Όλγα Γεροβασίλη: Η καλύτερη μαθήτρια του Βαγγέλη Γιαννόπουλου

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

ΔεληγιάννηςΠόσοι  θυμούνται τον  μακαρίτη Βαγγέλη Γιαννόπουλο; Είχε μια εκπομπή στην τηλεόραση, αλλά, για να μην λένε ότι μονολογεί, είχε και μια δημοσιογράφο μαζί του – την  διάσημη Αγάπη. Ο ρόλος της ήταν να του κάνει ερωτήσεις και αυτος να απαντάει. Καμιά φορά όμως η Αγάπη ξεχνιόταν και έκανε ερώτηση στη λάθος στιγμή ή  έκανε ερώτηση  που δεν άρεσε στον συνεντευξιαζόμενο.  Και εκεί την έπαιρνε και τη σήκωνε.

Την ίδια μέθοδο εφάρμοσε κατά περιόδους και ο Βασίλης Λεβέντης, την εφαρμόζει και ο Κώστας Πλεύρης και, κατά κάποιο τρόπο, την υιοθετεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον αδελφό του,  στις εκπομπές στα περιθωριακά κανάλια από τις  οποίες βγάζει το ψωμί του.

Το αμιγές μοντέλο Γιαννόπουλου ξεπατίκωσε  μόνο η Όλγα Γεροβασίλη. Όταν η εξαίρετη  δημοσιογράφος  Μάριον Μιχελιδάκη, έμπειρη στην τηλεόραση,  έκανε τη δουλειά της απέναντι σε μια εκπρόσωπο της κυβέρνησης – που  είναι να ρωτάει ό,τι νομίζει και όχι  ό,τι θέλει, η εκπρόσωπος- η Όλγα- πήρε ανάποδες.

Προφανώς βρήκε ότι είναι θράσος να της υποβάλλονται ερωτήσεις το περιεχόμενο των οποίων δεν εγκρίνει ή ακόμη χειρότερα  δεν είναι πρόχειρη να απαντήσει. Η ευπρέπεια και ο επαγγελματισμός  της  Μιχελιδάκη απέτρεψε μια εξέλιξη που μάλλον θα ήταν δυσάρεστη για την πορτ-παρόλ του Αλέξη Τσίπρα.

Σ’ αυτό το τελευταίο βρίσκεται η ουσία του επεισοδίου.  Η Όλγα Γεροβασίλη κάνει την κυβερνητική εκπρόσωπο, αλλά δεν είναι.  Είναι εκπρόσωπος αλά καρτ. Είναι η μόνη εκπρόσωπος κυβέρνησης  στον πολιτισμένο κόσμο που δεν κάνει καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Δεν κάθεται απέναντι στα ΜΜΕ να δεχθεί ερωτήσεις και να δώσει απαντήσεις. Συνεχίζοντας  τηνπανάθλια παράδοση του συστήματος Σαμαρά κατάργησε το μπρίφινγκ στο πρες-ρουμ.  Εκπροσωπεί την κυβέρνηση με δηλώσεις κατά βούληση ή απαντήσεις σε προσυνενοημένες ερωτήσεις.  Κάνει δηλώσεις κατά της αντιπολίτευσης, δεν απαντάει σε ερωτήσεις που ενδιαφέρουν τα ΜΜΕ

Αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση, καταλύει κάθε έννοια ενημέρωσης και υποτιμά τη νοημοσύνη και των πολιτών και των δημοσιογράφων.  Είναι απορίας άξιο γιατί δέχονται να συνδιαλέγονται με μια εκπρόσωπο που απαντάει σε ό,τι θέλει, όταν θέλει και όπως  θέλει. Που έχει στη διάθεση της και τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.  Θα τιμούσε το δημοσιογραφικό κλάδο το εμπάργκο σε μια τέτοια εκπρόσωπο,  που εκπροσωπεί τις χειρότερες στιγμές της πολιτικής και της ενημέρωσης .

Ακριβώς αυτή η αντίληψη, που κρατάει και το πεπόνι και το μαχαίρι, υποκίνησε την αντίδραση της Γεροβασίλη απέναντι στις δημοσιογραφικές παρατηρήσεις της Μιχαλιδάκη.Ενδεχομένως η εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα αιφνιδιάστηκε για αυτό το ανοσιούργημα: να της υποβάλουν ερωτήσεις που δεν εγκρίνει -ενώ βρίσκεται στην ΕΡΤ.

Πρέπει να αποδοθεί μάλλον σε γενναιοψυχία του συστήματος ότι η δημοσιογράφος βρίσκεται ακόμη στη θέση της. Ο μακαρίτης ο Γιαννόπουλος θα το είχε καθαρίσει επί τόπου…