Χρόνια Πολλά, Γιώργο, Γιάννη, Νίκο, Μαρία και Ελένη!

Του Γ. Μαρκάκη

Συνέχιση ή διαφοροποίηση

της πατροπαράδοτης ονοματολογίας;

Τι ψηφίζεις ;

Τα γενέθλια τα γιορτάζουμε με κεράκια και κρακεράκια και  “… να ζήσεις μικρούλη κ χρόνια πολλά μεγάλος να γίνεις ακόμα και χωρίς μαλλιά…¨

Η πλουραλιστική πατρίδα μας έχει δυο εθνικές εορτές σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις άλλες ! Πριν 50 χρόνια μάλιστα είχε προστεθεί αυθαίρετα και μια τρίτη ….για 7 χρόνια ευτυχώς μόνο.  Στις ονομαστικές εορτές έπρεπε πάντα να εξηγώ στους άλλους τους αλλόθρησκους στα έξω από τα καθ’υμάς πως  εμείς στο ‘μέσα μας  και εδώ’ δηλαδή στην χώρα μας  …’εντάξει γιορτάζουμε τα γενέθλια αλλά στην εορταστική γιορτή βάζουμε πιο σαντιγί εορταστικό χρώμα στα πυροτεχνήματα μας όταν τα εκτοξεύουμε από την ορθόδοξη ελληνική γη.

Ταυτόχρονα  βέβαια σαν βαπτισμένος γεωργός αισθάνομαι πως  έγχρωμα και πλουραλιστικά με αυτό το όνομα του παππού μου παρέα με Γιάννηδες Κωσταντίνους, Νίκους,  Δημήτρηδες, Μαρίες, Ελενες και Βασιλικές γιορτάζουμε την εορτή του ελληνικού δικού μας πληθωρισμού. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού περιστρέφεται γύρω από αυτά τα ονόματα.

Θυμάμαι μια φορά που κάποιος φώναξε Γιώργο  από την γωνία σε μια καφετέρια και γυρίσαμε εμφανέστατα οι άνδρες και από τα 6 διαφορετικά τραπέζια που είχε το μαγαζί!

Παίρνοντας, λοιπόν, τα εoρταστικά μηνύματα από το πρωί και πίνοντας 90% arabica και 10% robusta αναρωτήθηκα όταν πήρα και διαπίστωσα πως το χρονοπολλιστικό μήνυμα της φίλης της Ντέμπυς που εύχεται κλασσικά Χρόνια Πολλά  σε όλους τους συνεορτάζοντες απευθύνεται και στον σκύλο της. Εκεί λοιπόν προσγειώθηκε το ακόλουθο αναπάντητο ερώτημα στον υπογράφοντα και εορτάζοντα …που σκέφτηκα:

“Μπα …αποκλείεται ο γαβ γουβ φίλος της  γνωστής μου να πήρε το όνομα του από τον τετράποδο Παππού του. Πρέπει να είναι πρώτη γενιά ! ο Γιώργος ο Α’… ”

Επειδή όμως τα χρόνια τα σημερινά που ζούμε είναι τόσο εκδηλωτικά μια και ο οποιοσδήποτε φωτογραφίζει εαυτόν και αλλήλους  και μπορεί να δημοσιοποιεί την οποιαδήποτε στιγμή την γνώμη τις ιδέες και τις απόψεις του ….σκέφτηκα να προβάλλω αυτόν το σημερινό προβληματισμό που με φρικάρει  στην σκέψη περισσότερο και από ότι δεν βρίσκω τα αγαπημένα μου κουλουράκια να ευχαριστηθώ τον κυριακάτικο μου εορταστικό καφέ.

Τι θέλει, πώς σκέπτεται και πώς ονομάζει τα παιδιά της η μέση Ελλάδα σήμερα; Ευνοεί σέβεται μέσα στον  ριζοσπαστισμό της που την κυκλώνει δεξιόστροφα και βαπτίζει τα παιδιά της με τον καθολικό ορθόδοξο ελληνικό παραδοσιακό τρόπο από παππού σε εγγονό και από γιαγιά σε εγγονή το όνομα τους ή διαφοροποιείται και αλλάζει ονόματα στα παιδιά της σταδιακά;

Τι ψηφίζεις εσύ σήμερα; Διατήρηση και συνέχιση, ή ονοματολογική διαφοροποίηση;

 

γμ