Σάββατο 3 Δεκέμβριος 2016 Βρείτε μας στο FacebookΒρείτε μας στο GooglePlus

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο

20151206_130720

Της Πάολας Ψαρρού

PPS (1)

ΥΛΙΚΑ
2 κ. χοιρινό μπούτι (κατά προτίμηση σε δίχτυ)
500 ml ζωμό βοδινού
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
2 κλωναράκια δενδρολίβανο
4 κλωναράκια θυμάρι
λάδι
αλάτι, πιπέρι

Για την σάλτσα
4 κ.σ. (κοφτές) corn flour
2 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες σε διάφορα σημεία στο κρέας και βάζουμε μέσα τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση.

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας τρίβοντάς το καλά απ’ όλες τις πλευρές.

Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε το κρέας.

Βάζουμε το κρεμμύδι ολόκληρο, το κρασί, τον ζωμό και τα μυρωδικά.

Ραντίζουμε το κρέας με λίγο λάδι και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 2 1/2 ώρες περίπου.
Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα το κρέας.
Σε αυτό το διάστημα θα χρειαστεί να το γυρίσουμε μια φορά.

Μόλις ψηθεί το κρέας το βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορεί να κοπεί σε φέτες.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ως εξής:
σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί και μετράμε δύο φλυτζάνια (500ml).
Aν είναι λιγότερο, προσθέτουμε λίγο ζωμό βοδινού.

Το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το corn flour διαλυμένο σε κρύο νερό.
Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το θυμάρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο.

 

Συνοδεύουμε το χοιρινό με ψητές πατάτες ή πουρέ πατάτας.

Καλή επιτυχία!

20151206_130839

 

LinkedIn