Σκάνδαλο Novartis: Η απόλυτη ανατροπή, η θεσμική εκτροπή και ο ήχος της σιωπής…

Του Γιάννη Μυλόπουλου

Η παγκόσμια κοινότητα βοά για το διεθνές σκάνδαλο NOVARTIS. Ο διεθνής τύπος, το Αμερικανικό FBI και η Ελβετική Τηλεόραση έχουν ξεκάθαρα κάνει γνωστές τις πτυχές ενός διεθνούς σκανδάλου μιας φαρμακευτικής εταιρείας που επί χρόνια πλήρωνε κυβερνήσεις και μεμονωμένους γιατρούς σε όλον τον πλανήτη για να προωθούν τα φάρμακά της.

Στην Ελλάδα το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε λίγα χρόνια πριν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για κάποιους διωκόμενους πολιτικούς ο φάκελος έκλεισε, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία, ενώ για κάποιους άλλους η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται. Μέχρι σήμερα πάντως, διώκεται ένας πρώην υπουργός Υγείας για παθητική δωροδοκία, ενώ για έναν άλλον πρώην υπουργό, πληροφορίες από τις Αμερικανικές διωκτικές αρχές μιλούν για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι σπουδές του γιού του στις ΗΠΑ χρηματοδοτούνταν επί σειρά ετών από τη NOVARTIS.

Ποια είναι η εξέλιξη αυτού του κατά τα άλλα ομολογημένου διεθνώς και υπαρκτού σκανδάλου σήμερα;

Αυτό που διεθνώς αποκαλείται σκάνδαλο, στην Ελλάδα της ΝΔ έχει υποβιβαστεί στην κατηγορία της σκευωρίας. Και αντί να διώκονται οι πραγματικοί ένοχοι της διαφθοράς, διώκονται εκείνοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο, ως… σκευωροί.

Ανεξάρτητα από το αν έγιναν καλοί ή κακοί χειρισμοί από εκείνους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και το παρέπεμψαν τότε στη Βουλή, ανεξάρτητα από το αν τυχόν κατηγορήθηκαν αδίκως και κάποιοι επιπλέον πολιτικοί από όσους πραγματικά ενέχονταν στο σκάνδαλο, οι φάκελοι των οποίων πάντως έχουν μπει στο αρχείο, το σκάνδαλο NOVARTIS παραμένει ένα υπαρκτό σκάνδαλο διαφθοράς. Το οποίο με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αποχαρακτηριστεί σαν τέτοιο όσον αφορά τουλάχιστον τη συμμετοχή πολιτικών, με αποτέλεσμα να διερευνώνται σήμερα στη Βουλή οι ευθύνες εκείνων που το αποκάλυψαν και όχι εκείνων που συμμετείχαν σε αυτό.

Η πλήρης ανατροπή όμως συνέβη με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Τους οποίους ο νόμος τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς δικαίως προστατεύει, απέναντι στις εκδικητικές αντιδράσεις όσων αποκαλύπτονται ως ένοχοι διαφθοράς. Αν δεν υπήρχε η νομική προστασία των μαρτύρων, κανένα σκάνδαλο δεν θα αποκαλύπτονταν ποτέ, καθώς πάντοτε υπάρχει ο φόβος από πλευράς μαρτύρων της εκδίκησης σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου όσοι εμπλέκονται δεν είναι και ανάμεσα στα καλύτερα παιδιά…

Η σημερινή λοιπόν κυβερνητική πλειοψηφία, για λόγους που ο καθένας μπορεί να φανταστεί, αφού κουκούλωσε το σκάνδαλο μετατρέποντάς το σε σκευωρία, για να ολοκληρώσει τη συγκάλυψη και να κλείσει το στόμα όσων καταθέτουν σε βάρος πολιτικών προσώπων, επιχειρεί τώρα να καταργήσει και τη νομική προστασία αυτών των μαρτύρων, αλλάζοντας εκ των υστέρων τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η όλη μεθόδευση από πλευράς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, συνιστά μια θεσμική εκτροπή που από μόνη της προδίδει την ενοχή εκείνων που την επιχειρούν.

Όσοι αποκάλυψαν το σκάνδαλο διώκονται σαν σκευωροί και όσοι κατέθεσαν ως προστατευόμενοι μάρτυρες, τιμωρούνται με άρση του καθεστώτος προστασίας τους και αναζητούνται για να προσαχθούν βιαίως και να καταθέσουν δίχως προστασία.

Και καλά, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Βουλής είναι σαφές ότι κινούμενοι από ένστικτο αυτοσυντήρησης, παραβιάζουν τους νόμους και τους θεσμούς προκειμένου να συγκαλύψουν ένα σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται στελέχη τους.

Η Δικαιοσύνη; Οι εισαγγελείς; Οι δικηγορικοί σύλλογοι; Ο νομικός κόσμος;

Τι αιδήμων σιωπή είναι αυτή από όλους εκείνους που υποτίθεται ότι φυλάνε τις Θερμοπύλες της νομιμότητας, σε μια χώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία καταργεί και εμπαίζει τους θεσμούς;

ΑΠΟ ΤΟ TVXS