Ανάλυση BBC: Τι σημαίνει η καταδίκη Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 67% του συνόλου των ψηφοφόρων δηλώνουν πως η καταδίκη του Τραμπ δεν θα επηρεάσει τη ψήφο τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται σε μια στατιστικά αδιέξοδη κατάσταση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα σε πολλές βασικές πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές. Αλλά αυτές οι έρευνες παρέχουν επίσης στοιχεία ότι αυτή η πεποίθηση μπορεί να αλλάξει όλα αυτά.

Στα exit polls που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Ρεπουμπλικανών αυτόν τον χειμώνα, διψήφιοι αριθμοί ψηφοφόρων είπαν ότι δεν θα ψήφιζαν τον πρώην πρόεδρο εάν καταδικαζόταν για κακούργημα. Μια έρευνα του Απριλίου από την Ipsos και το ABC News διαπίστωσε ότι το 16% όσων υποστηρίζουν τον Τραμπ θα επανεξετάζονταν την υποστήριξή τους σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν, μοιάζει να τηρεί διακριτική στάση ως τώρα. «Αυτό που είδαμε (…) στη Νέα Υόρκη είναι πως κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», σχολίασε η ομάδα που διεξάγει τη δική του εκστρατεία. Ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν έχει εκφραστεί. Πέρασε τη χθεσινή ημέρα με την οικογένειά του — ήταν η επέτειος του θανάτου, πριν από εννιά χρόνια, του μεγαλύτερου γιου του.

Ο Τζο Μπάιντεν, που μέχρι πρότινος απέφευγε να αναφερθεί εκτενώς στις δικαστικές περιπέτειες του προκατόχου του, πετάει κάποιες σπόντες τελευταία, όπως όταν έθιξε τα δικαστικά του έξοδα, ή όταν παρατήρησε πως είναι «κάπως απασχολημένος τώρα» εν μέσω της δίκης του στη Νέα Υόρκη για την προσπάθεια συγκάλυψης της εξαγοράς της σιωπής πορνοστάρ.

Πόσο θα επηρεαστεί η προεκλογική εκστρατεία

Παρότι η ετυμηγορία σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ είναι ιστορική, δεν τον εμποδίζει να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές και ο αντίκτυπός της στην αναμέτρηση είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί.

Ως αυτό το στάδιο, οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Μπάιντεν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Τραμπ σε κάποιες πολιτείες, να βρίσκεται πίσω ως πολύ πίσω σε κάποιες άλλες, στρατηγικής σημασίας.

Ακόμη και μια μικρή πτώση στην υποστήριξη του Τραμπ, ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετή για να έχει σημασία στο είδος της κούρσας που θα μπορούσε να γίνει αυτή η προεδρική αναμέτρηση, αναφέρει το BBC. Εάν μερικές χιλιάδες ψηφοφόροι που διαφορετικά θα υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο έμεναν σπίτι σε μια κομβική πολιτεία όπως το Ουισκόνσιν ή η Πενσυλβάνια, αυτό είνα κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

«Πιστεύω ότι θα έχει αντίκτυπο και θα τον βλάψει ως υποψήφιο», λέει στο BBC, η Άριελ Χιλ-Ντέιβις, συνιδρυτής της oργάνωσης (Republican Women for Progress), που προσπάθησε να απομακρύνει το κόμμα από τον Τραμπ.

Λέει ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι και όσοι έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ζουν στα προάστια ανησυχούν για τη συμπεριφορά του Τραμπ και την προσέγγισή του στη διακυβέρνηση.

«Αυτοί οι ψηφοφόροι διστάζουν πραγματικά να επιστρέψουν στη γραμμή με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ», λέει. «Η ένοχη ετυμηγορία θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις ανησυχίες».

Αλλά οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν τη δίκη σε ένδειξη πίστης στον υποψήφιο του κόμματος, έσπευσαν να συσπειρωθούν πίσω του.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον την χαρακτήρισε μια ντροπή στην αμερικανική ιστορία. «Αυτή ήταν μια καθαρά πολιτική άσκηση, όχι νομική».

