Από το Α.Π. άρχισαν οι καταγγελίες Πανούση. Τα κρυμμένα μυστικά στις ‘Αστυνομικές μυθιστορίες’

Του Νίκου Γαλάτη

Τα αστυνομικά διηγήματα του Γιάννη- που δημοσιεύει αυτές τις μέρες το ΑΠ- άναψαν φωτιές, λίγο πριν εκδοθούν σε βιβλίο. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι όμως οι εννέα ιστορίες- που θα βρείτε εδώ δημοσιευμένες ή θα δημοσιευθούν τις επόμενες μέρες. Είναι μια δέκατη ιστορία που δεν περιέχεται στο βιβλίο, αλλά έχει κατατεθεί σε συμβολαιόγραφο.

«Όταν τελείωσα την θητεία μου» λέει ο Γιάννης Πανούσης στο «Πρώτο Θέμα» σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα «έγραψα ένα αστυνομικό κείμενο που στην ουσία είναι οι επτά μήνες μου στο υπουργείο. «Αποκλείεται να το δημοσιεύσεις: μου λέει η σύζυγός μου. «Μα αυτός είναι ο τάδε! Θα σου κάνουν μήνυση!» Κι εγώ της απάντησα: «Πως θα μου κάνουν μήνυση; Επειδή έγραψα ένα …μυθιστόρημα;».

«Το κείμενο μου καθιστά φανερό τι έχει γίνει. Τι έχει γίνει δηλαδή στο παρασκήνιο. Όχι στο προσκήνιο. Τι έχει γίνει με την τρομοκρατία. Που υπάρχουν διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία και με ποιον τρόπο οι πολιτικοί απειλούν εμένα». «Δεν τα έχω καταθέσει σε εισαγγελέα. Είναι μια μορφή ασφάλειας. Αν συμβεί κάτι κακό σε μένα, να ξέρουν τι έχει συμβεί». «Στην αστυνομία υπάρχει πολύ χρήμα. Δεν κάνω εγώ γι΄αυτά τα πράγματα. Να βλέπω να κλέβουν, να κάνουν, να αρπάζουν και να λέω «δεν πειράζει, είμαι υπουργός».

Τι λένε οι “Μυθιστορίες”

“Το ερώτημα παλιό” γράφει στον πρόλογο του στο ΑΠ ο Γιάννης Πανούσης. “Πρέπει ο εγκληματολόγος να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα ή πρέπει ο συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας να γνωρίζει βασικές αρχές της Εγκληματολογίας»; Δεν θ’ απαντήσω στο ερώτημα, γιατί πιστεύω πως οι αναγνώστες των αστυνομικών μου διηγημάτων θα βγάλουν μόνοι τα συμπεράσματά τους. Θεώρησα χρήσιμο να εκδώσω τα κείμενα αυτά τώρα, καθώς ύστερα από μια επτάμηνη θητεία ως Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (27/1/2015 – 28/8/2015), μια δεύτερη ματιά πάνω στα ζητήματα του εγκλήματος και της τιμωρίας είναι για μένα πολλαπλώς γόνιμη. Τα διηγήματα δεν είναι «αμιγώς» αστυνομικά. Στην ουσία, μέσα από την πλοκή μυστηρίου, αναδύονται οι απόψεις μου για τον Κόσμο, τη Φύση, τον Άνθρωπο, την Ιστορία, την Πολιτική. Σ’ έναν πραγματικό χώρο όπου το ακατανόητο κυριαρχεί ελπίζω να μη γίνομαι τόσο αινιγματικός ώστε να φέρνω μελαγχολία”

Η πρώτη από τις αστυνομικές ιστορίες που δημοσιεύτηκε εδώ με τον τίτλο «Naturae debitum reddiderunt (Πληρώνουν τα χρέη τους στην φύση) μιλά για την διαπλοκή καναλαρχών και επιχειρηματιών. ΔΕΣ ΕΔΩ. «Οι Οργανώσεις «Σώστε τον άνθρωπο από τη φύση» και οι Οργανώσεις «Σώστε τη φύση από τον άνθρωπο» θα βρίσκονται πάντοτε η μία απέναντι στην άλλη. Αυτοί θα θέλουν πάντοτε την υπερκατανάλωση, την τεχνικοποίηση, την εικονοποίηση, την κλωνοποίηση, τον επιδειξισμό, το κέρδος σε βάρος των νόμων και της αντοχής της φύσης κι εμείς θα επιδιώκουμε πάντοτε την προστασία της πρώτης μας ύλης, της φυσικής μας υπόστασης, της απλότητας και το σεβασμό στους συγκατοίκους μας στον πλανήτη. Είναι οι νεοΣατανάδες που το παίζουν ψευτοΘεοί και είμαστε οι Μαχητές του Καλού που πολεμάμε την απανθρωποποίηση του Ανθρώπου»

Η δεύτερη με τον τίτλο «Σε ποιόν ανήκει το παρελθόν;» ΕΔΩ μιλά για ένα φόνο που αναλαμβάνει να διαλευκάνει ο …Αστυνόμος Μπέκας. Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία. Όπως λέει ο καθηγητής Εγκληματολογίας ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης που υποδυόταν τον Μπέκα στην σειρά της τηλεόρασης τον είχε παροτρύνει να γράψει αστυνομικά. Η είδηση είναι πως ο Γιάννης Πανούσης μιλά με σκηνοθέτες και παραγωγούς και ίσως δούμε τα διηγήματα αυτά σε τηλεοπτικό σήριαλ.

Η Τρίτη ιστορία- «Ο άγρυπνος ύπνος του Κάιν» ΕΔΩ είναι άμεσα πολιτική: «Έμαθα από τις εφημερίδες τον θάνατό μου. Το διάβασα και δεν το πίστευα. Ο δημοσιογράφος έλεγε, πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με είχαν δολοφονήσει στο δρόμο δύο άγνωστοι που κρατούσαν καλάσνικωφ και με γάζωσαν με 20 σφαίρες. Όλα τα παραπάνω τα έζησα ξανά όταν ξαπλωμένος στο θάλαμο του νοσοκομείου διάβασα στην εφημερίδα του πλαϊνού μου: «Δολοφονήθηκε γνωστός δικηγόρος, διάσημος από δίκες υπεράσπισης τρομοκρατών».

” Την επόμενη από το τρανζίστορ του ιατροδικαστή άκουσα την εξής είδηση: «Ο δολοφονηθείς χθες δικηγόρος είχε διασυνδέσεις με διεθνή κέντρα που δρούσαν κατά του έθνους μας».  Είχαμε πάρει εντολή να τον εκτελέσουμε με 20 σφαίρες. Εύκολη δουλειά. Το σχέδιο απλό. Κρύψαμε τα καλάσνικωφ μέσα στα πανωφόρια, γνωρίζαμε το καθημερινό του δρομολόγιο, περιμέναμε να μείνει μόνος, να μην περπατάει πλάι του κάποιος «αμέριμνος», και, καθώς μόλις έβγαινε από το γραφείο του, τον γαζώσαμε με 10 σφαίρες. Τώρα γιατί στο ραδιόφωνο αναφέρουν συνέχεια για 20 σφαίρες δεν το καταλαβαίνουμε αλλά δεν έχει σημασία για μας. Μόλις τελειώσαμε «τη δουλειά» πήγαμε στον εντολέα μας να πληρωθούμε. Η συμφωνία μας ήταν εκατό δολάρια, έκαστος”

Η ιστορία αυτή μιλά για πιστολέρος μια ακροδεξιάς οργάνωσης. «Οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την υπόθεση της εκτέλεσης του δικηγόρου ανήκαν στο Τμήμα Δολοπλοκιών Ανωτέρας Τάξης και δεν είχαν λόγο να συνεργάζονται με τους ομολόγους τους του Τμήματος Δολοφονιών Οργανωμένου Εγκλήματος».

-«Ο δικηγόρος δολοφονήθηκε από τους εκτελεστές, τους οποίους είχε προσλάβει το δεξί χέρι του Υπουργού Ασφάλειας, διότι ο δικηγόρος είχε άμεση σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις και απειλούσε μέλη της Κυβέρνησης

– Οι δολοφόνοι δολοφονήθηκαν από το δεξί χέρι του Υπουργού Ασφάλειας, διότι δεν είχε καθόλου εμπιστοσύνη στην εχεμύθειά τους καθώς ανήκαν σε ακροδεξιές οργανώσεις και έπαιρναν εντολές και από αλλού.

-Οι ακροαριστερές και ακροδεξιές οργανώσεις είχαν προγραμματίσει δυναμικές μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

-Οι εισαγγελικές έρευνες για την πολιτική διαφθορά και τη συνεργασία με μυστικές οργανώσεις είχαν αρχίσει ν΄ ακουμπάνε υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι «Νεκρικοί Γρίφοι στην Γκιουμουλζίνα»- η τέταρτη ιστορία- ΕΔΩ αναφέρεται στην Κομοτηνή, όπου πέρασε πολλά χρόνια ως καθηγητής και ως πρύτανης ο συγγραφέας. Μιλά για την δολοφονία τεσσάρων άσχετων μεταξύ τους ατόμων και έχει δημοσιευθεί εδώ. Ο «Μυστικός αόρατος τρόμος» που δημοσιεύεται στο ΑΠ σήμερα μιλά για έναν ακροδεξιό που δολοφόνησε τους δυο σωματοφύλακες του αφρικάνου πρέσβη και είναι μέλος της οργάνωσης «Λευκοί Εκδικητές». Η ιστορία αυτή υπαινίσσεται την στοχοποίηση Έλληνα πολιτικού, αριστερού, τουρκικής καταγωγής.

Η επόμενη –πέμπτη- ιστορία με τον τίτλο «Οι κομματικοί επίγονοι» έχει άμεση πολιτική αναφορά. Μιλά για ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, το ΚΟΜΠΙΑΡ- Κόμμα Πιστών Αριστερών- τις πολιτικές ίντριγκες και την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου από έναν νταλικιέρη, μέλος θρησκευτικής αίρεσης.

Υπάρχουν τρεις ακόμα  ιστορίες που θα δημοσιευθούν στο ΑΠ τις επόμενες μέρες, αλλά το μυστήριο συγκεντρώνει η δέκατη που βρίσκεται στα συρτάρια του συμβολαιογράφου. Ο εγκληματολόγος- που μας εμπιστεύτηκε τις ιστορίες του για προδημοσίευση μιλά με γρίφους και φαίνεται πως είναι ζηλωτής του …Χίτσκοκ, μόνο που εκείνος δεν ήταν …υπουργός.

Τι λένε τύπος και κόμματα

Ο ελληνικός τύπος σύμπας ασχολείται σήμερα με το  σχέδιο πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης για το οποίο κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ειδικά στις σχέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία. «Απειλούν τη ζωή μου», δηλώνει ο Γιάννης Πανούσης και υποστηρίζει πως δέχτηκε ευθείες απειλές από οργανωμένες ομάδες με έδρα τις φυλακές, τρομοκράτες αλλά και από κυκλώματα αξιωματικών μέσα στην αστυνομία που έχουν σχέσεις με διεφθαρμένα άτομα που ασχολούνται με την πολιτική.

Όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα ο κ. Πανούσης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κλήθηκε να διαχειριστεί τις υποθέσεις της Αστυνομίας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας κατά την πρώτη περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., και έτσι οι αποκαλύψεις του καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές καθώς στο σχέδιο εναντίον του πρωταγωνιστούν όχι μόνο άνθρωποι του υπόκοσμου από τον χώρο των ποινικών και της τρομοκρατίας, αλλά και κυβερνητικά στελέχη της «Πρώτης φοράς Αριστερά».

Ο τέως υπουργός αφήνει σαφώς να εννοηθεί και στο κείμενό του αλλά και στη συνέντευξή του ότι γνώστης όλου του ασύλληπτου πολιτικο-αστυνομικού παρασκηνίου που σχετίζεται και με οικονομικές δοσοληψίες, τις κατά το κοινώς λεγόμενο μίζες, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο με έμμεσο τρόπο… ευχαριστεί  επειδή τον απομάκρυνε από το πόστο του.

Η πρώτη πολιτική αντίδραση από τα κόμματα για το θέμα ήρθε από το «Ποτάμι» που ζητάς την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά και την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ζητά το Ποτάμι, μετά από τις αποκαλύψεις του Γιάννη Πανούση.

«Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις του Γιάννη Πανούση, που ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρισκόταν διαρκώς στο στόχαστρο συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν μείζον θέμα για τη λειτουργία της δημοκρατίας», τονίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, ενώ σημειώνει ότι διαβάζοντας κανείς τις αποκαλύψεις αυτές, αναρωτιέται αν ζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα ή σε χώρα που κάνουν κουμάντο μαφίες.

«Θεωρούμε αυτονόητη την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση για όσα καταμαρτυρούνται και αφορούν τον ίδιο και στελέχη της κυβέρνησης του», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι « οι Εισαγγελικές Αρχές οφείλουν άμεσα να διερευνήσουν αυτεπάγγελτα την αλήθεια των ισχυρισμών Πανούση και να παραπέμψουν τους υπαιτίους στη δικαιοσύνη αν αληθεύουν» και να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση.