Vincenzo Zanni: Με δύναμη από τη Νάπολη

Της Πάολας Ψαρρού

10301427_306486159529109_3508262599044732284_nΤι είναι αυτό που κάνει έναν καλό μάγειρα να ξεχωρίζει; Τι είναι αυτό που τον κάνει να διαφέρει; Και τι είναι αυτό που τον κατατάσσει στον χώρο των καλλιτεχνών;

Μάλλον δυo-τρία πράγματα: το πάθος, η καλαισθησία, η συνείδηση της παράδοσης που φέρει ως πρόσωπο και ως μάγειρας και η προσήλωσή του σε αυτήν με ταπεινότητα, τιθασεύοντας την δημιουργικότητά του.

Ο Vincenzo Zanni, παθιασμένος άνθρωπος εκ φύσεως, με έμφυτη καλαισθησία μας μεταφέρει τις γεύσεις και τα αρώματα της νότιας Ιταλίας.

Ακούραστος, μαγειρεύει καθημερινά στην Τραττορία του στην Νέα Ερυθραία μια ευρεία γκάμα φαγητών που δεν περιορίζονται στην pizza και στην pasta.

Χωρίς μαγειρικούς «εξυπνακισμούς», χωρίς την αναζήτηση προσωπικής επιβεβαίωσης –γιατί ο Enzo δεν την χρειάζεται- ταπεινά, όπως το κάνουν όσοι πραγματικά γνωρίζουν .

Αυθεντική ιταλική κουζίνα λοιπόν από έναν μαίτρ του είδους:

Merluzzetto gratinato in salsa di spinaci

Φρέσκος μπακαλιάρος γκρατινέ με σάλτσα σπανάκι

ΥΛΙΚΑ [για 4 άτομα]

1 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο

1 κιλό σπανάκι

300 γρ. ντοματίνια

50 γρ. κάπαρη

100 γρ. μαύρες ελιές

1 σκελίδα σκόρδο

1 ποτηράκι λευκό κρασί

150 γρ. ελαιόλαδο

400 γρ. πατάτες baby

Αρωματική γαλέτα [Για να την αρωματίσουμε τρίβουμε ψιλά στον τρίφτη του λεμονιού: λιαστές ντομάτες, σκόρδο, ελιές, δενδρολίβανο και ματζουράνα και τα ενώνουμε με την γαλέτα]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βγάζουμε τα κόκκαλα από το ψάρι. Το βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ρίχνουμε πάνω ελιές, κάπαρη, ελαιόλαδο και πατάτες κομμένες σε φετούλες. Επίσης ρίχνουμε ντοματίνια αλατισμένα και με τα χέρια κάνουμε μασάζ στο ψάρι μαζί με τα υλικά, ώστε να πάνε παντού. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο με μία σκελίδα σκόρδο και σοτάρουμε το σπανάκι. Όταν μαλακώσει και φύγει το νερό ρίχνουμε λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Στη συνέχεια βάζουμε μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει μια σάλτσα. Μετά από 10´ λεπτά ανοίγουμε την λαδόκολλα και τα αφήνουμε ανοικτά στο φούρνο. Προσθέτουμε την αρωματική γαλέτα, λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε  για αλλά 10´ στο φούρνο.Το ψάρι είναι έτοιμο όταν τα μάτια του γίνουν άσπρα και σαν μπαλάκια. Το βάζουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε την σάλτσα σπανάκι.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Trattoria Vai, Αναξαγόρα 19, Νέα Ερυθραία.