Φώφη Γεννηματά: Η Διασωθείσα Επίγονος  

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Όλοι Φώφη; Αν όχι όλοι, πάντως αρκετοί  για να αναστραφεί η κατιούσα του ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που επί των ημερών του προκατόχου της είχε κυλήσει στο 4%  και πήγαινε στο 2% και την εξαφάνιση, ανάσανε με το 6%.

Πάλι μικρό κόμμα παραμένει  και οι ενδεχόμενοι μικρομεγαλισμοί του θα το βλάψουν. Αλλά αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή είναι ότι  η Γεννηματά ανακούφισε σε όσους Πασόκους ήθελαν να αφήσουν τα εκλογικά κόκκαλα τους στο κόμμα από το οποίο ξεκίνησαν -και τους εμπόδιζε η συμπεριφορά του Βενιζέλου  που είχε τον ανθρωποδιώχτη.

Χωρίς να κάνει τίποτε σπουδαίο επαναπάτρισε πολλούς από τους απολλωλότες ψηφοφόρους. Αν μάλιστα ο Τσίπρας δεν έκανε εντυπωσιακό φίνις και αν ο θνήσκων νεοπαπανδρεϊσμός δεν έδειχνε μνησικακία μπορεί να έπαιρνε και την τρίτη θέση. Δεν βγήκε τρίτη, αλλά δεν βγήκε και τελευταία.

Στην πρώτη της συμμετοχή σε εκλογές η Φωφη λειτούργησε ως προστιθέμενη αξία. Αυτό την  έκανε ευτυχισμένη αλλά και σκληρή, αν κριθεί με ποσό κρύο αίμα έστειλε στον πάγκο τον Χρυσοχοΐδη, παρ’ ότι δεν της περισεύουν τα στελέχη του βεληνεκούς του. Δική της είναι η νίκη, ό,τι θέλει την κάνει. Το ερώτημα είναι αν τη βάζει και στον πειρασμό να κάνει το ΠΑΣΟΚ κατάδικό της κόμμα, παρ’ ότι δεν έδειξε ότι έχει στο μπαξέ της φρέσκα λουλούδια  για να ανθίσουν.

Η κυρία πέτυχε γιατί στην προεκλογική περίοδο άφησε κατά μέρος την μεγάλη πολιτική και έπιασε το συναίσθημα. Π.χ. πολιτική πρόταση δεν τη λες την πρόσκληση ‘γυρίστε στο σπίτι σας».  Άλλωστε, αυτή καθ’ εαυτή η παρουσία της δεν είναι απόλυτα πολιτική -απόδειξη η ευπρεπής αδράνειά της οσάκις έγινε υπουργός.

Αλλά είναι η  αρχηγός  της διπλανής πόρτας. Κι αυτό τη διευκόλυνε να βάλει στο μίγμα τον ίσκιο του Ανδρέα και του Γεννηματά, την αύρα των νεκρών και των ηρώων -αλά ΚΚΕ- και μια σειρά από παλιομοδίτικα συνθήματα που ισοδυναμούσαν με προσκλητήριο αξιοπρέπειας: να διαλυθεί το ρημάδι, αλλά να το διαλύσουμε εμείς. Να πεθάνουμε σαν κόμμα, αλλά να μην την αράξουμε από τώρα έξω από το νεκροταφείο.

Δια της Φώφης το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε νοερά στους ιδρυτικούς μύθους του -δεν είχε άλλωστε και σε τι  άλλο να επιστρέψει. Η διαφημισμένη …αφανής παρουσία του Κ. Λαλιώτη στο κοντρόλ, η συμβουλευτική των Μιλτ. Παπαϊωάννου, Κ. Γείτονα και Θαν. Τσούρα που εκπροσωπούν το ‘ακέραιο ΠΑΣΟΚ’, οι φήμες για την  ανάμειξη του Αντώνη Λιβάνη και η καλή υποδοχή από τα μίντια και επιχειρηματικούς κύκλους, αντέστρεψαν την πορεία.

Με το μεγαθήριο  Βαγγέλη Βενιζέλο στο τιμόνι το ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε. Με τα  τυπικά προσόντα μιας επιγόνου, πήρε τα πάνω του. Ασκησε κληρονομικό δικαίωμα νικώντας τον Λοβέρδο, αλλά το μαγαζί δεν έχασε.

Μπορεί η Φώφη να επαναφέρει στο  Κίνημα στην παλαιά τροχιά του; Προφανώς δεν μπορεί και ούτε το πιστεύει κανείς- ούτε και η ίδια προφανώς. Ούτε κανείς  άλλος μπορεί. Μπόρεσε όμως να το κρατήσει με ισχυρότερη εκπροσώπηση στη νέα Βουλή και να  λυτρώσει όσους επέμεναν να το ακολουθούν ως  ‘ταγμένοι’.

Το κόμμα που ίδρυσε και κράτησε όρθιο στις  φουρτούνες ο Ανδρέας Παπανδρέου. Που δεν κατάφερε να αλλάξει ο Σημίτης. Που διέλυσε και τελικά διέσπασε ο επόμενος Παπανδρέου και νεκροστόλισε ο Βενιζέλος, έδειξε ότι είχε ακόμη λίγες σπίθες κάτω από τις στάχτες του. 

Ως εκεί. Το ΠΑΣΟΚ, η Φώφη και η κοινοβουλευτική της ομάδα, οι μέντορές της και οι συμβουλάτορες, είναι το παλιό κι αυτό που φεύγει, στον ίδιο βαθμό που αυτά ισχύουν και για τη ΝΔ. Η αντοχή του Τσίπρα δείχνει ότι η κοινωνία αρνείται να κινηθεί προς την αντίθετη φορά του εκκρεμούς για να συναντήσει τα τρόπαιά της και επιμένει στο καινούργιο, το υπερβατικό και το αμόλυντο. Στο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε το σκαλοπάτι για το μεγάλο άλμα που θα τον αφήσει σύντομα κι αυτόν πίσω  -στο ίδιο νεκροταφείο των ελεφάντων με τους άλλους.

Αλλά στην 41η  επέτειο από τη ίδρυση του ΠΑΣΟΚ η κόρη του Γιώργου Γεννηματά, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έφερε  στο ίδιο τραπέζι πολλούς από τους τεθλιμμένους συγγενείς για τον τελευταίο ασπασμό.