Όλα πήγαν περίπατο;

Toυ Δημήτρη Ρέπα

Η Αθήνα ζει εδώ και κάποιους μήνες το δράμα της, από τις φιλοδοξίες του αιρετού άρχοντά της.  Φαίνεται σαν να έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πλάνο πρωθυπουργοποίησης του κ. Κ. Μπακογιάννη, με project manager την μητέρα του.

Στην αρχή υπήρξε η προσπάθεια μετονομασίας του σταθμού του μετρό «Ευαγγελισμός» σε «Μπακογιάννης», με προφανή στόχο την εξοικείωση με το όνομα: εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του μετρό κάθε μέρα θα άκουγαν και θα διάβαζαν το όνομα «Μπακογιάννης».

Ακολούθησε η το μνημείο στο κτίριο που στεγαζόταν η Μαρφίν, η τοποθέτηση του οποίου συνιστά αυθαίρετη πράξη, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου (ΠΔ 4-4-1984, ΦΕΚ 214/Δ/21-5-1984). Αρμόδια υπηρεσία για τα δέοντα είναι η υπηρεσία δόμησης του δήμου Αθηναίων.

Μετά ήρθε η Ομόνοια και το συντριβάνι της, που έστειλαν περίπατο  τις διαδικασίες παραγωγής δημόσιας αρχιτεκτονικής. Στην δε τελετή εγκαινίων, εστάλησαν περίπατο τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό («ζήτησε όμως συγνώμη»)

Κάπου εκεί ήρθε και ο μουσικός περίπατος, αυτός με το μελωδικό φορτηγό, ο οποίος έστειλε περίπατο τον Κ.Ο.Κ, μετατρέποντάς τον σε Κ.Ω.Κ. (Κώδικα Ωδικής Κυκλοφορίας).

Και μετά ήρθε η επιτομή των περιπάτων, ο ονομασθείς «Μεγάλος Περίπατος». Ένα τέτοιο έργο απαιτεί να έχουν εκπονηθεί κυκλοφοριακή, αρχιτεκτονική, τοπογραφική και φυτοτεχνική μελέτες. Για κάθε αρχιτέκτονα μελετητή, που έχει τα κατά νόμο σχετικά τυπικά προσόντα (μελετητής μελετών του Δημοσίου, κατηγορίας 7 – ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες και διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων), ένα τέτοιο έργο θα ήταν σπουδαίο επίτευγμα στην καριέρα του. Υπάρχει αρχιτέκτονας που έχει εκπονήσει τη σχετική μελέτη; (προσοχή, δεν εξετάζω αν είναι «καλό» ή «κακό» το αποτέλεσμα). Τι λένε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και το Τ.Ε.Ε. , το οποίο είναι σύμβουλος της Πολιτείας; Η απουσία επίσημων ανακοινώσεων σημαίνει ότι εγκρίνουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν;  Όλα πήγαν περίπατο; Πώς μπορούν αυτά να είναι ανεκτά από πραγματικά υπεύθυνους Πολίτες;

Δυστυχώς βρισκόμαστε στην  κατάσταση όπου οι (αιρετοί…) άρχοντες ασεβούν κατ΄εξακολούθηση προς τις θεσμικές διαδικασίες και, κατ΄επέκταση, προς τους Πολίτες. Οι οποίοι Πολίτες βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση λόγω της οικονομικής πραγματικότητας. Η συνεπακόλουθη συσσώρευση οργής μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

ΥΓ 1.  Αν ο «μεγάλος περίπατος» είναι το πρώτο δοκιμαστικό μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, είναι προσβλητικός ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλεται στους Δημότες.

ΥΓ 2. Ας μη μας διαφεύγει ο πληρωμένος περίπατος της δημοσιογραφίας, η οποία θα έπρεπε να είναι ο φόβος όσων στέλνουν περίπατο τις θεσμικές διαδικασίες.

*Αρχιτέκτονας