Αποθέωση Τουρκίας από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και ακύρωση της παρουσίας Μπλίνκες στην 4μερη με Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ

Στην Αθήνα οι πληροφορίες για υπογραφή 5ετούς αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ πληθαίνουν και κάποιοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και δύο καταδρομικά Ticonderoga ,τα οποία θα κοστίζουν στο ΠΝ μόνο για τη συντήρηση τους 56 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο…Τόσο λένε ότι έχουν κατεβάσει οι “δικοί” μας το κόστος συντήρησης το οποίο στις ΗΠΑ είναι 60 εκατομμύρια το χρόνο για κάθε πλοίο! Πως έχουν φθάσει σ΄ αυτή τη μείωση είναι ένα ερώτημα.

Στη Νέα Υόρκη πάντως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Μ. Τσαβούσογλου ,χαρακτηρίζοντας την Τουρκία “ανεκτίμητο σύμμαχο”!

Θα ήταν απλά “θερμά λόγια” της διπλωματίας αν την ίδια ώρα δεν υπήρχε η είδηση ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ακυρώνει την παρουσία του στην τετραμερή της ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή της συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ!

Το πρώτο ερώτημα είναι αν η σαφής αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας θα πρέπει να προκαλέσει δεύτερες και τρίτες σκέψεις στην Αθήνα για την χρονική επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

Το δεύτερο είναι αν πραγματικά πιστεύουν κάποιοι στην Αθήνα ότι τα Ticonderoga που λένε ότι θα μας δώσουν με λίζινγκ οι Αμερικανοί θα φέρουν τον οπλισμό που έχουν ή θα μας δοθούν “ξεδοντιασμένα”. Κι αν είναι έτσι να τα κάνουμε τι; Να πληρώνουμε τα 28 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο συντήρηση για το καθένα και να τα…βλέπουμε;

ΑΠΟ ΤΟ MILITAIRE.GR