Χάρης Θεοχάρης: ο ακήρυκτος διάδοχος  

 

Του Ανδρέα  Δεληγιάννη

Δεληγιάννης‘Όταν είναι παρών ο πρόεδρος του κόμματός σας  δεν μπορείτε να  πάρετε το λόγο’, έλεγε ο πρόεδρος της Βουλής και  Νίκος Βούτσης   στη συζήτηση του προϋπολογισμού  αρνούμενος να δώσει το λόγο  στον βουλευτή του Ποταμιού  Χάρη Θεοχάρη. Ο πρώτος τη τάξει στα κόμματα έχει το προβάδισμα. Κάποιος θα μπορούσε να ψιθυρίζει: καλομελέτα κι έρχεται.  

Ο πρώην  γενικός γραμματέας  Δημόσιων Εσόδων  –που πέρασε στην πολιτική μετά την απομάκρυνσή του από το σύστημα Σαμαρά- είναι αυτή τη στιγμή η πιο συγκροτημένη παρουσία στο κόμμα του  και σε κάθε περίπτωση υπερτερεί του αρχηγού του, ως προς το ύφος και το περιεχόμενο δημόσιας παρουσίας.

Σε ένα κόμμα που ξεκίνησε ελπιδοφόρα, αλλά δεν ευτύχησε να έχει επικεφαλής κάποιον με συγκροτημένο δημόσιο λόγο  και πολιτική επάρκεια και το πληρώνει,  η μόνη  επιλογή θα είναι κάποια στιγμή να αναζητήσει κάποιον με επιστημονική συγκρότηση για να επιβιώσει.  Ο Θεοχάρης  έχει σπουδάσει μηχανικός λογισμικού στο Λονδίνο και υπήρξε  υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων  σε  τομείς καινοτομίας. Μπορεί αφ’ ενός να καταλάβει τα σύνθετα  θέματα που καταπονούν τη χώρα και αφετέρου να κινηθεί με άνεση στο διεθνή χώρο.

Ακούγοντας τους δύο άνδρες στη Βουλή στη συζήτηση του Προϋπολογισμού αντιλαμβάνεται κάνεις που θα στραφούν τα βλέμματα όταν τεθεί  θέμα επιβίωσης στο κόμμα.  Άλλωστε δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του  Ποταμιού, οι περισσότεροι είτε θέλουν  να φύγουν  γι’ αλλού, είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς  στα καθήκοντα ενός βουλευτή μικρού κόμματος, ο οποίος πρέπει να είναι  πολυμήχανος  για να τα προλάβει όλα.

Στην πραγματικότητα σ’ αυτό το κόμμα οι βουλευτές  με ανάλογο πολιτικό εκτόπισμα είναι δύο. Ο  Σπύρος Λυκούδης, που παίρνει ωστόσο τις αποστάσεις του, υπενθυμίζοντας ότι είναι επικεφαλής  αυτόνομης κίνησης. Και ο Σπύρος Δανέλλης  του οποίου η  εμπειρία εκτείνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση  μέχρι την επιτυχή θητεία του το  Ευρωκοινοβούλιο. Κανείς από τους δύο δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για την ηγεσία του κόμματος.

Συνεπώς αν το Ποτάμι οργανώσει  κανονικό συνέδριο, οπότε εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα διασφάλισης της μελλοντικής παρουσίας του, σε  ενδεχόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Θεοχάρη  και τον Θεοδωράκη, η πλάστιγγα θα γείρει  προς τον πρώτο λόγω  ατομικών προσόντων και αρτιότερου δημόσιου λόγου.

Ακόμη και αν δεν είχε σκοπό να  διεκδικήσει την ηγεσία ο πρώην γραμματέας θα τον οδηγήσουν εκεί τα πράγματα. Είναι θέμα κοινής λογικής: ένα κόμμα που έχει κάποιον καλύτερο από τον σημερινό αρχηγό του, γιατί να μην αλλάξει ηγεσία; Από αυτή την άποψη ο Χάρης Θεοχάρης είναι εκ των πραγμάτων  ακήρυκτος υποψήφιος πρόεδρος στο κόμμα του.