Θ. Σκυλακάκης: Μια θηλειά στο λαιμό του Κυριάκου  

Toυ Γ. Λακόπουλου

Καιρός ήταν. Τόσα δώρα έκανε ως τώρα ο Αλέξης Τσίπρας  στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παιδί από σπίτι, καθώς είναι ο πρόεδρος της  ΝΔ, δεν έπρεπε  να του επιστρέψει κάτι; Διάλεξε το χειρότερο: τον Θόδωρο Σκυλακάκη. Έναν παλιό ακόλουθο της αδελφής του πριν  από όλα. Ίσως για να της δείξει ότι μπορεί να γοητεύσει ακόμη και τους κολλητούς της.

Βέβαια ο Σκυλακάκης υπήρξε κολλητός  και άλλων. Του Στέφανου Μάνου και του Στ. Θεοδωράκη. Αλλά και του εαυτού του, ως  πρόεδρος της “Δράσης” τα τελευταία χρόνια. Του κόμματος που ίδρυσε ο Μάνος -περισσότερο για να κάνει την  πλάκα του- και τώρα πάει να γίνει μοιραίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Έχουν σηκωθεί και οι πέτρες.

Αμέσως μετρά την απίστευτη δήλωση του ότι “η ΝΔ μεγαλώνει” -λόγω της προσχώρησης Σκυλακάκη!- ο ενημερωμένος Άρης Ραβανός έγραφε στο “Βήμα”:

 Η κίνηση να υπάρξει εκλογική συνεργασία της Ν.Δ. με τον νεοφιλελεύθερο σχηματισμό που έχει απόψεις που ερεθίζουν και προκαλούν εντάσεις σε πολλές κοινωνικές τάξεις, ήδη δημιουργεί εσωκομματικές αντιστάσεις”.

Δεν άργησαν να φανούν με πιο χαρακτηριστική την σκληρή επίθεση από μια εμβληματική φιγούρα της Δεξιάς: τον  συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ στο χώρο των ταξί Θύμιο  Λυμπερόπουλο. Με … ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  κάνει φέτες την προσχώρηση  και τον εμπνευστή της.

 «Τα πρόσωπα με τα οποία στελεχώνει την παράταξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη απορριφθεί από το σύνολο του ελληνικού λαού. Λάτρεις του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικών μονοπωλίων έβαλαν τις μάσκες και μας συστήνονται ως μεταρρυθμιστές και εγγυητές ανάκαμψης της οικονομίας. Μάλλον ήρθαν λίγο νωρίτερα οι αποκριές… Εμείς, ως ΔΑΚΜΜΕ ΤΑΞΙ δεν χωράμε και δεν θέλουμε να χωράμε σε αυτό το νεοφιλελεύθερο παραμύθι. Χαρούμενα όνειρα , με εφιαλτικά πρόσωπα δεν υπάρχουν. Κατεβαίνουμε από το «τρένο της Χαλιμάς», που τρέχει στις ίδιες ράγες που έτρεξε και το ΠΑΣΟΚ ( σμίκρυνση και μονοψήφιο νούμερο στις εκλογές). Συνένοχοι σε αυτό το ιδεολογικό έγκλημα δεν θα γίνουμε».

Από κοντά και η ομάδα Σαμαρά δια του Γ. Μουρούτη θυμίζει ότι ήταν η ΝΔ που διέγραψε τον Σκυλακάκης το 2010 -ευρωβουλευτή τότε χάρη σ ένα ρουσφέτι του Κ. Καραμανλή προς τη Ντόρα-  γιατί  υπερψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και εν συνεχεία έγινε παράγοντας στο ατυχές  κόμμα της Ντόρας.

Αλλά στη συνέχεια πήγε πέρα από την τότε αρχηγό του, αντί να την ακολουθήσει το 2012 στην επιστροφή στο μαντρί.  Έκανε μάλιστα άγρια πλάκα στη ΝΔ όταν έφερε στο Κοινοβούλιο- στο οποίο τον είχε στείλει η ίδια- το πρόβλημα της  με τα τραπεζικά της θαλασσοδάνεια.

Αργότερα βρέθηκε στο Ποτάμι του Θεοδωράκη, μαζί με τη ξαδέρφη του Κυριάκου Αντιγόνη Λυμπεράκη -που ήταν και ολίγον ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου, αλλά τώρα ακολουθεί το αίμα της. Στα κάγκελα είναι βέβαια και ο Καραμανλικοί  καθώς ο  Σκυλακάκης δεν έχανε ευκαιρία να τα βάζει με το ευεργέτη του – με τελευταία περίπτωση την υπόθεση Γεωργίου.

Πώς τα κατάφερε ο Κυριάκος να ανοίξει για χάρη του τα μέτωπα που πάσχισε καιρό να κλείσει είναι για να διδάσκεται στις σχολές πολιτικής επιστήμης ως παράδειγμα προς αποφυγή. Επιπλέον οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν έδειξαν ότι η εικόνα ότι ελέγχει το μαγαζί, που προσπαθούσε να δημιουργήσει, ράγισε.

Και δεν μπήκε ακόμη στα σκληρά θέματα- όταν θα προσπαθήσει να επιβάλει τη δική του ΝΔ μέσα στη ΝΔ με το περίφημο “Μητρώο Στελεχών” και τα σεμινάρια που κοπιάρουν πρακτικές του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ επι των ημερών του. Σα να πέρασε μια θηλειά στο λαιμό του.

Το δώρο που έκανε, πάντως, δια του Σκυλακάκη ο Κυριάκος στον Τσίπρα είναι διπλής όψης.Από τη μια αναδεικνύει την εικόνα ενός πολιτικού που προσπαθεί να τσιμπολογήσει ναυαγισμένους πολιτευτές από τα αλλά κόμματα: από το Ποτάμι μέχρι  τον.. Λεβέντη και από το ΠΑΣΟΚ μέχρι την ακροδεξιά.

Αυτά δείχνουν συναλλαγή και αταβιστικά παραπέμπουν σε πανάρχαιες μεθόδους του Μητσοτακέικου. Από την Αποστασία του 1965  μέχρι τους  αδελφούς Μπουλούκους το 1989.

Η δεύτερη όψη είναι βούτυρο στο ψωμί του Τσίπρα. Θα μπορεί να κατηγορεί βάσιμα πλέον το αντίπαλό του ότι ετοιμάζει απολύσεις καθώς συλλέγει πρόσωπα που έχουν αναλάβει εργολαβικά  ρόλο προπαγανδιστή της εκδίωξης δημοσίων υπαλλήλων. Πώς δεν είναι νεοφιλελεύθερος ο Κυριάκος όταν  μαζεύει νεοφιλελεύθερους -ακόμη και ο Λυμπερόπουλος δεν μπορεί να το καταπιεί. Άλλωστε ο Σκυλακάκης δήλωσε αμέσως μετρά το συνοικέσιο ότι θα προσφέρει στη ΝΔ τις… ιδέες του.

Παλιός ΟΝΝΕΔίτης, κοντά στα 60 του πλέον ο Σκυλακάκης, γιος στρατιωτικού, οικονομολόγος με σχετικά καλές σπουδές, παλιός διαφημιστής, αυτοπαρουσιαζόμενος ως ειδικός στη διαχείριση κρίσεων, έγινε πρόεδρος της “Δράσης” -μιας σφραγίδας δηλαδή- μετά από ένα σλάλομ σε διάφορα πρόσωπα και διάφορους αξιωματούχους με διάφορους  ρόλους . Από το μέγαρο Μαξίμου ως το Δήμο Αθηναίων. Αλλά δυο ήταν αυτοί που τον διαμόρφωσαν. Ο Στέφανος Μάνος και κυρίως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Άλλαξε μέτρα και σταθμά καημό δεν άλλαξε; Θέλει να γίνει ένας Ανδριανόπουλος, καλύτερος από το Ανδριανόπουλο. Πολλοί βλέπουν ότι αυτό το λάθος του Κυριάκου έχει περισσότερο βάθος. Μετά τον Άδωνι θα πρέπει απολογείται τώρα και για τον σοφιστικέ Σκυλακάκη -στον οποίο κάποιου την έδρα έταξε- με τους Καραμανλικούς και τους Σαμαρικούς απέναντι. Καλά ξεμπερδέματα.