Σταύρος Θεοδωράκης: Δοξάστε με, γιατί υπάρχω!

Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΑν πάρουμε τοις μετρητοίς τον  Σταύρο Θεοδωράκη το κόμμα του είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ακόμη η χώρα και βρίσκεται στην  Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες αναπνέουν, τα πουλιά πετάνε και η Γη συνεχίζει την περιφορά της γύρω από τον ήλιο .

Το Ποτάμι είναι κάτι σαν θαύμα της φύσης και της πολιτικής. Βρίσκεται μέσα σε όλα, έχει τις καλύτερες ιδέες, κάνει τις καλύτερες προτάσεις, παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις, άλλωστε έχει στις γραμμές  του τον καλύτερο δημόσιο υπάλληλο – για τον καλύτερο αρχηγό δεν τον συζητάμε.

Υπερβολές; Καθόλου. Μέσα σε μια συνέντευξη δέκα λεπτών ο Σταύρος  αναφέρθηκε καμιά 30ριά φορές  στο Ποτάμι, δηλαδή στον εαυτό του,  για να εξάρει το ρόλο του και να υπογραμμίσει ότι είναι το καινούργιο και το άφθαρτο, ότι όλα τάχει προβλέψει και σε όλα είναι σωστό. Τίποτε δεν γίνεται στη ζωή μας πλέον χωρίς το Ποτάμι. Γιατί το Ποτάμι είναι το ….Ποτάμι. Υπάρχουμε και αυτό αρκεί. Δοξάστε μας.

Αν όλα αυτά δείχνουν κάποια ελαφρότητα, αυτή συνδέεται με τη φύση του κόμματος που προσήλθε από μια τηλεοπτική  εκπομπή, κατά τη διατύπωση του  Βαγγέλη Βενιζέλου, και έκτοτε εξακολουθεί να λειτουργεί έτσι.  Αν η κοινοτυπία είναι στοιχείο που διεμβολίζει το τηλεοπτικό σώμα, η μεταφορά της στην πολιτική δια του Θεοδωράκη δεν είναι ότι καλύτερο για το δημόσιο βίο. Ο επιτυχημένος δημοσιογράφος προσπαθεί να μετατραπεί σε επιτυχημενο αρχηγό κόμματος με τη μέθοδο του μοντάζ, παραβλέποντας οτι η πολιτική απαιτει ολικές αφηγήσεις. Λίγο απο  εδώ και λίγο απο εκεί δεν επαρκεί.

Ο Σταύρος είναι ένα χρόνο αρχηγός κόμματος , αλλά δεν τόχει και φαίνεται. Στο λόγο του δεν υπάρχει  πολιτικό περιεχόμενο  αλλά ,  προβάλλεεται ως περιεχόμενογια αυτή καθ’ αυτή η παρουσία του κόμματος . Τηλεοπτικά κλισέ ,   απλοική ρητορική   και αυταρέσκεια.  Ουτε ίχνος ιδεολογίας, στρατηγικής,  πολιτικου πλαισίου.  Ολα περιστρέφονται γύρω απο την ιδέα της εξουσίας.   Και της Ευρώπης ενιοτε, αλλά η  Ευρώπη δεν είναι ιδεολογία. Η μάλλον στην Εύρώπη συνυπάρχουνν πολλές ιδεολογίες. Σε ποιά από όλες ανήκει το Ποτάμι δεν ειναι ευκριάκριτο.

Ως  πολιτικός αρχηγός ο  Θεοδωράκης ,μιλάει  διαρκώς για τα χαρίσματα του  κόμματός του με  το ιδιότυπο  προσωπικό ύφος του που  δεν ξεχωρίζει την πολιτική δήλωση από την ατάκα της σειράς. Αν δεν υπήρχε ο Αντώνης Σαμαράς θα ήταν ο πιο ρηχός παράγων της πολιτικής σκηνής. Προσπαθεί να εμφανίζεται ως ο αρχηγός της  διπλανής  πόρτας, αλλά ο λόγος του δεν  πάρα  αυτονόητες κοινοτυπίες  που καταλήγουν μονίμως στην αυτοεπιβεβαίωση: εμείς στο Ποτάμι καταφέραμε αυτό, κάναμε το άλλο. 

Βασικά το μόνο που έκαναν ως τώρα ήταν ότι δήλωναν έτοιμοι να ψηφίσουν ότι  Μνημόνιο τους έβαζαν μπροστά, αρκεί να τους έβαζαν.  Α, και  πρόθυμοι  να στηρίξουν την  κυβέρνηση Τσίπρα με τις ψήφους τους, αρκεί να μην πάει σε εκλογές. Το πιάσαμε το υπονοούμενο.