Γιώργος Καμίνης: Ένας “Νεοϋορκέζος” στην Αθήνα

Της Ιωάννας Λάκκα

O αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις συνάντησε χθες τον δήμαρχο Αθήνας Γιώργο Καμίνη που τον ξενάγησε  στον Κόμβο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας INNOVATHENS της Τεχνόπολης που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους. Ο επισκέπτης ενθουσιάστηκε όταν είδε- όπως είπε πως η Ελλάδα προωθεί την καινοτομία.

-Είμαι έτοιμος να υποστηρίξω την Αθήνα, όσο μπορώ.

Η ξενάγηση απέφερε μια πρόταση για 2 δις ευρώ και την υπόσχεση για πιο απλές διαδικασίες. Ο Ντομπρόβσκιτς είδε έναν δήμαρχο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα κύματα προσφύγων που καταφτάνουν καθημερινά. Και μια μικρή τοπική κυβέρνηση να προσπαθεί να αναπτύξει μια τοπική οικονομία με θέσεις εργασίας και χωρίς άστεγους.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ -ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

«Υπάρχουν στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα. Αυτά τα στρατόπεδα είναι ανεπίτρεπτο να παραμένουν άδεια και να είναι γεμάτες οι πλατείες της Αθήνας.  Δεν θέλω κανείς να με κοροϊδεύει ότι τα στρατόπεδα πρέπει να επισκευαστούν πρώτα» είπε πριν λίγες μέρες στον ΣΚΑΙ για το θέμα των προσφύγων. “Εμείς θα πάμε να βάλουμε μεγάλες στρατιωτικές σκηνές, εμείς θα βάλουμε εγκαταστάσεις υγιεινής, εμείς θα αναλάβουμε μαζί με άλλους την τροφοδοσία των ανθρώπων. Εγώ δεν θα καθίσω “να παίζω μπουνιές με τον κ. Καμμένο”. Δεν είναι δουλειά μου εμένα να τα βάζω με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής”.

” Η πλατεία Βικτωρίας δεν είναι καταυλισμός, είναι μια πλατεία για τους πολίτες. Εγώ αυτό που έπρεπε να κάνω, για να δώσω και το ηθικό παράδειγμα, το έκανα και έδωσα ένα χώρο στον Ελαιώνα. Τώρα κάνω και το δεύτερο βήμα, ενώ κανονικά σε άλλους εναπόκειται. Διαθέτω κι άλλο χώρο αρκεί να μου εγγυηθείτε ότι θα φύγει ο κόσμος από τις πλατείες της Αθήνας. Ο υπουργός θα συνεννοηθεί με την κυβέρνηση και θα απαντήσει. Περιμένω την απάντηση. Αλλά σ’ αυτό, είμαι ανυποχώρητος.»

Ένας μοναχικός καβαλάρης

Ο Γιώργος Καμίνης, συνήγορος του Πολίτη για ένα διάστημα, συνταγματολόγος, βρέθηκε στον δήμο σε μια συγκυρία που επέτρεψε να βγουν δήμαρχοι στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη πέρα από τις κομματικές αυλές. Η δεύτερη εκλογή του έγινε κόντρα σε κομματικές επιλογές σε μια πόλη υπό κατάρρευση. Φαίνεται πως οι δημότες εκτίμησαν τις προσπάθειες του δημάρχου με το χαμηλό προφίλ, αλλά χωρίς κομματικές σκοπιμότητες. Χωρίς έσοδα ο δήμαρχος προσπάθησε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του δήμου αρχίζοντας από τον Αθήνα 984, όπου πολλοί δημοσιογράφοι έπαιρναν πάνω από 2.000 ευρώ για να κάνουν ένα …σχόλιο. Με πρωτοβουλία του δήμου είκοσι χιλιάδες άστεγοι και άποροι βρήκαν τροφή –με πέντε προγράμματα αλληλοβοήθειας. Κι ύστερα απαγόρευσε στην «Χρυσή Αυγή» να οργανώνει ρατσιστικά συσσίτια.

Φυσικά η πόλη δεν έπαψε ποτέ να είναι βανδαλισμένη, υποφωτισμένη με συνοικίες που ο κόσμος φοβάται να περάσει τη νύχτα.  Για πολλές δεκαετίες –στα χέρια της ίδιας παράταξη- ο Δήμος Αθηναίων υπέφερε από κακοδιαχείριση που έφτανε στο σημείο πολλοί να μιλάνε ανοιχτά για την «Μαφία του Δήμου». Ο πενηντάχρονος καθηγητής έμοιαζε σαν μια φιγούρα ρομαντική δίπλα σε κάδους με σκουπίδια. Ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη Χιώτης, διδάκτορας στο Paris I και ΙΙ δεν έχει την βαλκάνια νοοτροπία πράγμα που προεξοφλούσε και την αποτυχία του. Φυσικά, με την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων και του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε ελπίδα να ξαναεκλεγεί.

Την εποχή που ανέλαβε ο Καμίνης υπήρχαν γκέτο στο κέντρο της Αθήνας, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα. Με έδρα το παλιό φρουραρχείο προσπάθησε να κινητοποιήσει τους πολίτες σε ένα κίνημα αλληλεγγύης, που απέφερε και την πρώτη κοινωνική πολυκατοικία για άστεγες οικογένειες. Μέσα στην οικονομική κρίση κι ενώ πολλοί δήμοι έχουν χρεοκοπήσει ο Δήμος Αθήνας εμφάνισε  πλεονασματικό ισολογισμό. Οι αποφάσεις του βγαίνουν στον διαδίκτυο με διαφάνεια κι ο πολίτης ενημερώνεται καθημερινά.

Ο δήμαρχος βάζει στόχο την κατάχρηση, την παρανομία και την διαφθορά, σε ένα δήμο που παλιότερα κάποιοι εμπορευόντουσαν ακόμα και τις πλάκες των νεκροταφείων. Όταν μειώθηκε ο προϋπολογισμός του και το προσωπικό ο δήμαρχος κατέφυγε στην τεχνολογία με την ιδέα πως θα πρέπει να αναπτύξει ο  ίδιος ο δήμος την επιχειρηματικότητα ή να ευνοήσει την καινοτομία. Πολλά πιστοποητικά μπορεί σήμερα να τα πάρει κάποιος από το σπίτι του. Η λογική του «Νεουορκέζου» στην Αθήνα είναι πως αφού μπορεί η Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο, γιατί όχι κι εμείς;KAMINHS RR

O Γιώργος Καμίνης εμπιστεύτηκε ένα δίκτυο  πολιτών που έβλεπαν σ΄αυτόν μια διαφορετική νοοτροπία και έναν «μοναχικό καβαλάρη» που δεν έλεγε ψέματα, δεν μάζευε ψήφους, ούτε έβγαινε πολύ συχνά στα μέσα ενημέρωσης για να ποζάρει. Ο δήμος -μεμια πελαγωμένη κυβέρνηση- προπορεύεται, σκέφτεται, δρα και καινοτομεί.  Για πρώτη φορά πέτυχε να διαχειριστεί αυτόνομα ευρωπαϊκούς πόρους- 120 δις που επενδύθηκαν χωρίς μεσολαβήσει σε 72 έργα για την αλληλοβοήθεια, την ανάπλαση και την ανεργία.

Η αισθητική αναβάθμιση της πόλης σε περίοδο κρίσης θεωρείται πολυτέλεια αλλά για τον Καμίνη είναι είδος πρώτης ανάγκης. « Πιστεύουμε πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός είναι ευκαιρίες και όπλα της πόλης» υποστηρίζει το Δίκτυο υποστηρικών του. «Θέλουμε περισσότερη «Τεχνόπολη» κι ας ακούγεται αυτό σαν πολυτέλεια σε καιρό κρίσης. Ο πολιτισμός, η ζωή της Αθήνας, οι ξεναγήσεις όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο που κάποτε επιτέλους πρέπει να αναδειχθεί, αλλά και στη ζωντανή πόλη των αρχιτεκτονικών διαδρομών, των street artists, των γειτονιών που διασώθηκαν και επιβιώνουν είναι μέρος της Αθηναϊκής αυτογνωσίας μας και πηγή δημιουργίας σύγχρονου τουριστικού προορισμού».

Μερικές παρεμβάσεις όπως στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ή η παρουσία του στο Gay Parade, η στάση απέναντι στους νέους –με πνεύμα δημοκρατίας και ελευθερίας και μια νέα αισθητική έδωσαν στον δήμαρχο Αθήνας τους υποστηρικτές που δεν είχε. Πέρα από κομματικούς μηχανισμούς, θέλει μια νέα ταυτότητα της πόλης χωρίς φοβικούς αποκλεισμούς. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όπως λέει.  Εμπνέει γιατί πιστεύει πως αυτή η πόλη μπορεί να αλλάξει, άσχετα από το αν το έχει πετύχει. Ίσως να ενέπνευσε και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ανοίξει- χωρίς κυβερνητική διαμεσολάβηση- το πουγκί, που χρειάζεται, πέρα από τα όνειρα ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας.

«Είμαι έτοιμος να ενθαρρύνω από την πλευρά μου την προσπάθεια της Αθήνας. Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως τη συγκεκριμένη του Ιnnovathens που έγινε με κονδύλια της Ε.Ε. Να δούμε πως ο τρόπος διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί να εξορθολογιστεί, ώστε να επιτευχθεί πιο αποτελεσματική και γρήγορη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων»