Φώφη Γεννηματά: Θα οργανώσει πραξικόπημα …εναντίον της;

Του Γ. Λακόπουλου

Στις 3 Ιανουαρίου η Φώφη Γεννηματά έκανε μια δήλωση  κατά της κυβέρνησης, με τις συνήθεις διατυπώσεις. “Δεν αξίζει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες αυτή η κατάσταση, αυτή η Κυβέρνηση” κ.λ.π.- χωρίς να ζητάει εκλογές.

Αντίθετα  επιμένει “υπάρχει άλλος δρόμος. Η Εθνική Γραμμή, με Εθνική Συνεννόηση”. Και προσέξτε πως συνεχίζει: “Με άλλη Κυβέρνηση, με άλλη πολιτική και καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης”.

Η πρόταση είναι ολίγον σουρεαλιστική: πως θα υπάρξει “ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης” χωρίς εκλογές;  Αλλά ας το αφήσουμε, γιατί σ’ αυτή τη δήλωση το σημαντικότερο δεν είναι αυτό που λέει, αλλά αυτό που ΔΕΝ λέει. Για την ακρίβεια λείπει μια λέξη: το ΠΑΣΟΚ.

Η σωστή διατύπωση θα ήταν: “Καθοριστική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης”. Οπότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα.

Αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις της  Φώφης και τις κομματικές ανακοινώσεις τελευταία σε συνδυασμό με την  απόφαση ενός περίεργου “οργάνου” για  συνέδριο εντός του 2017, θα καταλήξει σε ένα ερώτημα που δημιουργεί σύγκρυο σε πολλούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ:

-Σχεδιάζει η Φώφη να καταργήσει το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 3  Σεπτέμβρη 1974; Έχει κατά νου ένα συνέδριο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα μπει με το όνομα  και τα σύμβολά του και θα βγει χωρίς αυτά;

Έχει γίνει πολλές φορές αυτή  η συζήτηση. Και το συμπέρασμα είναι πάντα το ίδιο.

Πρώτο. Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει εντολή να αλλάξει το όνομα, την ιδεολογία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Ουδείς την εξέλεξε γι’ αυτό και δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση από κανέναν. Αν το κάνει θα είναι πραξικόπημα.

Ψηφίστηκε για πρόεδρος με την εντολή να ανασυντάξει το ΠΑΣΟΚ, να βελτιώσει τα στοιχεία της πολιτικής και της οργάνωσής του που το καθήλωσαν. Να αναδείξει την ιδεολογική φυσιογνωμία  του -που απέκρυψαν οι προκάτοχοί της. Να το απαλλάξει από τις σκιές του παρελθόντος-  και όχι να τις έχει δίπλα της , όπως συμβαίνει- και να ανοίξει τις πόρτες του σε νέους ανθρώπους. Τίποτε άλλο.

Ούτε την ιδεολογική του ταυτότητα, ούτε τα  σύμβολα του έχει δικαίωμα να αλλάξει ή να αλλοιώσει. Δεν είναι ο ιδρυτής του κόμματος. είναι η 5η κατά σειρά πρόεδρος. Αν δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αποστολή που της ανέθεσε η κομματική βάση, να παραιτηθεί και αναλάβει ο επόμενος.

Αν πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές ιδεολογίας και ταυτότητας, ας προκηρύξει έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- του ΠΑΣΟΚ όμως- και ας τα θέσει. Η ίδια είναι πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ με θητεία. Τίποτε άλλο. Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δε σημαίνει τίποτε για την κομματική βάση. Είναι μια τυπική κοινοβουλευτική διευθέτηση.

Άλλωστε δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι ο συνεπής στις αρχές του Θανάσης Θεοχαρόπουλος -εταίρος της σ’ αυτό το σχήμα- θέλει να καταργήσει τη ΔΗΜΑΡ- προφανώς γιατί ούτε και αυτός έχει ανάλογη εντολή από το κόμμα του.

Δεύτερο. Η η Φώφη χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ αυτογνωσίας και υπάρχουν δίπλα της άνθρωποι να το αναλάβουν: ο Παπαϊωάννου, ο Γείτονας, ο Λαλιώτης, ο Τσούρας κ.α. Να καταλάβει δηλαδή ότι όσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές το κόμμα της, ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ- όχι την ίδια. Έξω από το ΠΑΣΟΚ θα έχει χειρότερη τύχη και από αυτή που έχει ο Γ. Παπανδρέου.

Αυτοί που ψηφίσαν ήταν πολίτες βαθιά συνδεδεμένοι με το ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τη ίδρυσή του ακόμη. Τόσο που άντεξαν στην πιο σκληρή επίθεση διάλυσης που έχει δεχθεί ποτέ κόμμα, εκτός του ΚΚΕ. Αποδέχονται την ιδεολογία και την ιστορία του, ξέρουν τα λάθη του και τα επιτεύγματά του και το ψηφίζουν γιατί είναι το  ΠΑΣΟΚ. Αν τους προσφερθεί οτιδήποτε άλλο θα το απορρίψουν.

 Αν νομίζει η Φώφη ότι  μπορεί να το μετατρέψει σε προσωπικό της κόμμα, που δεν θα  ονομάζεται  ΠΑΣΟΚ, καλύτερα να τα μαζεύει από τώρα.  Ισόβιος μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στο ΠΑΣΟΚ.

Κάτι ανάλογο ισχύει για τις στρατιές των ψηφοφόρων, οπαδών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που απογοητεύτηκαν από τον καιροσκοπισμό των “εκσυγχρονιστών”, από τις επιλογές εκτός της ιδεολογίας και τη ιστορίας του ΠΑΣΟΚ- που έκανε ο Γ. Παπανδρέου με το ΔΝΤ -και από την πρόσδεση στη Δεξιά του Σαμαρά -επί Βενιζέλου- πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα που απογοητεύτηκαν από τον Τσίπρα για να επιστρέψουν πρέπει να βρουν το ΠΑΣΟΚ στη θέση του. Όχι κάτι  άλλο. Κανείς δεν θα γυρίσει για τη Φώφη. Από αυτήν την επιστροφή κρίνεται αν θα αρχίσει η ανάταξη του Κινήματος. Αν, όπως προκύπτει από πολλές ενδείξεις, η Φώφη θα προχωρήσει στο πραξικόπημα στην ουσία θα είναι πραξικόπημα κατά του εαυτού της.

Αν η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τα καταλαβαίνει αυτά, είτε δεν κάνει για τη δουλειά, είτε νομίζει ότι το  ΠΑΣΟΚ είναι ό,τι νομίζει  ο εκάστοτε πρόεδρος του ότι είναι.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν στο ΠΑΣΟΚ την κρίσιμη στιγμή και σήκωσε μεγάλο βάρος, όταν οι ευεργετηθέντες την κοπάνησαν. Έκανε τα λάθη της -με τη απλή αναλογική κλπ -και συνεχίζει να τα κάνει με το διμέτωπο και την υπολειτουργία του κόμματος. Αλλά δεν το εγκατέλειψε όπως άλλοι. Αν όμως ετοιμάζεται να επαναλάβει τις δικαιολογίες  και τις  ανοησίες του Παπανδρέου –ότι πήγε στο ΔΝΤ για να “σωθεί η χώρα”- και του Βενιζέλου –ότι έγινε ουρά του Σαμαρά για “να υπάρχει κυβέρνηση”– θα σηκωθούν και οι πέτρες.

Ο απλός οπαδός του ΠΑΣΟΚ- αυτός που το πήγε στο 48% και το κρατάει ακόμη όρθιο και με 6%- δεν πιστεύει ότι το  Κίνημα πρέπει να βρίσκεται σώνει και καλά στην κυβέρνηση- για να είναι υπουργοί ορισμένοι και να νταραβερίζονται με τα συμφέροντα, για την καριέρα τους και όχι για το Κίνημα και αυτούς  που -πρέπει να- εκφράζει.

Πιστεύει ότι αν ήταν να “σωθεί” η χώρα με το ΔΝΤ υπήρχαν άλλοι να το αναλάβουν -δεν υπήρχε λόγος να το κάνει το ΠΑΣΟΚ για να ασκεί ο ΓΑΠ το κληρονομικό του δικαίωμα με τους “κηπουρούς” του.

Αν ήταν να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ για να υπάρχει κυβέρνηση το 2012, υπήρχαν  αξιοπρεπείς τρόποι χωρίς να αποδράσει από τον αντιδεξιό χώρο. Και αν πρέπει να υπάρξουν και στο μέλλον συνεργασίες αυτές δεν μπορεί να είναι με τη Δεξιά και την οικογένεια Μητσοτάκη.

Κοντολογίς, για να έχει μέλλον το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέο πολιτικό προσωπικό, νέα γλώσσα, νέα αντίληψη οργανωτικής λειτουργίας και άσκησης της ηγεσίας ,αλλά πρωτίστως χρειάζεται  την αδιαπραγμάτευτη πεποίθηση: ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο!