Toυ Νίκου Γαλάτη
“Εγώ είπα γι’ αυτόν μια βαριά κουβέντα. Ταυτίζεται με την Ιστορία. Σήμερα επανέρχομαι στο γράμμα που έστειλα πριν από καιρό.. Ζητώ για πολλοστή φορά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί εμπιστεύτηκα ανθρώπους που δεν είδαν τίποτα άλλο από την εξουσία”.
Ο Μανώλης Γλέζος τα είπε αυτά στο μπλόκο των αγροτών της Κορινθίας όπου βρέθηκε για να τους δηλώσει τη συμπαράστασή του- ήσυχος με τη συνείδησή του. Ο ήρωας που κατέβασε την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη είναι ανάμεσά μας και είναι όχι με την εξουσία, αλλά με τους αγρότες.
Αν η παρουσία του δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα άλλοτε είχε ένα συμβολικό χαρακτήρα ο σεβάσμιος γέρος διέγραψε τον νεαρό –που δεν είδε τίποτα άλλο από την εξουσία- από την λίστα των συντρόφων του. Είναι πολύ βαριά αυτή η αποκλήρωση. Αν σκεφτούμε πως το Βρώμικο 89 ο Μανώλης Γλέζος βρέθηκε στο πλευρό του κατηγορούμενου Ανδρέα Παπανδρέου το ηθικό παράπτωμα του Αλέξη είναι βαρύ.
Είχε ξαναμιλήσει τον περασμένο Αύγουστο. «Η κυβέρνηση Μαξίμου αποφάσισε να οδηγήσει σε εσπευσμένες εκλογές, στις 20/9 αγνοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, γιαυτό και δεν συγκάλεσε πλατιά σύσκεψη. Ο στόχος είναι φανερός: Η υποταγή στους δανειστές και την ολιγαρχία.
Στην κηδεία του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Στέφανου Στεφάνου -είχε τελειώσει η νεκρώσιμη ακολουθία- μπροστά στο φέρετρο στο Νεκροταφείο Ζωγράφου ο Μανώλης Γλέζος εκφώνησε επικήδειο: «Η εξουσία, που σε καταδίωκε, σου στέλνει στεφάνι… Αυτό είναι ντροπή και δεν ξεπλένεται”.».
Δίπλα στο φέρετρο ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς, Πάνος Σκουρλέτης. Βγαίνοντας από την εκκλησία ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτησε τον Μαν. Γλέζο με χειραψία και τον φίλησε. Ήταν το φιλί του Ιούδα; Όχι. Ο Ιούδας ήταν ο Γλέζος. H Aυγή δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Το ατόπημα του Μ. Γλέζου»:
«Ήθος τιμής στη μνήμη ενός μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς, του Στέφανου Στεφάνου, επέδειξαν τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης (Αρ. Μπαλτάς, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης) όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που παραβρέθηκαν χθες στην κηδεία του. Το ατόπημα ήρθε από εκεί που δεν το περίμενε κανείς…”
Σε ένα σκίτσο ένας νεοσσός βγαίνει από το αβγό του και λέει «Ο κάθε άσχετος που έχει πέντε χρόνια στην εξορία, έντεκα χρόνια στη φυλακή, τρεις καταδίκες σε θάνατο και κατέβασε μια σβάστικα από την Ακρόπολη, βγαίνει και λέει τη γνώμη του!… Εμάς μας ρώτησε;».
Τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα αν τον συναντούσε σήμερα; To είπε στη Real news. «Θα τον έπιανα από τους ώμους και θα του έλεγα: Ξύπνα Αλέξη! Σύνελθε! Αλλά βλέπετε η καρέκλα αλλάζει τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που ο ελληνικός λαός έχει βρει τη λέξη καρεκλοκένταυρος. Είναι μια λέξη που δεν μπορεί να μεταφραστεί».
Έχουν γίνει εννέα απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Η πρώτη ήταν το 1946 και η τελευταία στην Προβηγκία της Γαλλίας, νύχτα που έφευγε από το σπίτι του Πικάσο.
«Περνάγαμε από ένα δρόμο που είχε χαράδρα δεξιά. Κάποια στιγμή ήρθε δίπλα μας, στα αριστερά ένα αυτοκίνητο. Πέταξαν μια μεγάλη πέτρα στο παρμπρίζ. Ευτυχώς ήταν ψύχραιμος, αλλιώς θα είχαμε χαθεί για πάντα».
Ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι ο πρώτος ηγέτης της ιστορικής ανανεωτικής Αριστεράς που αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα. Η Αλίκη Χατζή περιγράφει τον Κύρκο να σκίζει την Αυγή και να δυσφορεί με τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα που έχει το «μυαλό σταλινικού βετεράνου».
«Παπαγαλίζουν μια ηθική των πεποιθήσεων και δεν εμφορούνται από καμία ηθική της ευθύνης. Αμάθητοι από εξουσία, έχουν μετατρέψει την κατεδάφιση της εξουσίας σε ιδεολογική πρόταση και σε πολιτική πρακτική».
Ο Μανώλης Γλέζος- ένας έφηβος 92 ετών εντυπωσιάζει για το θάρρος που έχει να λέει τη γνώμη του κάνοντας κριτική και στην Αριστερά. Δεν πέρασε πολύς καιρός που επισκέφτηκε την Κούβα και συνάντησε τον Τσάβες ή έτρεχε για το Πολισάριο ή για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως ευρωβουλευτής –πριν παραιτηθεί.
Οι 438.000 ψήφοι που πήρε είναι ρεκόρ και μεγάλη τιμή. Αλλά η Αριστερά τους ήρωές της τους αγαπά περισσότερο όταν είναι νεκροί. Όχι βρίσκονται ανάμεσά της και να μιλάνε. Τότε γίνονται «υβριστές» και ενοχλητικοί.
«Είμαι πικραμένος. Όχι τόσο από τους αντιπάλους μου, που έκαναν στο κάτω κάτω τη δουλειά τους, αλλά από τους ομόφρονές μου. Δεν άφησαν πεπονόφλουδα που τους πετούσε η ντόπια ή η ξένη αντίδραση που να μην την πατήσουν…» είχε πει ο Ηλίας Ηλιού όταν παραιτήθηκε από την πολιτική.
«Αν ήθελε κάποιος να γράψει για τις αστοχίες της ηγεσίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα, δεν θα χρειαζόταν τόμους χειρογράφων με σοβαρές αναλύσεις… Θα του αρκούσαν μερικά χειρόγραφα για να γράψει ένα μικρό χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο «Ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες». Δυστυχώς, οι γκάφες των ομοφρόνων μου κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο προοδευτικό κίνημα και μας πήγαν πολλές δεκαετίες πίσω».
Ο Μανώλης Γλέζος έζησε για να δει αυτό που δεν είδαν ο Κύρκος και ο Ηλιού. Πρώτη φορά την Αριστερά στην εξουσία.Τώρα μιλά για τους καρεκλοκένταυρους που είδαν μόνο την εξουσία.
Ίσως ένα τέτοιο όνειρο δεν μπορεί να είναι αληθινό. Κι ο Μανώλης Γλέζος κρατά το όνειρο και πετά στα σκουπίδια την εξουσία.