
Εκτός Tiktok, Snapchat, Instagram και Facebook, θα βρεθούν τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2012 και μετά, έπειτα από την απαγόρευση πρόσβασης για παιδιά κάτω των 15 ετών. Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων.
Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.
Επαλήθευση ηλικίας και εργαλεία ελέγχου
Σε ό,τι αφορά την επαλήθευση ηλικίας, υπογραμμίστηκε ότι τα εργαλεία αυτά είναι συμβατά με το άρθρο 28 της DSA, που αφορά την προστασία των ανηλίκων.
Οι μηχανισμοί επαλήθευσης, όπως αναφέρθηκε, λειτουργούν ως ενδεικτικά εργαλεία και δεν επιβάλλονται ως αποκλειστική τεχνολογική λύση, διασφαλίζοντας την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας.
Επιπλέον, πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:
– η χρήση αξιόπιστων και ακριβών τεχνικών επαλήθευσης
– η αποτελεσματική λειτουργία σε πραγματικές συνθήκες
– η δυσκολία παράκαμψης
– η προσβασιμότητα για όλους τους χρήστες
– η μη παραβίαση των δικαιωμάτων των χρηστών
– η αποφυγή χρήσης προσωπικών δεδομένων που δεν είναι απολύτως απαραίτητα
Αναφέρθηκε επίσης η προοπτική διασύνδεσης των μηχανισμών αυτών με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι (EUDI Wallet).
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την απαγόρευση της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανηλίκους κάτω των 15 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2027. Η ρύθμιση θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι του 2026 και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
