Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο Ευρωπαίος που αγάπησε την Ελλάδα

Του Νίκου Γαλάτη

2548025“Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα”». Η φράση αυτή ανήκει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την κρίσιμη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας -με την συμβουλή του Γιάνη Βαρουφάκη- την οδηγούσε στα βράχια, αλλά έστριψε την τελευταία στιγμή το τιμόνι. Ίσως όταν ο Γιούνκερ τον έπιασε για πρώτη φορά από το χέρι, να κατάλαβε πως ο Πρόεδρος  δεν ήταν “τρομοκράτης”, όπως τον έλεγε για να ακούσει -σχεδόν με δάκρυα- την διαμαρτυρία του γι΄αυτό.

Τώρα ήρθε στην Αθήνα και μόνο που δεν κλαίγανε από χαρά, ο Τσίπρας, ο Παππάς κι ο Ξυδάκης. Σύμφωνα με την άποψη του Μαργαρίτη Σχοινά τις 30 ώρες διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα “ο Γιούνκερ βούτηξε στην άβυσσο και άρπαξε την Ελλάδα. Ηταν οι μέρες που κρέμονταν όλα από μία κλωστή». «Τελικά κερδίσαμε έναντι αυτών που νόμιζαν εαυτούς ως μοναδικούς κατόχους της ευρωπαϊκής λογικής και ευρωπαϊκού πνεύματος» είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο, μόλις έφτασε στην Αθήνα. “Ελλάδα κι Ευρώπη πάνε μαζί”.

«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παραπάνω από χαρούμενος. Που πήγαν τα λόγια για τους τρομοκράτες εκβιαστές, τους τοκογλύφους; O λύκος έγινε ένας καλός φίλος; “Aπελευθερώνονται τα κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα και γι’ αυτό εκφράζω την ικανοποίηση μου», τόνισε ο κ. Γιούνκερ. “Οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα για τις Βρυξέλλες. Θα ήθελα ο ελληνικός λαός να έχει την πατρότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα μεγάλο έθνος».

Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε να πει πως τώρα η Ευρώπη περνάει δύσκολες ώρες, όχι η Ελλάδα. Μήπως σκοπεύει να την δανείσει; Ευτυχώς, δεν άρχισε πάλι τα αλησμόνητα για τον Κρέοντα και την Αντιγόνη, ούτε πως θα αλλάξει την Ευρώπη. Κατανοεί πως όταν η Ευρώπη περνάει δύσκολα, αυτό αφορά -και- την Ελλάδα. Κι άφησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει αμέσως- χωρίς περιστροφές- το θέμα της …ρευστότητας,  Πλάνο- όχι Πακέτο- Γιούνκερ.

 

“Εγώ μπορώ να σας πω ότι οργίζομαι όταν βάζουμε στο ίδιο καλάθι τον όρο Βρυξέλλες με τον όρο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” ξεκαθάρισε με νόημα ο Ζαν- Κλοντ. Ίσως να είναι ο τελευταίος ευρωπαϊστής, ο διάδοχος του Ντελόρ ή απλώς ο …Γιούνκερ. Σε μια κρίση στιγμή για την ευρωπαϊκή ενότητα ο Λουξεμβουργιανός Φίλος είπε- μαζί με τον Ολάντ και τον Σουλτς- ‘Κάτω τα χέρια από την Ελλάδα” κι αγκάλιασε πατρικά τον Αλέξη Τσίπρα: ‘Μοιάζω με εκβιαστή ή τρομοκράτη;”

Γιος εργάτη της χαλυβουργίας, χριστιανοσοσιαλιστής, γεννημένος σε μικρή πόλη, ο Ζαν- Κλοντ έγινε από συνδικαλιστή ς, υπουργός Εργασίας κι όταν πήρε το υπουργείο Οικονομικών πολλοί πίστεψαν ότι ο πρωθυπουργός Σαντέρ τον προόριζε για διάδοχό του. Δεν έκαναν λάθος. Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα ο Γιούνκερ βρέθηκε στην πρωθυπουργία για να γίνει ο Ήρωας του Δουβλίνου, να πάρει το “Βραβείο Ευρώπη” για την πολιτική του κατά της ανεργίας και το Βραβείο Καρλομάγνου. Στα εξήντα και επιδιώκει να γίνει ένας ιστορικός ηγέτης της Ευρώπης και μάλλον έγινε.

Η γκάφα του να ανακοινώσει  τον θάνατο του Αραφάτ ενώ εκείνος ζούσε θα είναι μια απλή παρεξήγηση, που δεν θα του στερήσει, το 2005,  μια δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από αυτή τη θέση πότε δίνει χαστουκάκια στο μάγουλο του Ζαν Άσελμπορν, φιλάκια στον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ή προτείνει γραβάτες στον Αλέξης Τσίπρα και  τον πιάνει πατρικά από το χέρι. Μετά γυρίζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό -που θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή- για να του πει: “Γειά σου, δικτάτορα!”

621e04774107f8d6d16119a4df4b377b_XLΜια φορά … κατήγγειλε ότι χάνει τον χρόνο του όταν ακολουθεί κατά γράμμα το πρωτόκολλο. «Ο Πρόεδρος είναι γνωστός για το άκρως ανεπίσημο και πολύ συχνά χαλαρό στυλ του» δικαιολογήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου κι όλοι ξέσπασαν σε γέλια. Πολλοί λένε πως η χαλαρή συμπεριφορά του και το άνετο στυλ του οφείλεται όχι στον φιλελευθερισμό της χώρας του, αλλά στα κρασιά της. Ο «Χαλαρός Πρόεδρος» έχει κατηγορηθεί για μία ροπή προς το αλκοόλ, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Το 2005 όταν η χώρα του ψήφισε για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα είπε πως θα παραιτηθεί αν η απόφαση ήταν «Όχι». Τα «Ναι» ήταν 56,5%. Πέντε χρόνια μετά είχε πάρει εντολή για κυβέρνηση από τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο όταν παραιτήθηκε κατηγορούμενος για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας., για το οποίο αρνήθηκε κάθε ευθύνη. Ένα ρολόι η Κρατική Υπηρεσίας Πληροφοριών για να καταγράψει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο θα δημιουργήσει νέους μπελάδες. Ύστερα έρευνα για τις υποκλοπές, την αγορά αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και τις παράνομες πληρωμές. Η  έρευνα αποκάλυψε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, την Κούβα και τη Λιβύη.

 Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα απέσυρε την εμπιστοσύνη του κι ο Γιούνκερ οδηγήθηκε σε εκλογές, αφού παραιτήθηκε από το κόμμα του. Αυτό δεν τον εμπόδισε να βρεθεί στην προεδρία των υπουργών Οικονομικών- ως«Μίστερ Ευρώ»-να ζητά ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την ψήφο όλων για να κερδίσει τις 224 από τις 700 έδρες. Βρέθηκε τελικά στην ηγεσία του Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συνεργασία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, παρά την απέχθεια του Βρετανού Κάμερον και του Ούγγρου Βίκτωρ Ορμπάν. 

Είχαν περάσει λίγες μέρες από όταν ένα έγγραφο αποκάλυπτε ότι το Λουξεμβούργο υπό την πρωθυπουργία του είχε μετατραπεί σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων. “Θα εγείρουμε το θέμα ζητώντας να σταματήσει να κρύβεται» θα πει ο Δημήτρης Παπαδημούλης που θα τον κατηγορήσει ότι ως “Αρχιστράτηγος του Ναι” επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα! Η πρόταση μομφής όμως στον Γιούνκερ πήρε 35 ψήφους έναντι 589 που την καταψήφισαν. Ένα χρόνο μετά ο Αρχιστράτηγος του Ναι” έρχεται στην Αθήνα.

Η επίσκεψη Γιούνκερ για εθνική ενδοσκόπηση. Μπορεί να είναι ο Τελευταίος Ευρωπαϊστής, φιλέλληνας, ένας “αληθινός φίλος της Ελλάδας” όπως είπε πρώτα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά, κυρίως, είναι ο άνθρωπος που βοήθησε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα πολλαπλά σύνδρομα απέναντι στους ξένους- δανειστές-τοκογλύφους-εκβιαστές. Είναι ο νέος μέντορας- πέρα από “μεγάλος” φίλος- του Αλέξη Τσίπρα που μαζί με το Πακέτο Γιούνκερ φέρνει κι ένα πακέτο μιας άλλης πολιτικής αντίληψης που αλλάζει το οργισμένο νιάτο που κυνηγούσε …τραπεζίτες από την Γένοβα ως την Πράγα. Ο άνθρωπος που άλλαξε  τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Ευρώπη- κατά το Σπίγκελ. Αυτός ήταν ο Τσίπρας!

Τώρα -κάτω από την Ακρόπολη- όλη η πολιτική ηγεσία υποδέχεται με αγαλλίαση τον Πρόεδρο της Ευρώπης. Μια καλή ευκαιρία να αποβάλλουμε τα σύνδρομα κατωτερότητας ή …ανωτερότητας, να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι εχθροί και ποιοι είναι φίλοι κι ίσως- μετά από τόσα ευχαριστώ- στους Αμερικάνους να περισσέψει κι ένα ευχαριστώ για τον Λουξεμβουργιανό Φίλο που καλύπτει το κενό που άφησαν οι Μιτεράν, ο Ντελόρ, ο Βίλλυ Μπραντ και ο Σμιτ που πέθανε ζητώντας την διαγραφή και να αποβάλλουμε το σύνδρομο του “ανάδελφου έθνους”. Και να πούμε και μεις ”Ζήτω οι Έλληνες”, ζήτωσαν και οι Φίλοι των Ελλήνων.