Όλγα Γεροβασίλη: Το γελαστό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μια γυναίκα μπορεί. Εν προκειμένω μπορεί να αναδειχθεί σε επιτυχημένη πορτ παρόλ μιας κυβέρνησης που  πατάει συχνά τα κορδόνια της.  Η Όλγα Γεροβασίλη έδωσε αέρα αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου δικαιώνοντας την επιλογή του ΑλέξηΤσίπρα να αναθέσει την εκπροσώπηση στη συμπατριώτισσά του από την Άρτα- παρά τις εκκρεμότητες που είχαν δημιουργηθεί στο  παρελθόν με το ‘ πόθεν έσχες’  του συζύγου της, -που ερεύνησε ο Ρακιτζής.

Πάντα χαμογελαστή και με το ιδιαίτερο ‘άξάν’ της πατρίδας της στην ομιλία της η κυβερνητική εκπρόσωπος έδειξε σα να ήταν έτοιμη από καιρό για το ρόλο.   Τον ‘είχε’ και μπήκε αμέσως στη φωτιά που σιγοκαίει πάντα  στις σχέσεις των κυβερνήσεων με τα ΜΜΕ. Αποδείχθηκε έτσι αποτελεσματική περφόρμερ που δίνει καθημερινά με φυσικό τρόπο μια παράσταση  ιδιαίτερων απαιτήσεων απέναντι σ’ ένα  πολύ δύσπιστο κοινό.

Αυτό που προέχει σ’ αυτή η θέση είναι να μην κάνεις την πατάτα. Μια λάθος λέξη σε λάθος στιγμή αρκεί για να ταλαιπωρεί μια κυβέρνηση για ολόκληρα 24ωρα. Η Γεροβασίλη δεν έχει κάνει μέχρι στιγμή κανένα λάθος. Αντίθετα συχνά  έχει διασώσει στον αέρα τα λάθη άλλων.

Η δουλειά της είχε  νέες απαιτήσεις με την εσωκομματική αναταραχή. Δεν είναι εύκολο να κλείνεις τρύπες της εσωκομματικής έντασης χωρίς να την τροφοδοτείς και ταυτόχρονα να μην ρίχνεις λευκή πετσέτα στο εσωτερικό αντάρτικο. Και σ’ αυτό το μέτωπο η γιατρός από την Άρτα τα πάει καλά..

Ακόμη πιο απαιτητικοί ήταν οι χειρισμοί στο ειδικό μέτωπο  που διαμόρφωνε καθημερινά η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Εκεί χρειάζονται χειρισμοί επιπέδου. Να μην λες ψέματα, χωρίς να λες απαραιτήτως την αλήθεια, να μην καλλιεργείς  εντυπώσεις που θα  ακυρωθούν στην επομένη φάση, να μην αυτοδιαψεύδεσαι.Παρά την δυσκολία του θέματος η  κυρία το χειρίσθηκε με μαεστρία.

Αλλά εκτός από αυτές τις επιμέρους αποστολές η τρέχουσα δουλειά μιας κυβερνητικής εκπροσώπου είναι το … μακιγιάζ. Να διορθώνει τις ατέλειες της κυβερνητικής εικόνας- και από τέτοιες την κυβέρνησή  υπάρχουν αμέτρητες. Να  αναζωογονεί  διαρκώς το κυβερνητικό προφίλ ώστε η κυβέρνηση, παρά το πρόωρο γήρας της να  αποπνέει σφρίγος και φρεσκαδούρα.  Και πρωτίστως να  μένει έξω από τις μυλόπετρες της καθημερινής φθοράς ο Πρωθυπουργός.

Η Όλγα έχει τον τρόπο της να λειαίνει τις άκρες, να αποδραματοποιεί τις δύσκολες καταστάσεις, ακόμη και αν πρόκειται για τις ενδοκυβερνητικές έριδες,  να  διασώζει τους  υπουργικούς ακροβατισμούς και να επικαλύπτει το χάος, όπως π.χ. στο  μεταναστευτικό. Ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πληρώσει λιγότερο κόστος από όσο προκαλούσαν τα λάθη της οφείλεται μεγάλο βαθμό στην ανακουφιστική εικόνα γυναίκας της διπλανής πόρτας που έβγαζε κάθε βράδυ στο γυαλί η εκπρόσωπός της.

Λουσμένη ξαφνικά από τα φώτα της δημοσιότητας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  έκανε την έκπληξη ως εκπρόσωπος μιας πολύ δύσκολης κυβέρνησης πρωτίστως γιατί υιοθέτησε το λιτό ύφος και τις  απλές απαντήσεις αντί των σχοινοτενών αναλύσεων πολλών προκατόχων της . Πάντα πιάνει αυτό που έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας  Έλμπερτ  Χάμπαρντ: ‘Ποτέ μην εξηγείς. Οι φίλοι δεν το χρειάζονται και οι εχθροί δεν θα σε πιστέψουν, ούτως ή άλλως’.