Στ. Τζουμάκας: ” Η δεξιά ποτέ δεν ήταν το μέλλον της χώρας”

 

Ομιλία για «Πανελλαδική Συνάντηση Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να συμμετάσχω στην «Πανελλαδική Συνάντηση Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη».


Αυτή τη συμμαχία που μπορούμε να την αναπτύξουμε σε όλη τη χώρα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, σε κάθε χωριό, σε κάθε δήμο και σε κάθε πόλη.
Το 2019 και έως έναν βαθμό και το 2020 είναι χρονιές πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να αποτελέσουν χρονιές ορόσημα για την αλλαγή πορείας σε προοδευτική κατεύθυνση της Ένωσης.


Ποια είναι η βάση, η κυρίαρχη πολιτική που κρίνεται στις κάλπες των επερχόμενων Ευρωεκλογών;
Η Δεξιά και οι ηγεσίες του πρώην ΠΑΣΟΚ έβλαψαν τη χώρα. Με την ποδηγέτηση και τη διαπλοκή της ελληνικής παρασιτικής ολιγαρχίας αλλά όχι μόνο.
Η χώρα -εξ αιτίας τους – ζει στο βιοτικό επίπεδο του 1977, έχασε το 30% του εθνικού της πλούτου, έχασε πάνω από 300 χιλιάδες επιχειρήσεις, έχασε πάνω από ένα τρις σε εμπορικές αξίες, το 80% των Ελλήνων έχασαν το 60% των εισοδημάτων τους. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έφυγαν στη μετανάστευση. Οι εν λόγω ηγεσίες οδήγησαν την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στη λίστα των φτωχών χωρών της Ένωσης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Και αντί να σιωπήσουν και να ζητήσουν συγγνώμη μαζί με τους ολιγάρχες και τη κανάλια της ντροπής προκαλούν τη νοημοσύνη μας.
Η δημοκρατική απάντηση είναι να ξανά να ηττηθεί αυτό το βλαπτικό σύστημα. Ξανά να τους στείλουμε στην αντιπολίτευση.
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, η χώρα βαδίζει παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, σε σταθερότητα. Πετύχατε την έξοδο από τα μνημόνια και ορισμένες άλλες επιμέρους διορθώσεις.


Πρόεδρε, δικαιούσαι μια νέα τετραετία. Για την έξοδο της χώρας από την κρίση και από το σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη φτωχοποίηση και την υποτίμηση. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να πάρει την δημοκρατική απάντηση.
Είναι η πολιτική που απέτυχε παταγωδώς και οδήγησε χώρες και λαούς σε οικονομική διάλυση και ολόκληρες κοινωνίες σε φτωχοποίηση.
Είναι ο νεοφιλελευθερισμός με τη δημοσιονομική του υστερία και η υπονόμευση της αρχής της ισοτιμίας των κρατών.
Η κρίση ηγεσίας και η κρίση πολιτικής στην ΕΕ διαρκώς βαθαίνει. Η ΕΕ παραμένει ένα ατελές, αντιδημοκρατικό οικοδόμημα. Η χώρα μας το βίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο την τελευταία δεκαετία. Δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών και σύστημα ελέγχων και ισορροπιών. Στην ίδια αίθουσα οι κυβερνήσεις, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, οι δανειστές, οι τραπεζίτες.


