Όχι πια υπερηφάνοι- Μόνο οργή, ντροπή και φόβος

Του Νίκου Γαλάτη

Οργή,  ντροπή και φόβος. Αυτές οι λέξεις εκφράζουν την ψυχολογία του ελληνικού λαού- με την Ελπίδα να γκρεμίζεται στο 13% και την περηφάνια να εξαφανίζεται στο 2,7%. Μόλις το 12% θεωρεί δίκαιη την λύση για ασφαλιστικό. Το 80% των Ελλήνων δεν συμφωνεί με την λύση της κυβέρνησης, ούτε πως θα λύσει το μεταναστευτικό. Το 2,5% πιστεύει πως η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί. Το 82% πως θα  χειροτερέψει.

WEB-ΠΡΟΘΕΣΗΟ δείκτης αισιοδοξίας του πιο αισιόδοξου λαού της Ευρώπης άλλοτε, έχει πέσει στο…0,05%. Το 93% των Ελλήνων πιστεύει πως τα πράγματα θα πάνε άσχημα ή πολύ άσχημα.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν πείθουν- και τα δυο μαζί- ούτε τους μισούς ψηφοφόρους. Το 40% πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Και το χειρότερο: μόλις 9% ελπίζει σε ένα νέο κόμμα.

tsipras.mitsotakis_0
Και τα δυο μαζί τα μεγαλύτερα κόμματα δεν εμπνέουν σχεδόν τους μισούς Έλληνες

Η έρευνα της MRB για την Real News σοκάρει. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται  με ποσοστό 3,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Με ποσοστό 15% αδιευκρίνιστης ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 26,9%, έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,6%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5,7%, η Ένωση Κεντρώων με 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, «Το Ποτάμι» με 2,6%, Λαϊκή Ενότητα 2,4% και τέλος ο ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 1,9%.

Η νέα Βουλή, όποτε γίνουν εκλογές, σύμφωνα με αυτή, αλλά και με άλλες έρευνες, θα συγκροτηθεί με έναν νέο δικομματισμό -με κόμματα που δεν θα μπορούν να κυβερνήσουν χωρίς συμμαχίες. Μόνο που κόμματα όπως το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα είναι- όπως φαίνεται- στη νέα Βουλή.

WEB-ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣτο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;», ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 25,2% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 28,2%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 41,6%.

Ο Βασίλης Λεβέντης είναι στην τρίτη θέση ενώ στα λιγότερα δημοφιλή πρόσωπα μετά τον Μιχαλολιάκο είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πάνος Καμμένος. Το πιο συγκλονιστικό είναι πως οι δύο πιο δημοφιλείς ηγέτες- Μητσοτάκης και Τσίπρας- δεν είναι συμπαθείς στους δύο από τους τρεις Έλληνες- με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει κατά 66% αρνητικές ψήφους.

Την ίδια ώρα η  Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Κοτσούμπας έχουν χαμηλή δημοτικότητα και υψηλά  ποσοστά αντιπάθειας.

Ο ελληνικός λαός δεν αισθάνεται πια υπερήφανος. Η Οργή παίρνει 63%. Η Ντροπή 49,3%. Και ο φόβος 46,7%. Μόνο 13% των Ελλήνων ελπίζουν. Και μόνο 1,4% αισθάνονται σιγουριά.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΔΩ