντας την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

 

Ολα έχουν μια εξήγηση

Διάβαζα προ ημερών τον Σχολιαστικό να διερωτάται γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας διαβάζει το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη με τίτλο:«Ευρώ η Δραχμή».

Να σας αποκαλύψω ότι ο Δ. Μάρδας ήταν άλλοτε στενός συνεργάτης του Ν. Χριστοδουλάκη τα χρόνια που ήταν υπουργός.

Συγκεκριμένα, όταν υπουργός Εμπορίου (επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη) ήταν ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο καθηγητής Δ. Μάρδας είχε «αξιοποιηθεί» ως γενικός γραμματέας Εμπορίου, ενώ την περίοδο που ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών. Άρα, είναι πρόσωπο γνωστό στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

O Συγκλητικός