Άννα Διαμαντοπούλου: “Την πανδημία θα ακολουθήσει οικονομική κρίση – Εκεί θα δοκιμαστεί και το ελληνικό πολιτικό σύστημα”

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

-Συμμερίζεσθε φαντάζομαι την εκτίμηση ότι η κρίση του κορονοϊού μας οδηγεί μελλοντικά σε έναν τελείως διαφορετικό τον κόσμο…

-Όχι δεν την συμμερίζομαι, διότι την βρίσκω υπερβολική. Εκτιμώ όμως, ότι θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, κάποιες από αυτές θα είναι πρόσκαιρες όπως η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, κάποιες θα είναι μεσοπρόθεσμες(μονιμότερες) όπως η παρέμβαση του Κράτους σε όλες τις οικονομίες, και κάποιες θα οδηγήσουν πολύ γρήγορα στο νέο ψηφιακό κόσμο.

-Στην οικονομία, για παράδειγμα, τι θα αλλάξει;

-Η σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν επιστρέφουμε σε λογικές κρατισμού αλλά γίνεται κατανοητό, το πόσο αναγκαίο είναι, μία ανθηρή ιδιωτική οικονομία να στηρίζει μέσω της φορολογίας και του ρυθμιστικού πλαισίου το Κράτος, ώστε το Κράτος να μπορεί να υποστηρίξει οικονομία και κοινωνία στα απρόβλεπτα. Ο «κορονοϊός» απέδειξε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, την σημασία του δημοσίου συστήματος υγείας και παιδείας , αλλά ταυτόχρονα απέδειξε την σημασία συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην έρευνα.

-Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν και γεωπολιτικές επιπτώσεις; Ενδέχεται δηλαδή να υπάρξουν ανακατατάξεις στον παγκόσμιο συσχετισμό και κυρίως μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας;

-Η κρίση του κορονοϊού έδειξε την σημασία της ηγεσίας και στις μικρές και στις μεγάλες χώρες. Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και οφείλονται σε νέα δεδομένα όπως οι μετακινήσεις πληθυσμών , ο ψηφιακός κόσμος , η κλιματική αλλαγή και οι νέες μορφές απειλών.

Ο κορονοϊός αποκαλύπτει με τον πλέον δραματικό τρόπο την συνειδητή υποχώρηση των ΗΠΑ από το παγκόσμιο σύστημα και την ανάγκη της ΕΕ να ισχυροποιήσει την πολιτική της ενοποίηση. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Κίνα συνδέεται άρρηκτα με ένα αυταρχικό μοντέλο που σε άλλους προκαλεί θαυμασμό (!) και σε άλλους τρόμο.

-Σωστά παρατηρείτε πως την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τη συμπεριέλαβα στην ερώτηση. Τι πρέπει να αλλάξει σήμερα η Ευρώπη; Και ισχύει η αγαπημένη φράση του Γιώργου Παπανδρέου «ή αλλάζει ή βουλιάζει»;

-Η ΕΕ για όσους μελετούν την ιστορία των θεσμών της αλλά και τις δυνατότητες τους, έδρασε με πρωτοφανή τρόπο. Η άρση των δημοσιονομικών όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η επιστροφή στην δυνατότητα των κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις και η διάθεση των 700 δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για αγορά κρατικών ομολόγων χωρίς όρια ,έγινε μέσα σε 20 ημέρες. Κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ένα χρόνο πριν.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μία πράξη που συντελείται ανάμεσα σε αυτούς που δίνουν και σε αυτούς που παίρνουν. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αφορά πολιτικές στις οποίες όλοι οι λαοί στο Βορρά και στο Νότο αντιλαμβάνονται το κοινό τους συμφέρον.

Οι καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία όλων των κρατών κάνουν κατά την άποψη μου αδήριτη την ανάγκη χωρών όπως η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, να συμμετάσχουν σε ένα κοινό σχέδιο που θα έχει ως πρώτο μέλημα την σωτηρία των ανθρώπων και ως δεύτερο την επιβίωση και ανάπτυξη όλων των οικονομιών της ΕΕ την επομένη του κορονοϊού. Γι΄αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξει ανεξαρτήτως ονομασίας πολύ ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο για το σύνολο της ΕΕ.

Τι θα έκανε άραγε η Γερμανία αν η Ιταλική, η Ισπανική και η Γαλλική οικονομία, καταστραφούν; Η ιστορία είναι αιχμάλωτη της γεωγραφίας και οι λαοί της Ευρώπης δεμένοι με κοινές αρχές. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε . Αρνούμαστε την κινεζοποίηση που θέτει πρώτα την οικονομία υπερασπίζοντας με αυταρχισμό την ανθρώπινη ζωή, αρνούμαστε τον εξαμερικανισμό που θέτει πρώτα την οικονομία χωρίς να υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, είμαστε όλες οι χώρες της Ευρώπης χωρίς εξαίρεση πίσω από την θεμελιώδη αρχή του «πρώτα ο άνθρωπος» και αυτό επιβεβαιώθηκε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

-Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα η κρίση του κορονοϊού τι είδους αλλαγές εκτιμάτε ότι θα επιφέρει;

-Η κρίση του κορονοιού αντιμετωπίστηκε από την Κυβέρνηση με αξιοθαύμαστο με την κατά γενική ομολογία τρόπο και η Αντιπολίτευση συμπεριφέρθηκε σε γενικές γραμμές με σοβαρότητα και πνεύμα συναίνεσης. Θα δοκιμαστούμε όμως μετά…

Την πανδημία του κορονοιού θα ακολουθήσει οικονομική κρίση σε όλες τις χώρες και σε όλα τα επίπεδα. Εκεί θα δοκιμαστεί και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Το βάθος της κρίσης, το πόσο δηλαδή θα ανατρέψει τις ζωές των ανθρώπων θα ορίσει και το μέτρο των δυνατοτήτων ηγετών και κομμάτων. Τότε θα γίνει σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ιδεολογικές συγκρούσεις με βάση τον 20ο αιώνα, αλλά ρεαλιστικές προτάσεις και ηγετικές ικανότητες που αφορούν στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Εμπειρία από το παρελθόν και γνώση για το μέλλον θα είναι ο αναγκαίος συνδυασμός για την μετά κορονοιό περίοδο.

-Κάποιοι επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει ήδη αδιανόητα για τη χώρα υψηλά ποσοστά αποδοχής και συνεπώς, πριν έρθουν τα δύσκολα στην οικονομία, μπορεί αν προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο, για μια νέα καθαρά πλειοψηφία…

Οι εκλογές!; Το αγαπημένο μας θέμα. Δεν μπορώ να το εκτιμήσω αλλά υπάρχουν δύο βασικά δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να διαχειριστεί μια κατάσταση τελείως διαφορετική από το 2019 (δηλαδή ένα άλλο πρόγραμμα) και δεύτερον η όποια απόφαση για εκλογική αναμέτρηση θα σημαίνει πιθανότατα δύο εκλογικές αναμετρήσεις εν μέσω οικονομικής ασφυξίας.

-Την επόμενη ημέρα τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα; Μπορεί να βαδίσουμε με την ίδια δομή στην οικονομία, στηριζόμενοι κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και τη ναυτιλία; Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

-Η δομή μιας οικονομίας δεν αλλάζει από την μια ημέρα στην άλλη ούτε με απλές αποφάσεις. Η επόμενη ημέρα του κορονοϊού είναι η αποφασιστική στιγμή που όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν. Μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις ο δημόσιος τομέας θα μετατραπεί από φρένο σε γκάζι της οικονομίας και ο ιδιωτικός τομέας θα εγκαταλείψει τον ιδιότυπο ελληνικό παρασιτισμό. Μόνον έτσι εκ των πραγμάτων θα υπάρξει παραγωγή, εξαγωγές και απεξάρτηση από έναν και μόνο τομέα.

*Από το iEidiseis