Η καταδίκη «πιθανόν δεν θα προκαλέσει πολλές μετακινήσεις ψηφοφόρων», προεξοφλεί από πλευράς του πολιτολόγος του χριστιανικού πανεπιστημίου του Τέξας, ο Κιθ Γκάντι, όμως αναγνωρίζει πως σε «ιδιαίτερα αμφίρροπες» αναμετρήσεις «θα μπορούσε» να προκαλέσει «ανατροπές», είτε υπέρ του ενός του άλλου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, την ανθεκτικότητά του σε δοκιμασίες που θα είχαν καταστρέψει τις καριέρες πολλών άλλων: παραπέμφθηκε σε δίκη στο Κογκρέσο δυο φορές, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με τέσσερις ποινικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Νέα Υόρκη. Μολαταύτα, κέρδισε άνετα, με πελώρια διαφορά και σε χρόνο ρεκόρ, στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, η λιγότερο απειλητική γι’ αυτόν, πιθανότατα είναι η μοναδική που θα κριθεί πριν από τις κάλπες.

Φυσικά ο κ. Τραμπ δηλώνει «αθώος» για όλες τις υποθέσεις που τον βαραίνουν, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του.

Τα 130.000 δολάρια που πλήρωσε για να εξαγοράσει τη σιωπή της ηθοποιού πριν από τις εκλογές του 2016, τις οποίες κέρδισε, είχε δώσει άλλοτε άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του τότε, ο δικηγόρος Μάικλ Κόεν, σήμερα ορκισμένος εχθρός του. Αυτός ο τελευταίος έκανε λόγο για «σημαντική μέρα» για την «αλήθεια», μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας.

Αν και στερήθηκε τις προεκλογικές εμφανίσεις, ο κ. Τραμπ προσπάθησε να ωφεληθεί από τη μεγάλη προβολή της υπόθεσης στα ΜΜΕ, παίρνοντας τον λόγο, πολλές φορές καθημερινά, στην αίθουσα και έξω από αυτή, πλαισιωμένος από τα παιδιά του και Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς πρώτης γραμμής, που πήγαν να τον υποστηρίξουν.

Πιστοί οι ψηφοφόροι του

ντοναλντ τραμπ καταδικη δικη εκλογες ηπα

Πάντως δημοσκόπηση της Marist του PR/PBS NewsHour που έγινε λίγες μέρες πριν βγει η ετυμηγορία για την υπόθεση με τη Στόρμι Ντάνιελς, έβγαλε πως το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δίκης μικρή επιρροή θα έχει στους ψηφοφόρους του.

Στην ερώτηση για το αν οι ένορκοι καταδικάσουν τον Τραμπ για την ενοχή του στη δίκη θα άλλαζε το αποτέλεσμα, το 67% όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι το πόρισμα αυτό δεν θα έκανε κάποια διαφορά στην ψήφο τους. Ωστόσο, η απάντηση παραμένει αντίστοιχη και στην ερώτηση για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ κριθεί αθώος, με το 76% να απαντά πως δεν θα άλλαζε κάτι στην απόφασή τους.

Ο Allan Lichtman, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, έχει κατασκευάσει ένα πολιτικό μοντέλο που έχει προβλέψει με επιτυχία τον νικητή κάθε προεδρικής κούρσας από το 1984. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι η ποινική καταδίκη του Τραμπ θα μπορούσε να είναι το είδος της «κατακλυσμικής και άνευ προηγουμένου» ανατροπής που ρίχνει μοντέλο για έναν βρόχο και αλλάζει την πορεία της ιστορίας.

«Τα βιβλία της ιστορίας θα το καταγράψουν ως ένα πραγματικά εξαιρετικό, πρωτοφανές γεγονός, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στη συνέχεια», προσθέτει.

Η τελική κρίση για τη σημασία της πεποίθησης του Τραμπ θα έρθει στα χέρια των ψηφοφόρων τον Νοέμβριο. Εάν ο πρώην πρόεδρος ηττηθεί, η ένοχη ετυμηγορία του είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ένας από τους λόγους. Εάν κερδίσει, μπορεί να γίνει απλώς μια υποσημείωση στην πολυτάραχη αλλά συνεπακόλουθη πολιτική καριέρα του Τραμπ.

«Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, όπως όλοι γνωρίζουμε», καταλήγει ο Τζέφρι Ένγκελ. Σημειώνεται πως η ημερομηνία της απαγγελίας της ποινής του μεγιστάνα, η 11η Ιουλίου, συμπίπτει με τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον, και μερικές μέρες πριν από το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι (βόρεια), από τη 15η ως τη 18η Ιουλίου, στο οποίο αναμένεται και τυπικά να ονομαστεί υποψήφιος της παράταξης για την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ.