Χάρης Θεοχάρης: Ο αντι- Σταύρος έξω από το Ποτάμι

 Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Δεληγιάννης ‘Αποχωρώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού συναισθανόμενος ότι όσα μας χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν’.

Ο Χάρης Θεοχάρης άνοιξε πρώτος την πόρτα. Ο βουλευτής του Ποταμιού με μια επιστολή βρέθηκε αυτοβούλως εκτός Κ.Ο. Ακόμη και αν ιδρύσει -κι αυτός- νέα πολιτική κίνηση, όπως λέγεται, κανείς  δεν τον εμποδίζει να οδεύσει προς τη ΝΔ. Το προσκλητήριο του Μητσοτάκη για όλους άλλωστε υπάρχει.  Και αν πάει πρώτος, τότε όποιος πάει  δεύτερος …θα είναι δεύτερος. Και αν χρειαστεί να είναι ο ίδιος ο Σταύρος;  Μπερδεμένα πράγματα.

Ο Χάρης Θεοχάρης ήταν το αντίθετο του Θεοδωράκη σ’ αυτό το ιδιότυπο κόμμα. Με καλές σπουδές, μιλάει ξένες γλώσσες, διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων καινοτομίας, έχει εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό, στην διαχείριση έργων και συστημάτων, στην σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμών. Τέτοια πράγματα. Με άλλα λόγια ήταν  το μεγαλύτερο όνομα εκεί μέσα. Αν τον διώξεις είναι σαν να κόβεις το χέρι στου. Αν σου φύγει είναι απώλεια.

Ανάμεσα στον πρώην γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και τον επικεφαλής  του Ποταμιού  το κλίμα δεν ήταν ποτέ καλό. Ο Σταύρος έβλεπε ότι τον ξεπερνάει και ο Χάρης ένιωθε άβολα να παίρνει οδηγίες από κάποιον σαν τον Σταύρο.Κάποια στιγμή φάνηκε ότι  ενδιαφέρεται να λειτουργήσει σαν δελφίνος και να  διαδεχτεί τον Θεοδωράκη. Στο τελευταίο συνέδριο κατάλαβε ότι αυτό είναι ανώφελο και το εγκατέλειψε. Έκανε την κριτική του στα λάθη της ηγεσίας και την επόμενη παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Αξιοπρεπές. Ο εκπρόσωπος αναπληρώνει σε όλα τον επικεφαλής στη Βουλή. Δεν μπορεί να αναπληρώνεις κάποιον  αν δεν συμφωνείς μαζί του και πολύ περισσότερο αν είσαι καλύτερός του.

Σε μια τελευταία παρέμβασή του ο Θεοχάρης υποστήριξε ότι το Ποτάμι πληρώνει τις λανθασμένες επιλογές και τη  διγλωσσία, επικρίνοντας ευθέως τον Θεοδωράκη. Του απάντησε, εκ μέρους του αρχηγού, ο γραμματέας Οργανωτικού ο οποίος σχολίασε στο Facebook: «Εδώ ο κόσμος χάνεται και ο Θεοχάρης επιμένει να πυροβολεί το… κόμμα του’. Και τον κατηγόρησε για ‘συνεργασία’ με το Έθνος, επειδή προέβαλε στην πρώτη σελίδα τη συνέντευξη του. Ο βουλευτής δεν απάντησε. Τι να πει άλλωστε για ένα κόμμα στο οποίο είναι ξένο σώμα. Ήταν η τελευταία πράξη.

Η έξοδος του Χάρη Θεοχάρη είναι κατά πάσα πιθανότητα η αρχή του τέλους για το Ποτάμι. Από την επόμενη ο σώζων εαυτόν σωθείτω.  Άλλοι θα βρουν στασίδι  στη ΝΔ. Μια κυρία που δεν είναι τώρα βουλευτής μπορεί να κάνει τα ‘κονέ’ καθώς έχει άνετη πρόσβαση στον Κυριάκο και  εκεί θα καταλήξει η ίδια. Ένας δυο κοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ και για κάποιους είναι ανοιχτές και οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Θεοχάρης αποτελούσε το  πιο σημαντικό  “άσετ’ –που θα έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας- για τον Θεοδωράκη. Όπως ο  Σπ. Λυκούδης και ο Σπ. Δανέλης είναι οι πιο  έμπειροι και πολιτικοποιημένοι σ’ένα αρχηγικό κόμμα που δεν τα πάει καλά με  την πολιτική και κυρίως με το είδος της πολιτικής που προσδιορίζεται από κάποια ιδεολογία.  Χωρίς αυτούς το Ποτάμι εκπίπτει σε σωματείο.

 Από τεχνοκράτης ο Θεοχάρης έγινε εύκολα πολιτικός, αλλά το κόμμα το οποίο διάλεξε να πολιτευτεί  δεν τον ακολουθεί. Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο  ίδιος θα βρίσκεται στην πολιτική και μετά το Ποτάμι.