Ήλθαν, είδαν και απήλθαν: Γιατί η φιέστα Μητσοτάκη με τους κοινοτικούς «αρμόδιους-αναρμόδιους» στον Έβρο δεν φέρνει λύσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη στο προσφυγικό

Του Γ. Λακόπουλου

Ασφαλώς έχει σημασία ότι οι επικεφαλής των κοινοτικών οργάνων ήλθαν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Αλλά ποια σημασία; Συμβολική κυρίως. Με τη λογική «παρίσταμαι και χαιρετίζω».

Αυτό που είδαμε είχε και στοιχεία μαγικής εικόνας. Εκείνοι που έλεγαν ότι «η Ευρώπη δεν θα γίνει φρούριο» ήλθαν για να δουν το… φρούριο!  

Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Περισσότερο στήριξαν την ελληνική κυβέρνηση έχοντας το μυαλό τους τον Όρμπαν και τις χώρες Βίζεγκραντ – τις οποίες καταδίκασαν όταν έκλεισαν τα σύνορα τους.

Όσοι κυβερνούν σήμερα, ας ρωτήσουν για εκείνη την εποχή τον Αβραμόπουλο, που είχε τότε την ευθύνη στο Κολλέγιο. Ή τον Γιούνκερ,  που είχε πιάσει άγρια από το λαιμό τον Ούγγρο. Ακόμη και τον Σχοινά, που τον κατήγγειλε από το πόντιουμ στο Μπερλεμόντ.

Τώρα οι διάδοχοί τους λένε «βάστα Μητσοτάκη» για να μην περάσουν και άλλοι πρόσφυγες  και αναγκαστούν να τους καταδικάσουν πάλι, οπότε θα γίνει πάλι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπάχαλο.

Να μην αναγκαστούν πάλι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχθούν,  αναλογικά, τους μετακινηθέντες.

Το υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό κλιμάκιο και απήλθε. Έδειξε από τον Έβρο συμπαράσταση για τη χώρα και για την κυβέρνηση. Αλλά ποιων; Των  ευρωπαϊκών «οργάνων»! Όχι των κυβερνήσεων.  Όσων εκτελούν, ή εισηγούνται, όχι όσων αποφασίζουν.

Ποιοι από τους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται εμπράκτως δίπλα στην Ελλάδα;  Χωρίς ίσες αποστάσεις με την Τουρκία. Για την ακρίβεια πόσους έπεισε Μητσοτάκης να δράσουν, υπέρ της Ελλάδας; Κανέναν.

 Γι’ αυτό και δεν συγκαλούν το Συμβούλιο Κορυφής, το μόνο αποφασιστικό όργανο στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί εκεί θα φανεί η αλήθεια: οι περισσότερες  κυβερνήσεις θέλουν να κρατήσουν το πρόβλημα μακριά από την πόρτα τους.   

 Είναι περίεργο ότι οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν είπαν λέξη για την δραματική  κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Μόνο τα «σύνορα» είναι το πρόβλημα; Στην από εδώ πλευρά των συνόρων όλα είναι εντάξει; 

Η στάση τους ίσως συνδέεται με την ιδέα να το εγκαταστήσουν μονίμως στην Ελλάδα, όπως κυκλοφορεί από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα.  

Αν πράγματι ο Μητσοτάκης την έχει αποδεχθεί, όπως λέγεται, βαδίζει συνεχώς στραβά σε στραβό γιαλό. Όποια και αν είναι τα οικονομικά ανταλλάγματα. Αν στήσει  κλειστές  -και μόνιμες-υποδομές  θα φτάσουμε σε τραγωδία. Μόνο οι φιλοκυβερνητικοί εργολάβοι πετάνε τη σκούφια τους.

Φωτογραφίες και συμπάθεια

Δεν ξέρουμε αν ο  Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε τους επικεφαλής των κοινοτικών οργάνων στον Έβρο ή μόνοι τους προσφέρθηκαν. Αυτό που είδαμε πάντως είχε περιορισμένη πρακτική- και πολιτική -αξία, παρότι  ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης προσπάθησε να διογκώσει. Προέχει η επικοινωνία γαρ.

Ήταν μια ωραία παρέα. Έκαναν μια ωραία βόλτα. Είπαν και ωραία λόγια. Τι βγήκε; Ωραίες φωτογραφίες για να τις έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν πράγματι σκέφτεται εκλογές και στήνει το σκηνικό.

Η εμπράγματη κοινοτική συνδρομή δεν άλλαξε δραστικά. Ό,τι ήταν να πάρουμε, θα πάρουμε. Ό,τι έδινε και πριν η Ευρώπη δίνει και τώρα.

Οι συγκεκριμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, αρμόδιοι- αναρμόδιοι. Δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα και να αντιμετωπίσουν δραστικά  την κατάσταση, που ήλθαν να «επιθεωρήσουν».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ, ο Νταβίντ Σάσολι  που είπαν με το στόμα γεμάτο ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά», δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα.  Όπως δεν μπορούν ο μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος  Μαργαρίτης Σχοινάς και ο προεδρεύων Κροάτης πρωθυπουργός,  που δεν είπαν τίποτε.

Άλλωστε στις Βρυξέλλες έχουν άλλα ζόρια αυτή την περίοδο. Τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τις σχέσεις με την, τρίτη χώρα πλέον, Μεγάλη Βρετανία.

