Φέρτε το πνεύμα των Χριστουγέννων σπίτι σας!

Γράφει η Καλυψώ

Ξεχάστε τις βιτρίνες, τα μαγαζιά και τα ετοιματζίδικα. Ξεχάστε και τα μεγάλα έξοδα. Φορέστε την καλύτερη διάθεσή σας και ανασκουμπωθείτε! Μόνο όταν μυρίσει το σπίτι κανέλλες και γαρίφαλα, μυρωδάτο βούτυρο και τραγανές πατατίτσες τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν στην θέση τους.

Κλείστε την τηλεόραση και ανοίξτε το ραδιόφωνο ή βάλτε την αγαπημένη σας μουσική.

Κανέλλες,  γαρίφαλα, κάρδαμο και τζίντζερ. Μανταρίνια και πολλά πορτοκάλια κι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Κόκκινο ζεστό κρασί

Βάλτε σε μια κατσαρόλα ένα μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί, ένα ποτήρι νερό, 2-3 κουταλιές καστανή ζάχαρη, ένα ολόκληρο πορτοκάλι με τη φλούδα κομμένο σε χοντρά κομμάτια, ένα ξυλάκι κανέλα, μερικά γαρίφαλα και κόκκους κάρδαμο. Ανάψτε τη φωτιά στο ένα κι αφήστε το κρασί να ζεσταθεί πολύ αργά. Μετά από 2-3 ώρες θα μοσχομυρίζει το σπίτι και το κρασί θα είναι έτοιμο να το δοκιμάσετε.

Μυρωδικά και διακόσμηση χώρου

Πάρτε δυό τρία πορτοκάλια και γεμίστε τα με γαρίφαλα. Χρειάζεται υπομονή και δουλειά μεθοδική, όμως το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει! Δεν υπάρχει καλύτερο μυρωδικό που διαρκεί για εβδομάδες.

Σε ένα μπολ ανακατώσετε  ξύλα κανέλας, γαρίφαλα, φύλλα δάφνης,  αστερίσκους και φλούδες ξεραμένου πορτοκαλιού και λεμονιού.  Το ποτ πουρί είναι έτοιμο.

Απλώστε στα τραπεζάκι σας περιοδικά και βιβλία, παραμύθια χριστουγεννιάτικα. Οι Ισλανδοί τα Χριστούγεννα κάνουν δώρα μόνον βιβλία και πολλές φορές  διαβάζουν μαζί!

Κόψτε κλαδιά διάφορα, γυμνά ή με φύλλα. Βάλτε στα βάζα σας μερικά κι ανάμεσά του λίγα μανουσάκια ή μια αμαρυλλίδα. Ένα μικρό αλεξανδρινό, ένα κλαδάκι γκι… Αααα! Και λίγα αστεράκια χρυσά πάνω στο τραπεζομάντηλο…

Λίγα κουκουνάρια πασπαλισμένα με χρυσόσκονη συμπληρώνουν αρμονικά την εικόνα. Και πολλά κεριά! Τα μανταρίνια μην τα καθαρίζετε άτσαλα. Κόβετε στη μέση, βγάζετε τη σάρκα και στα δύο άδεια μισά,  βάζετε λίγο λάδι κι ένα φιτιλάκι καντηλιού.  Φωτίζουν γλυκά και μοσχομυρίζουν.

 Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει!

Κανένα αγοραστό μελομακάρονο ή κουραμπιές δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σπιτικό. Δεν χρειάζονται πολλά και πολλές ώρες δουλειάς! Το τέταρτο της δόσης της γιαγιάς μας είναι αρκετό και με το παραπάνω. Την ώρα που θα μελώνετε όμως τα μελομακάρονα ή θα ραντίζετε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο, θα με θυμηθείτε!

Εκτός όμως από αυτά υπάρχουν και τα μπισκοτάκια που εύκολα και γρήγορα δίνουν μια άλλη νότα.

250 φρ. Βούτυρο, με 100 γρ. καστανή ζάχαρη, 250 γρ. αλεύρι κι ένα κρόκο αυγού είναι η βασική συνταγή σαμπλέ. Ζυμώστε, χωρίστε στα τέσσερα και φτιάξτε με κάθε κομμάτι και μια διαφορετική γεύση και σχήμα: Διπλά με μαρμελάδα φράουλα στη μέση, στρογγυλά με μια γραμμή κανέλλας, σοκολατένια και μισά βανίλια-μισά σοκολάτα… και πάει λέγοντας. Μόνο λίγη φαντασία χρειάζεται.

Μια άλλη εκδοχή είναι τα μπισκότα τζίντζερ (πέπαρ κάκουρ των σκανδιναβών). Εύκολη ζύμη που μένει στο ψυγείο και μια εβδομάδα και τα φτιάνετε λίγα-λίγα για να είναι πάντα τραγανά:

½ φλιτζάνι αλεύρι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή, 1 φλιτζάνι κατσικίσιο βούτυρο, ½ φλιτζάνι σιρόπι, 1 αυγό, 2 κουταλάκια τζίντζερ σκόνη, 2 κανέλα, 2 γαρίφαλο σκόνη, 1 μαγειρική σόδα, ½ αλάτι


Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, την κατεβάζετε από τη φωτιά και πρόσθετε όλα τα υλικά. Ανακατώνετε καλά, τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για μια μέρα τουλάχιστον. Όταν θελήσετε να ψήσετε μπισκότα, βγάζετε ένα κομμάτι ζύμη από το ψυγείο και πάνω σε χαρτί ψησίματος φούρνου, ανοίγετε ένα λεπτό  φύλλο. Κόβετε τη ζύμη με φορμάκια αστεράκια και καρδούλες και ψήνετε στους 180 βαθμούς μόνο 5 -8 λεπτά.

Όσο θα στολίζετε και θα ψήνετε, μην ξεχάσετε!!! Στο διπλανό διαμέρισμά ή κάπου στη γειτονιά ίσως κάποιος είναι μόνος ή ανήμπορος. Μοιραστείτε λίγο από τον χρόνο σας μαζί του!!! Αυτό είναι και το βασικό συστατικό επιτυχίας στις παραπάνω συνταγές!