Αποφάσισαν αυθαιρέτως ορισμένοι αρχηγοί κρατών και συνέπραξαν φυσικά και ορισμένοι πολιτικοί από τις χώρες που δέχθηκαν την πολιτική και οικονομική βία ως παρατρεχάμενοι διεθνών παιγνίων
Νομοθετούν στην ΕΕ οι αρχηγοί κρατών, νομοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νομοθετούν υπουργοί γιατί δεν υπάρχει αντιπροσωπευτική νομοθετική εξουσία. Νομοθετεί η εκτελεστική εξουσία.
Οι προοδευτικές ηγεσίες οφείλουν να προωθήσουν και να επιβάλλουν ως μοναδικά νομοθετικά σώματα τη θεσμοθέτηση της Γερουσίας και την εξέλιξη του Ευρωκοινοβουλίου, αλλάζοντας τις Συνθήκες. Οι προοδευτικές ηγεσίες να θεσπίσουν επίσης την ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Να θεσπίσουν Ομόσπονδη Κυβέρνηση με Πρόεδρο, Πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο. Να προκηρυχθούν πανευρωπαϊκές εκλογές για την εδραίωση μιας ομοσπονδίας των κρατών της ΕΕ.
Να επαναφέρουν ως αρχή την ισοτιμία μεταξύ των λαών, των εθνών και των κρατών. Όχι μόνο με τη ψήφο, αλλά και με άλλες αποφάσεις. Να ιδρύσει η ομοσπονδία, κοινές ένοπλες δυνάμεις, κοινή ακτοφυλακή και αστυνομία. Να αποκτήσει η ομοσπονδία κοινή εξωτερική πολιτική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση πολιτικά ισότιμη και δημοκρατική όταν εισάγει ρητορικές και πολιτικές για δήθεν Ένωση δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων. Δεν θέλουν οι ηγεσίες αυτές πολιτική ένωση αλλά χώρο αγοράς.
Ισοτιμία σημαίνει όχι a la cart Ένωση, σημαίνει ηγεσίες και όχι φύλαρχοι και φεουδαλικές επιτροπείες σε χώρες μικρότερης ισχύος από άποψη είτε οικονομική, είτε γεωπολιτική, είτε γεωστρατηγική.


Το 2035 σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, θεωρείται βάσιμα ότι καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα συμμετέχει στους G7. Η βασική συζήτηση στην ΈΕ θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ως κατεύθυνση την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης.
Αντ’ αυτού οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής 4,5%. Με αυτό το ρυθμό και με ορίζοντα ότι η χειροτέρευση είναι προφανής, η καταστροφική κατάληξη θα είναι να γίνει ουραγός των αναπτυσσόμενων χωρών .Ήδη η Ιταλία είναι σε ύφεση, η Γερμανία μπήκε σε στασιμότητα και οδεύει σε ύφεση κ.ο.κ.
Τα τελευταία 30 χρόνια, το 1% των ευρωπαίων αύξησε το μέσο εισόδημα του κατά 100% και το υπόλοιπο 99% των ευρωπαϊκών λαών κατά 25%.
Αυτά είναι αποτελέσματα της σκληρής δεξιάς πολιτικής. Της Δεξιάς σε κάθε χώρα και της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας.

Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σταθερά πολιτικά απέναντι στη ευρωπαϊκή Δεξιά τόσο στα θέματα της ισοτιμίας που την υπονομεύουν τόσο με το καθεστώς της «πολιτικής της ισχύος» όσο και με την άρνηση της κοινωνικής συνοχής, επιβάλλοντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής πέραν της κρίσης αντιπροσώπευσης και της ακραίας ανισότητας οικονομικής και κοινωνικής, είναι και η δημιουργία ακροδεξιών και νεοφασιστικών ρευμάτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες με φαινόμενα απελπισίας, εθνικισμού, συντηρητικής αναδίπλωσης και μίσους.
Μη ξεχνάμε ότι η βασική αντίθεση είναι πάντα ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Και κάθε φορά διαμορφώνεται μια κύρια αντίθεση που τώρα είναι ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και τους λαούς.


Τα κόμματα που οδήγησαν στην υποτίμηση και στη φτωχοποίηση τη χώρα δημιουργούν τεχνητά ως κύρια αντίθεση τις διαφωνίες για τα εθνικά θέματα, για να ξεπλυθούν από τις ευθύνες τους για τη διάλυση της χώρας, για την υποτίμηση και τη φτωχοποίηση. Πάντα αυτό έκαναν όλες οι ηγεσίες όταν είχαν προκαλέσει βλάβες στη χώρα και μαζί με τον εθνικισμό και αξιοποιώντας την άγνοια άρχισαν την πατριδοκαπηλία που ουδεμία σχέση έχει με τον πατριωτισμό.
Ορισμένες προοδευτικές ηγεσίες προτείνουν να δημιουργήσουμε ως ανάχωμα, ένα αμυντικό μέτωπο κατά αυτών των φαινομένων. Όπως διατυπώνονται και αντιλήψεις στην προβολή διλημμάτων ή συγκρότηση πόλων.
Κυρίως όμως, χρειαζόμαστε να είμαστε φορείς μιας άλλης θετικής προοπτικής.
Το κυρίαρχο είναι να ανατρέψουμε την αυθαιρεσία με τη δημιουργία Δημοκρατικής Ομοσπονδίας στην Ευρώπη και με τη στροφή στην πραγματική Οικονομία και ανάπτυξη.
Για να απαντήσουμε στη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών, στον αναχωρητισμό από τα κοινά και στην τάση απαξίωσης της πολιτικής γενικά και κυρίως των νέων ανθρώπων, γιατί δεν είναι όλες οι πολιτικές το ίδιο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειαζόμαστε και στη χώρα μας αξιόπιστη συμπόρευση στη βάση κοινών αρχών, αξιών και ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου, για μια ακόμα νίκη των προοδευτικών δυνάμεων γιατί ο δρόμος είναι μακρύς.
Χρειαζόμαστε συλλογική προσπάθεια όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών της χώρας μας, με ειλικρινή συζήτηση και συνεργασία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση.
Χρειαζόμαστε δημοκρατική αφύπνιση και εγρήγορση κάθε δημοκράτη πολίτη τόσο για να ηττηθεί και να ξανά πάει στην αντιπολίτευση η Δεξιά που βυσσοδομεί με όλους τους μηχανισμούς της επιδιώκοντας τη ρεβάνς αλλά και για να διαμορφωθούν οι πολιτικοί και κοινωνικοί όροι, για να έχουμε όντως εδραίωση προοδευτικών εξελίξεων και επιτευγμάτων και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη.
Να ζητήσουμε από την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας που αποτελείται από προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να συνεγερθεί, να συμπαραταχθεί σε μια διορθωτική πορεία για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Η Στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι δημιουργική να δίδει κατευθύνσεις για το αύριο και να ζητά πάντα την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Τη δικαιούται!
Αυτή η επιλογή, συνιστά στρατηγική νίκης, είναι πράξη προοδευτικού αυτοπροσδιορισμού και προϋποθέτει και διορθωτική πορεία όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της χώρας και πρωτίστως η νεολαία μας να συμμετάσχει στις εκλογές. Όχι στην Αποχή. Να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα της Νίκης με σχέδιο για το αύριο στην ΕΕ και στη χώρα.

 

Στο προσκλητήριο σε κάθε δημοκράτη πολίτη, εργαζόμενο, άνεργο, επαγγελματία αγρότη, επιστήμονα βιοτέχνη, νέο που απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , συμμετέχουμε με τη λογική της συμπόρευσης, της κοινής προσπάθειας, της κριτικής στήριξης αλλά και του κοινού αγώνα.
Χρειαζόμαστε εθνική, λαϊκή κινητοποίηση, συμμετοχή και να πρωτοστατήσουμε για την δημοκρατική και προοδευτική διεύρυνση και την προώθηση της εθνικής και λαϊκής ενότητας.
Μπορούμε με αξιόπιστη συμπόρευση στη βάση κοινών αρχών, αξιών και προοδευτικού πολιτικού σχεδίου, για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, με σαφή δρόμο για το αύριο της χώρας και την έξοδο της ελληνικής κοινωνίας από την κρίση.

 


Η δεξιά ποτέ δεν ήταν το μέλλον της χώρας. Οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις είμαστε εδώ και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Ας ξεκινήσουμε από αύριο την προσπάθεια και τη συμμετοχή στη δημιουργία της μεγάλης αυτής συμμαχίας που μπορεί να οδηγήσει με Δημοκρατία, με κριτική και συνεργασίες σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ.