Αξιακή (αλλά όχι αυτοαναφορική) Αριστερά.

Του Γιάννη Πανούση.

Πληθαίνουν οι σπασμένοι
άνθρωποι τριγύρω.
Θεώνη Κοτίνη, Ωσεί κήπος

Από τη χώρα δεν λείπουν οι αγωνιστές, ιδεολόγοι, ρομαντικοί, ριζοσπάστες αριστεροί. Απουσίαζε – μέχρι τώρα τουλάχιστον – η Κυβερνώσα Αριστερά.
Μια Αριστερά που θα κουβαλάει όλη την αξιακή κληρονομιά των αγώνων (και θυσιών) των προηγουμένων γενεών αλλά και που θα μπορεί να «μεταφράζει» τις αρχές της σε πολιτική για όλους τους έλληνες (ακόμα και – κυρίως – για τους μη-αριστερούς).
Προφανώς το ερώτημα δεν είναι αν οι «καταγγέλοντες» αριστεροί εξακολουθούν να υπηρετούν τα ίδια ιδανικά όταν γίνονται «κυβερνώντες» αλλά το αν αντιλαμβάνονται ότι το πολιτικό timing, οι προτεραιότητες, οι ιεραρχίσεις, οι διαδικασίες δεν καθορίζονται (μόνον) από τις ιδεολογικές γραμμές αλλά συχνά επιβάλλονται από τις συγκυρίες.

Το βολονταριστικό «εμείς θα ορίσουμε τους κανόνες» ακούγεται καλό αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου γίγνεσθαι (το οποίο ξέρει και να σέβεται αλλά και να τιμωρεί). Οι μαξιμαλισμοί είναι ευχάριστοι στα κομματικά ακροατήρια αλλά όχι στην ευρύτερη κοινωνία. Η προσήλωση στα τσιτάτα έχει ηθικό ενδιαφέρον αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά κοινωνικά αποτελέσματα.
Η Κυβερνώσα Αριστερά δεν απευθύνεται σε αμφιθέατρα ομοϊδεατών αλλά στην πληγωμένη Ελλάδα και στους φοβισμένους (ή και διαψευσμένους από τα Μεγάλα Λόγια) έλληνες πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός που δεν είναι ένας απλός game player αλλά ένας ευφυής game changer οφείλει να βάλει κανόνες στο νέο παιχνίδι.
Ακόμα κι αν η Νέα (Αριστερή) Τάξη Πραγμάτων προέκυψε από το Χάος του παρελθόντος δεν επιτρέπεται – στο όνομα αρτηριοσκληροτικών απόψεων για (απολιθωμένες;) ταυτότητες – να διαμορφώσει η ίδια όρους νέου Χάους.
Αρχές, Αξίες, Όρια, Κανόνες, Σεβασμός σους θεσμούς της Δημοκρατίας, Συνέπεια, Λογοδοσία, Διεύρυνση της κοινωνικής βάσης, Εμπιστοσύνη:
Όλα αυτά είναι προτιμότερα από την Προκρούστεια διαχείριση της πραγματικότητας.

Η Κυβερνώσα Αριστερά της Ελλάδας. Θα χτιστεί πάνω στην αλήθεια (για το χθες, το σήμερα και το αύριο) κι όχι πάνω στην ανάγκη (αυτο)δικαίωσης ιδεοληψιών ή εμμονών επιμέρους ομάδων.

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
και Διοικητικής Ανασυγκρότησης