Περί εμβολιασμού και ανατριχιαστικών κυβερνητικών επιδιώξεων

Toυ Γ. Λακόπουλου

Οι σοβαροί επιστήμονες- όχι αυτοί που εναρμονίζονται στα τηλεπαράθυρα με το ύφος του καναλιού που τους φιλοξενεί- λένε ότι ο κορονοϊός είναι σαν τον σεισμό: πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του- για μεγάλο διάστημα ακόμη.

Και το εμβόλιο; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο «δεν είναι πανάκεια.»

Το μήνυμα δεν έφτασε στην Ελλάδα. Τουλάχιστον δεν το πήρε ο Πρωθυπουργός της. Αφού τα έκανε θάλασσα με το δεύτερο  κύμα της πανδημίας, προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά ταυτιζόμενος προσωπικά με τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού. Στα οργανωτικά συμφραζόμενα  του οποίου έπεσε έξω.

 Ο Μητσοτάκης έχει πει ότι μόλις έλθει το εμβόλιο θα λήξει η πανδημία και θα αρχίσει η ανάπτυξη. Φρούδες ελπίδες.

 Εμβολιαζόμενος ο ίδιος – πέταξε το κουφό: «Σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας».

Δεν χαμογελούν, αλλά εξοργίζονται με τον συρφετό των κυβερνητικών που έσπευσαν να εμβολιασθούν, στερώντας το εμβόλιο από όσους το χρειάζονται πραγματικά. 

Μέχρι και στο Μέγαρο Μαξίμου το κατάλαβαν και η συμπαθής Πελώνη -άντε να πάρει τη θέση του ανυπόφορου Πέτσα- ορκίσθηκε ότι θα το κόψουν.

Την ίδια στιγμή όμως έρχονται στην δημοσιότητα  ανατριχιαστικές πληροφορίες. Η κυβέρνηση μεθοδεύει ένα οργουελικό όργιο: το υγειονομικό διαβατήριο.

 Αντιγράφει κάποιες τάσεις στην Ευρώπη: να φακελώνονται όσοι εμβολιάζονται. Στην πραγματικότητα όσοι δεν εμβολιάζονται.

Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να ταχθεί κατά του εμβολίου.  Οι πολίτες πρέπει να εμβολιασθούν. Αλλά με τη θέλησή τους. Όχι με την απειλή του στιγματισμού, ότι δεν θα ταξιδεύουν ή δεν θα μπορούν να πάνε στο θέατρο.

Ο ίδιος άνθρωπος δεν θα δεχθεί ποτέ να χωριστούν οι πολίτες σε δυο κατηγορίες.  Εμβολιασμένους  και μη. Οι δεύτεροι θα αντιμετωπίζονται ως «μιάσματα». Παλαιά αντίληψη της Δεξιάς  -και των ολοκληρωτισμών- για όσους δεν συντάσσονται με την κυρίαρχη κατάσταση.

Καθώς βρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ού αιώνα, ο καθένας έχει  το απόλυτο δικαίωμα στο σώμα του. Το λέμε άλλωστε για τις γυναίκες    όταν μιλάμε για τις αμβλώσεις.

Είναι κατοχυρωμένο στα Συντάγματα και τις διακηρύξεις ανθρωπίνων  δικαιωμάτων.

Με ποιο δικαίωμα λοιπόν η κυβέρνηση θα πειθαναγκάσει κάποιον να εμβολιαστεί και αν δεν το κάνει να τον κατατάξει σε πολίτη Β’ κατηγορίας;  

Ποιο δικαστήριο δεν θα δικαιώσει όποιον προσφύγει εναντίον αυτού του μέτρου;

Ποια κοινωνία θα δεχθεί να χωριστεί με βάση το εμβόλιο και η Πολιτεία να ζητάει κάτι σαν τα παλιά πιστοποιητικά κοινωνικών  φρονημάτων;

Ποιος θα ανεχθεί μια κυβέρνηση που θα χωρίζει ακόμη και πολίτες, οικογένειες, περιοχές και θα κάνει εμβόλιο εκβιαζόμενος;

 Με ποιο δικαίωμα θα βάλει σε κρίση τις σχέσεις της χώρα με άλλες χώρες που δεν θα καταφύγουν στην εξωφρενική ρύθμιση αποβολής όσων δεν εμβολιαστούν;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι ακόμη δεν έχει αίσθηση της κοινωνίας. Και δεν αντιλαμβάνεσαι  την κρίση εμπιστοσύνης της  απέναντι στην πολιτική τάξη.

Ένας από τους λόγους που οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, είναι ότι δεν πιστεύουν τους πολιτικούς. Δεν τους εμπιστεύονται την υγεία τους και τη ζωή τους. Ειδικά την κυβέρνησή του.

Αν προσπαθήσει να επιβάλλει τον εμβολιασμό με εκβιασμούς και κρατική βία θα ανοίξει ένα χάσμα που θα κάνει χρόνια να κλείσει. Και η υγειονομική κρίση θα αναπαραχθεί με χειρότερους όρους.

Η χώρα δεν μπορεί να στραφεί στον Μεσαίωνα. Κάποιος να τους συνεφέρει.