Στήριξη στην Ελλάδα, ανοχή στον Ερντογάν

Αν η διατύπωση «τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ευρώπης» ήταν ευρωπαϊκό δόγμα θα το έβαζαν στις Συνθήκες. Θα υπήρχαν ευρωπαϊκές δυνάμεις να τα υπερασπιστούν. Οι επισκέπτες μας θα ήταν σε θέση να πουν πού ακριβώς βρίσκονται τα ευρωπαϊκά σύνορα στην Κύπρο.

Να μην κοροϊδευόμαστε. Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες προβλέπουν ότι «η ευθύνη για την φύλαξη των συνόρων εμπίπτει στην δικαιοδοσία των χωρών μελών».  

Τα κοινοτικά όργανα και οι υπηρεσίες τους, όπως η FRONTEX, απλώς βοηθούν. Και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απλώς «συμπαραστέκονται». Τίποτε άλλο.

Αυτό ακριβώς ήλθαν να τονίσουν οι τρεις ευρω-πρόεδροι. Συμπαράσταση, βοήθεια, αλλά και αποστάσεις: “Να προστατεύετε τα σύνορα και ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό στο ανθρώπινο δίκαιο» είπε ο Μισέλ- καρφώνοντας την αναστολή της χορήγησης ασύλου από την κυβέρνηση..

Η ξενοφοβία που καλλιεργεί ο Μητσοτάκης, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του, η σπίλωση των ΜΚΟ, η ανοχή στις ακροδεξιές αυτοδικίες, θα κοστίσουν ακριβά στην κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά, τι τα θες, τι τα γυρεύεις. Οι επικεφαλής των κοινοτικών οργάνων που βρέθηκαν στον Έβρο μπορούν να λένε ό,τι θέλουν υπέρ της χώρας. Καλό είναι. Μπορούν να θωπεύουν την κυβέρνηση τύπου «αμύνεται»- έστω και βαφτίζει «εχθρούς» απελπισμένους ανθρώπους, που δεν την απειλούν, πέρα από το ότι θέλουν να διασχίσουν τα εδάφη της.

Ωθούνται από τον Ερντογάν που αρνείται να τους όπως έχει συμφωνήσει με την Ευρώπη. Γι’ αυτό μόνο μια νέα ευρω-τουρκική συμφωνία μπορεί να ρυθμίσει το πρόβλημα.

Η απόφαση για τέτοια συμφωνία είναι υπόθεση της Συνόδου Κορυφής-που δεν συγκαλείται. Γιατί εκτός των άλλων η ελληνική κυβέρνηση είναι αδύναμη και δεν μπορεί να την επιβάλλει. 

Έτσι με το σύνθημα ότι προστατεύει τα  ελληνικά σύνορα -που ασφαλώς πρέπει να προστατεύονται- προσφέρει φτηνές υπηρεσίες στις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να μοιραστούν το προσφυγικό βάρος.

 Η πρακτική κοινοτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη, αλλά είναι οριακή και ό,τι έμεινε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε κονδύλια που έτσι κι αλλιως θα έπαιρνε η Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεν υποσχέθηκε τίποτε γιατί  η δουλειά του είναι γραμματειακή. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, που εκπροσωπεί το μόνο αντιπροσωπευτικό σώμα της Ένωσης, δεν έχει λεφτά.

Η σημερινή κοινοτική Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτε στην Τουρκία. Δεν έχει στρατό ούτε εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Γιατί καμία χώρα δεν έχει εκχωρήσει τέτοιες αρμοδιότητες.

Όσα λένε οι εκπρόσωποι της είναι ευχολόγια. Τσάι και συμπάθεια. Προς τον Μητσοτάκη, χωρίς να το παρατραβάνε με τον Ερντογάν. Ούτε λέξη εναντίον του.

 Τα περίεργα του Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση πολιτική από το ελικόπτερο δεν γίνεται. Απλώς  ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να φαίνεται ευχαριστημένος και ας μην άλλαξε τίποτε.

Ή μάλλον άλλαξε: η δική του προσέγγιση. Τώρα στην θεωρία της «ασύμμετρης απειλής»- που δεν έδειξε να συμμερίζεται κανένας από τους ευρω-αξιωματούχους,- πρόσθεσε τη συνωμοσιολογία.

Μίλησε για «επιβολή του εθνικού μας εδάφους με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και αγνώστων σκοπών». Κατά τον ίδιο “μιλούν τούρκικα” και κακώς φεύγουν από την Τουρκία όπου «ζουν ασφαλείς».

Από τη μια «ευρωπαϊκοποίηση» του προβλήματος και από την άλλη αναγόρευση του σε ελληνο-τουρκική διένεξη. Με απίστευτες δηλώσεις για Πρωθυπουργό. 

Δηλαδή περίμενε οι πρόσφυγες στον Έβρο να δείχνουν ταυτότητα;  Είναι  παράξενο αν έμαθαν τη γλώσσα στη χώρα στην οποία ζουν εγκλωβισμένοι για χρόνια; Δεν ξέρει ότι θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη; Και μπορεί να λέει ότι «ζουν ασφαλείς» στην Τουρκία»; Τι περίεργες απόψεις είναι αυτές;