Ένας ανέμελος και αισιόδοξος πρωθυπουργός: Φτάνει ο ήλιος, το φως, η ομορφιά- μην είστε άκρατοι καταναλωτές- και θα αισθανθείτε “ευτυχισμένοι την επόμενη μέρα”

Του Νίκου Λακόπουλου

Αν κρίνουμε από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά υπήρξε ένα πρόβλημα στην Ικαρία, αλλά δεν θα… επαναληφθεί. Δεν θα το ξανακάνει.

Θα μπορούσε και να θεωρηθεί και μισή συγγνώμη, αλλά για ποιο πράγμα; «Η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί».

Προφανώς το λάθος που δεν θα επαναληφθεί αφορά την εικόνα που παρουσιάστηκε και όχι το γεγονός. Ούτε βέβαια την αποκάλυψη πως η “ελεύθερη και ανεξάρτητη ΕΡΤ” έχει μετατραπεί σε προσωπικό κανάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη -ούτε καν του Πρωθυπουργού- που φροντίζει να μην δείχνει εικόνες σαν αυτή της Ικαρίας, ούτε φωτογραφίες του Λιγνάδη με τον πρωθυπουργό που τον διόρισε -ως προσωπική του επιλογή.

Ο Πρωθυπουργός μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ποιο είναι το θέμα, αλλά είναι ειλικρινής -ιδιαίτερα όταν λέει πως δεν τον… απασχολούν οι δημοσκοπήσεις. Έτσι με ειλικρίνεια όταν λέει πως έχει ήδη “τραβήξει το αυτί” των υπουργών του παραδέχεται το κυβερνητικό μπάχαλο:

“Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Θέλω να είμαι σαφής: αν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Στην τελευταία απόφαση υπήρχε διχογνωμία. Και η απόφαση φτάνει σε μένα και αυτή την απόφαση πρέπει να υπηρετούν οι υπουργοί. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ίσως λιγότερες παρουσίες”. 

Σε ποιους “τράβηξε το αυτί”;

Ο Πρωθυπουργός δηλαδή παραδέχεται πως προβλήματα στην κυβέρνηση και υπουργοί που δεν “συμμορφώνονται”, αλλά τους “τράβηξε το αυτί” και -ίσως- να δούμε λιγότερες παρουσίες -βλέπε Άδωνι Γεωργιάδη που περίπου ως συγκυβερνήτης – αν και με λιγότερες πια αρμοδιότητες έχει άποψη για όλα -και την λέει.

Φαίνεται πως είναι περισσότεροι οι υπουργοί που δεν “υπηρετούν την κεντρική γραμμή”. Αλλά ποια είναι η “κεντρική γραμμή”; O Kυριάκος Μητσοτάκης έχοντας πουλήσει την ψυχή του στον Διάβολο -για να γίνει αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά στις αντιφάσεις του. Την δυσκολία να κρατήσει δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και να κρατήσει ενωμένη την κυβέρνηση -που βρίσκεται μπροστά σε μια διαπίστωση: Δεν υπάρχει γραμμή, αλλά μόνο κουτοπονηριά -σαν κι αυτή που έδειξε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ή σαν κι αυτή που δείχνει στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία.

Την ώρα που ο Ερντογάν λέει καθαρά πως ο διάλογος τέλειωσε και πάμε γθα λύση δύο κρατών στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός αφού αυτοθαυμάζεται για την πολιτική του και τις σχέσεις του με τους εταίρους ρίχνει στη συνέντευξη με τον Παπαχελά την μεγαλοφυή στρατηγική του:

Υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Στο κάτω-κάτω υπήρχαν περίοδοι τα τελευταία 40 χρόνια, μεγάλες περίοδοι, που αυτό συνέβαινε. Αλλά τώρα για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε, έστω κι αν αυτές οι συζητήσεις μπορεί να πάρουν καιρό. Να υπάρχει βασικά μια καλή διάθεση”.

Θα τους κοροϊδέψουμε, δηλαδή. Θα συζητάμε για χρόνια και θα κάνουμε και “ένα βήμα πίσω” -και οι δύο, μόνο που ένα βήμα πίσω για την Τουρκία είναι απλώς ένα βήμα πίσω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και για την Ελλάδα είναι ένα βήμα πίσω σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας -που από το περασμένο καλοκαίρι φτάνει στα έξι μίλια και συζητάμε για τα υπόλοιπα.

O ήλιος, ο καταναλωτισμός και η… ευτυχία!

Η ανάπτυξη του 4% πήγε περίπατο -πριν ξεσπάσει η πανδημία που χρησιμοποιείται για να ληφθούν μέτρα πρωτάκουστα που οδηγούν σε μια πειθαρχημένη κοινωνία -όπου οι εργαζόμενοι αντί να διαδηλώνουν και να απεργούν θα εργάζονται με μικρότερες αμοιβές και περισσότερες κι απλήρωτες υπερωρίες.

Η ύφεση θα είναι 12% κατά τον Σταϊκούρα, αλλά ο Μητσοτάκης “άτυχος-τυχερός θα έλεγα από μίας πλευράς” βλέπει πως οι Έλληνες είναι αισιόδοξοι και “νομίζω ότι μερικές φορές μπορείς να κάνεις μεγάλες αλλαγές όταν δεν έχεις μεγάλες κρίσεις, αλλά όταν έχεις μεγάλες κρίσεις οφείλεις να τις εκμεταλλευτείς για να κάνεις μεγάλες αλλαγές. Και έχω πρόθεση να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στην πατρίδα μας”.

Ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές: Δεν μιλάει πια ο “κεντροδεξιός”, αλλά ένας …βουδιστής -οικολόγος που μισεί τον “άκρατο καταναλωτισμό” -άρα τι θέλετε τα λεφτά- και ανακαλύπτει τον ήλιο, το φως και την ομορφιά του τοπίου μας:

“Είναι σημαντικό να περάσουμε σε έναν άλλο τρόπο ενδεχομένως ζωής, οικονομικού μοντέλου, όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος -που δεν είναι μόνο αυτό που θα αποκαλούσαμε ο «άκρατος καταναλωτισμός» αλλά η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, το φως, ο ήλιος που έχουμε, η ομορφιά του τοπίου μας, η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος- όλα αυτά ξαφνικά αποκτούν μία ξεχωριστή σημασία και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Να τα αξιοποιήσουμε και οικονομικά αλλά και για να αισθανθούμε εμείς οι ίδιοι καλύτεροι, πιο ευτυχισμένοι την επόμενη ημέρα”.

Βλέποντας εικόνες όπως αυτή με το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη ή τον Μητσοτάκη να μιλάει σε αγρότες καθισμένους πάνω σε …σανό, τον “Μεσσία” στο Ελληνικό με τις μπουλντόζες πίσω του και τον ανέμελο τουρίστα στην Πάρνηθα ή για σκι στον Παρνασσό πάψτε να είστε δυστυχισμένοι.

Φτάνει ο ήλιος, το φως, η ομορφιά- μην είστε άκρατοι καταναλωτές- και θα αισθανθείτε “ευτυχισμένοι την επόμενη μέρα”.