Αλέξης Τσίπρας: “Ξημερώνουν μέρες δικαιοσύνης, μέρες δημοκρατίας, μέρες αξιοκρατίας”

Η Ελλάδα που μας πληγώνει τελειώνει στις 21 Μαΐου και η Ελλάδα που μας αξίζει ξημερώνει από Δευτέρα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Γιάννενα

Δεν ζούμε στη χώρα των θαυμάτων όπως υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά στην χώρα των τραυμάτων τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Γιάννενα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. «Την Κυριακή τα ψέματα τελειώνουν. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Ξημερώνουν μέρες δικαιοσύνης, μέρες δημοκρατίας, μέρες αξιοκρατίας. Ξημερώνουν ξανά μέρες του λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως σημείωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε τη χώρα πίσω σε εποχές σκοτεινές. «Ήρθε όμως η ώρα, με τη ψήφο μας να κλείσουμε οριστικά αυτές τις πληγές. Η Ελλάδα που μας πληγώνει τελειώνει στις 21 Μαΐου. Και η Ελλάδα που μας αξίζει, ξημερώνει από Δευτέρα. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη νίκη της αλλαγής. Με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση. Με δικαιοσύνη για όλους. Με δικαιοσύνη παντού».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην εικονική πραγματικότητα που φιλοτέχνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη βοήθεια των ΜΜΕ της λίστας Πέτσας. «Τον ακούω καθημερινά να μιλά για τα επιτεύγματα του σε μια χώρα φανταστική. Σαν την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων. Αλλά η πραγματικότητα είναι αντίθετη. Όχι την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων αλλά τον Κυριάκο στη χώρα των τραυμάτων. Των τραυμάτων που προκάλεσε ο ίδιος».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δε θα το κρίνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά η ψήφος του λαού. Δείτε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων πριν από βδομάδες στη Κύπρο, χθες στη Τουρκία. Τι ήταν αυτό που έριξε στον κουβά τις προβλέψεις και τις μετρήσεις. Ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη και κυρίως η συμμετοχή των νέων ανθρώπων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

Σας καλώ όλους και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους. Να πάμε μαζικά στη κάλπη Για ρίξουμε στον κουβά τις προβλέψεις τους και να στείλουμε σπίτι του τον πιο αλαζόνα πρωθυπουργό και τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά.

Πάμε στην κάλπη για τη νίκη. Πάμε στην κάλπη για την αλλαγή. Όλοι μαζί, μπορούμε. Για μια Ελλάδα με περισσότερο φως. Στις 21 Μαΐου θα νικήσει ο λαός. Θα νικήσει η Δημοκρατία. Θα σηκωθεί και πάλι ο ήλιος της Δικαιοσύνης πάνω από την πατρίδα μας. Σε έξι ημέρες έρχεται η ώρα να γράψει ιστορία ο λαός. Ας γράψουμε κι εμείς την 21η Μαΐου στην ιστορία. Ως την ημέρα της δικής μας, της δικής σας αλλαγής. Για να ξαναέρθει η Δημοκρατία στην εξουσία. Και η Δικαιοσύνη παντού.

Πάμε γερά για να τελειώσει η τετραετία των παθών και των τραυμάτων. Η αλλαγή και η δικαιοσύνη είναι πια στην πόρτα μας. Ανοίξτε της με την ψήφο σας. Και με τη δουλειά σας σπίτι-σπίτι, χωριό – χωριό άνθρωπο-άνθρωπο, μέχρι την Κυριακή. θα νικήσουμε!».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σε κλειστό γυμναστήριο στα Γιάννενα
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)

Με τη ψήφο μας κλείνουμε οριστικά τις πληγές του Μητσοτάκη

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρέθεσε τα «επιτεύγματα» της τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς «μας γύρισε πίσω σε εποχές σκοτεινές. Σε μια χώρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτα 12ωρα. Σε μια χώρα που έχει μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Βρετανίας. Σε μια χώρα που η κυβέρνηση βιάζει τη δημοκρατία και παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, ακόμα και την ηγεσία του στρατεύματος. Σε μια χώρα με διαλυμένα δημόσια νοσοκομεία και με ρεκόρ απωλειών στην πανδημία. Σε μια χώρα που κλείνουν πανεπιστημιακές σχολές για να ανοίξει την πελατεία στα κολέγια. Σε μια χώρα που η ενημέρωση φιμώνεται και η προπαγάνδα ανθίζει με κρατικό χρήμα».

«Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Η Ελλάδα που πλήγωσε και πληγώνει κάθε Έλληνα τέσσερα χρόνια τώρα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Πλήγωσε κάθε νέο που πασχίζει να τα βγάλει πέρα, να ανοίξει σπίτι και να κάνει οικογένεια γιατί ο μισθός τελειώνει στις 15 του μήνα. Πλήγωσε κάθε εργαζόμενο που αναγκάζεται να δουλεύει ήλιο με ήλιο για ένα μισθό που δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες. Πλήγωσε κάθε νέα μητέρα που κάθε μήνα αντιμετωπίζει το δίλημμα, τι να πρέπει να κόψει από τη διατροφή του παιδιού της, γιατί οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν πάει στα ύψη.

Πλήγωσε κάθε έντιμο επιχειρηματία που τον κυνηγάνε οι εισπρακτικές και το κράτος όχι απλά αρνείται να του κάνει μια λογική ρύθμιση για τα χρέη, αλλά τον απειλεί ότι θα του τα πάρει όλα, μέσω του πτωχευτικού. Και πλήγωσε ξανά και ξανά, αυτούς που μόχθησαν για να αγοράσουν το δικαίωμα της αξιοπρέπειας όταν βγουν στη σύνταξη. Τους συνταξιούχους που εξαπάτησε με τη 13η σύνταξη, τους εξαπάτησε με τα αναδρομικά, τους έχει στερήσει πάνω από 7 δισ. τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ήρθε όμως η ώρα, με τη ψήφο μας την Κυριακή να κλείσουμε οριστικά αυτές τις πληγές. Η Ελλάδα που μας πληγώνει τελειώνει οριστικά σε έξι μέρες από σήμερα.  Και η Ελλάδα που μας αξίζει, ξημερώνει από Δευτέρα. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη νίκη της αλλαγής. Με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση. Με δικαιοσύνη για όλους. Με δικαιοσύνη παντού».

Τα 7 τραύματα του Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα 7 από τα τραύματα που όπως είπε αφήνει πίσω του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τραύμα πρώτο: Μέσα σε 4 χρόνια αφήνει  50 δισ. μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος. 40 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο το ιδιωτικό χρέος.
Τη μισή Ελλάδα, 4.250.000 Έλληνες με μη εξυπηρετούμενες οφειλές στην Εφορία, στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Και 700.000 νοικοκυριά να αγωνιούν αν την επόμενη θα χάσουν το σπίτι τους στον πλειστηριασμό γιατί φρόντισε ο κύριος Μητσοτάκης να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τραύμα δεύτερο: Ένα διαλυμένο ΕΣΥ, χωρίς επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το αρνητικό ρεκόρ των 37.000 συνανθρώπων μας που χάσαμε στην πανδημία, κατατάσσει τη χώρα μας στην χειρότερη θέση σε όλο τον δυτικό κόσμο, ακόμα κι από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Γιατί; Γιατί, αντί να ενισχύσει τα νοσοκομεία μας με γιατρούς και νοσηλευτές, αντί να φτιάξει ΜΕΘ, μας έλεγε ψέματα ότι δήθεν δεν γνωρίζει να υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν το αυτονόητο, ότι δεν είναι το ίδιο για τους ασθενείς, αν είναι εντός ή εκτός των ΜΕΘ.

Τραύμα τρίτο: Μια Παιδεία με χιλιάδες νέες και νέους κάθε χρόνο να κόβονται τεχνηέντως από τα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για να γίνουν η πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια. Και έτσι να κόβονται τα παιδιά από τις λαϊκές οικογένειες και να μαραζώνουν, ή και να κλείνουν, οι σχολές στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Μια Παιδεία επίσης με σχολεία χωρίς μόνιμους εκπαιδευτικούς, με το 30% να είναι αναπληρωτές και πανεπιστήμια χωρίς πανεπιστημιακούς καθηγητές, αλλά με πανεπιστημιακούς αστυνόμους.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σε κλειστό γυμναστήριο στα Γιάννενα
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)

Τραύμα τέταρτο: Η εργασιακή εκμετάλλευση. Η ψηφισμένη με νόμο κανονικότητα των απλήρωτων υπερωριών και της κατάργησης του οκτάωρου για τους εργαζόμενους. Η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε ο εργαζόμενος να μην έχει κανένα στήριγμα από τη πολιτεία να διεκδικήσει την εφαρμογή της νομιμότητας.

Τραύμα πέμπτο: Η λεηλασία του εισοδήματος. Η κατάρρευση του μέσου μισθού και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Αδιάψευστος μάρτυς τα στοιχεία που δίνουν οι Διεθνείς Οργανισμοί. Τι μας λέει η Eurostat: Ότι στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με εισόδημα εώς 700 ευρώ έχουν απωλέσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Τι μας είπε, προχθές ο ΟΟΣΑ: Ότι η Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που την τριετία 2019-2021 είχε μείωση του μέσου ονομαστικού μισθού και το 2022, είχε μείωση και του μέσου πραγματικού μισθού κατά 7,5%.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εκεί που μας έταζαν καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς και στήριξη στη μεσαία τάξη, οδήγησαν τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, να χρειάζονται κουπόνια για να πάει στο σούπερ μάρκετ, να πληρώσει το ρεύμα, να βάλει βενζίνη στα πρατήρια της βενζίνης.

Τραύμα έκτο: Ένα κράτος-λάφυρο, με τις γαλάζιες ακρίδες να καταλαμβάνουν θέση σε όλες τις ΔΕΚΟ και να δίνουν μπόνους στον εαυτό τους, με διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ, με διπλασιασμό των μετακλητών, διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ και με πλήρη απαξίωση και αδιαφορία, ακόμα και για την ασφάλεια του πολίτη.

Αδιαμφισβήτητη τραγική απόδειξη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μια ανείπωτη τραγωδία. Αποτέλεσμα της πολιτικής ανηθικότητας ενός καθεστώτος που άφησε τους σιδηροδρόμους να διαλύονται.

Και λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, ο υπουργός να φωνάζει μέσα στη Βουλή «ντροπή». Και σήμερα ο ίδιος υπουργός, ο υπουργός των Τεμπών, είναι ξανά υποψήφιος με επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Του κυρίου Μητσοτάκη που μας είπε προχθές ότι τα Τέμπη ήταν απλά μια μικρή και πρόσκαιρη φθορά που ξεχάστηκε. Όχι κύριε Μητσοτάκη, Η απώλεια 57 συνανθρώπους μας, δεν ήταν πολιτική φθορά. Ήταν έγκλημα. Και σας διαβεβαιώνουμε ότι δε θα ξεχάσουμε.

Τραύμα έβδομο και ίσως βαθύτερο: Η κακοποίηση της δημοκρατίας. Τον βιασμό του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας

Ο κ. Μητσοτάκης όλο αυτό το διάστημα απέφευγε σαν τον διάολο το λιβάνι να σταθεί απέναντί μου σε έναν τηλεοπτικό σταθμό να συζητήσουμε. Η παρουσία του στο debate μάλλον απέδειξε δικαίως ότι δεν το ήθελε. Στην πρώτη ζόρικη ερώτηση τα έχασε και μαρτύρησε χωρίς ξύλο. Γιατί ομολόγησε το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για να γίνονται αυτές παρακολουθήσεις. Αν δεν υπήρξε όμως εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, τότε γιατί επί 9 μήνες κύριε Μητσοτάκη επικαλούσασταν το εθνικό απόρρητο για να συγκαλύψετε την αλήθεια στην Εξεταστική Επιτροπή;

Για ποιο λόγο, εφόσον δεν υπήρξε εθνικός λόγος, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κ. Βλάχου, υπέγραφε όλες αυτές οι διατάξεις για να παρακολουθείται το μισό πολιτικό σύστημα, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, ακόμα και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων; Και κανείς δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από αυτήν την κυρία εισαγγελέα; Πού έχουν πάει όλα αυτά που έχουν καταγραφεί; Πού έχουν πάει οι απομαγνητοφωνήσεις των παρακολουθήσεων; Τα έχει σε στικάκια ο κος Μητσοτάκης στα συρτάρια του; Για να εκβιάζει την επόμενη 20ετια το μισό πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο;».

«Αυτή δεν είναι ΝΔ είναι παλιά αναξιοκρατία και Αγία Οικογένεια»

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους συντηρητικούς ψηφοφόρους είπε:

«Θα ξεπλύνετε λοιπόν τον κύριο Μητσοτάκη; Θα γίνετε εν γνώσει σας συνένοχοί του; Ας το σκεφτούν καλά και με κριτήριο το καλό της δημοκρατίας και της χώρας. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη με την οποία διαφωνούμε. Αλλά τη σεβόμαστε. Σεβόμαστε όσα πρόσφερε στη χώρα, αν θέλετε. Και επικρίνουμε όσα παρέλειψε να κάνει, ή με όσα έβλαψε τους πολλούς. Αλλά τι σχέση έχει η φαυλότητα και το Μαξίμου ΑΕ, με την παράδοση της συντηρητικής παράταξης;

Ο Καραμανλής κάποτε αποκάλεσε τη διαπλοκή νταβατζήδες, δεν τους έβαλε στο σαλόνι του, όπως ο Μητσοτάκης. Αυτή δεν είναι Νέα Δημοκρατία. Είναι παλιά αναξιοκρατία και Αγία Οικογένεια και όχι κόμμα ΝΔ.

Σκεφτείτε το λοιπόν πολύ σοβαρά αν θα γίνετε συνένοχοι. Δεν αξίζει ούτε στη παράταξή σας, ούτε στη χώρα μας, συγχωροχάρτι και άλλα 4 χρόνια στην αλαζονεία, στη διαφθορά, στην αδικία.  Την Δευτέρα φεύγει οριστικά, αλλάζει ένοικο το Μαξίμου και πρέπει να εξαφανίσει τα πειστήρια».