Αυτά έχει πει ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια

Του Βασίλη Σκουρή

    

Βήμα- βήμα η προσπάθεια εξωραϊσμού του προβλήματος και οι αποτυχημένες πολιτικές που οδήγησαν σε μεγάλη απώλεια της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών μέσα από τις δηλώσεις Μητσοτάκη!

Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια πραγματοποιούμε μια αναδρομή των δηλώσεων του πρωθυπουργού για το μείζον πρόβλημα που δημιούργησε αδιέξοδα σε πολλά νοικοκυριά και μεγάλα προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλα.

Από την υποτίμηση του προβλήματος στην ΔΕΘ το 2021, έως τον χαρακτηρισμό του ως εισαγόμενο, από την άρνηση μέτρων για τη μείωση του ΦΠΑ ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες έως το …«καλάθι καπαμά» και μετά το ξεσκέπασμα η …ανακάλυψη του πληθωρισμού απληστίας, τα υπερκέρδη και τα πρόστιμα.

Με τη βοήθεια φίλων της στήλης αλιεύσαμε χαρακτηριστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που δείχνουν τον εξωραϊσμό του μείζονος προβλήματος και τις πολιτικές που χάρισαν δισεκατομμύρια στους επιχειρηματίες και οδήγησαν σε αδιέξοδο τα λαϊκά νοικοκυριά.

12/09/2021 ΔΕΘ Απάντηση σε ερώτηση της Ελένης Ευαγγελοδήμου των ΝΕΩΝ ως προς την κρατική στήριξη των νοικοκυριών μπροστά σε ανατιμήσεις.

Κ.Μ : Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο. Έβλεπα ενδεικτικά τα στοιχεία, ότι η μεταφορά ενός κοντέινερ από την Κίνα προς την Ευρώπη κόστιζε 1.600 ευρώ, τώρα κοστίζει πάνω από 12.000 ευρώ. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν της τάξης του 1,9% έναντι 3% στην Ευρωζώνη. Αυτά λένε, τουλάχιστον, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Βρισκόμαστε, όμως, αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων. Η εκτίμηση μου -και δεν είναι μόνο δική μου, είναι και η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των πιο πολλών οικονομολόγων- είναι ότι αυτό το φαινόμενο είναι ένα προσωρινό, το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ζήτηση επανήλθε πολύ γρήγορα, παγκόσμια, και η προσφορά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. (…) Από εκεί και πέρα, έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Λογαριάζουμε να τις δρομολογήσουμε σε πρώτη φάση μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται αυτή η μείωση να επεκταθεί. Καφές, αναψυκτικά, μεταφορές, αναφέρω ενδεικτικά.Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς και η σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού. Χαίρομαι διότι, παραδείγματος χάριν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού -που όπως ξέρετε, είναι τελείως ανεξάρτητη- έκανε έρευνες στα σούπερ μάρκετ για να διαπιστώσει αν υπάρχουν πρακτικές οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει η σχετική νομοθεσία περί αισχροκέρδειας την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει.

3/11/2021 Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA (Tζήμα – Πρετεντέρης)

ΚΜ: Καταρχάς η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. (…) έχει σημασία να το λέμε. Οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε πιο γρήγορα από ό,τι η προσφορά μπορούσε να εξυπηρετήσει. Και εκτίμηση πολλών ειδικών είναι ότι θα έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022.

Ράνια Τζίμα: …άρα αναρωτιέμαι αν μπορείτε να δώσετε κάτι πιο άμεσο στον κόσμο. Είτε με χρήματα στην τσέπη τους είτε με παρέμβαση στον ΦΠΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα απαντήσω ευθέως λέγοντάς σας καταρχάς ότι έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητες που εξέπληξαν ευχάριστα ακόμα και εμάς. Μια τουριστική περίοδο η οποία πήγε εξαιρετικά. Αυτό σημαίνει παραπάνω χρήματα στις τσέπες των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Καταθέσεις οι οποίες είναι πολύ υψηλές και εν μέσω πανδημίας. Γιατί; Γιατί στηρίξαμε την πραγματική οικονομία.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο οι πολίτες να αισθάνονται ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν τους αφορά. Και βεβαίως ο κατώτατος μισθός είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

22/11/2021 προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις αυξήσεις τιμών

-Πρώτη αλήθεια, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι πράγματι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown της πανδημίας έφερε σε όλες σχεδόν τις χώρες μία απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για να μπορούν να την καλύψουν. Αυτή η αυξημένη ζήτηση, πράγματι, ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό.

– Αντιλαμβανόμενοι, δηλαδή, από τη μία πλευρά ότι αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, κατά την άποψη μας πρόσκαιρο φαινόμενο, στο οποίο πάντως η χώρα μας πιστεύω ότι απαντά δραστικά και αποτελεσματικά.

– η Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα πάλι με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμφανίζει για τα επόμενα δύο χρόνια την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: ανάπτυξη 7,1% για το 2021 και 5,2% για το 2022. Αθροιστική ανάπτυξη ’21 και ’22, 12,3%

εναπόκειται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να ελέγξουν αυτού του είδους την «υπεραπόδοση» η οποία θα μπορούσε να συνδυάζεται, όντως, με κατάχρηση είτε δεσπόζουσας θέσης, είτε ισχυρής θέσης επιχειρήσεων σε μια εποχή όπου οι τιμές αυξάνονται. Τουλάχιστον των πρώτων υλών.

Έχουμε λοιπόν το νομικό εργαλείο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται πολλοί έλεγχοι και οι έλεγχοι γίνονται και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, αλλά βεβαίως έλεγχοι γίνονται και από την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

18/12/2021 Συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022

– Είναι ένα πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη καθώς συνδέεται ευθέως με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdowns και καθώς η ζήτηση αυξήθηκε απότομα διεθνώς η προσφορά των προϊόντων δεν ήταν ακόμα επαρκής και αυτό οδήγησε σε σημαντικές ανατιμήσεις. Επαναλαμβάνω ότι η κρίση είναι διεθνής

29/3/2022 forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου (Αλλαγή αφηγήματος, από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση τώρα φταίει η Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία)

– Νίκος Φιλιππίδης: Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κύμα ακρίβειας το οποίο είναι κατά κύριο λόγο μεν εισαγόμενο, υπάρχει όμως ένα κομμάτι το οποίο είναι εδώ εγχωρίως αναπαραγόμενο.

– Κ.Μ : Καταρχάς, κ. Φιλιππίδη και κα Λυμπεράκη, βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μια παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έρχεται μετά από μια πανδημία η οποία είχε ήδη δημιουργήσει ασυμμετρίες μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.Αυτό οδηγεί σε μια πολύ απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας ξεκινώντας από το φυσικό αέριο και προκαλεί πολύ έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα υψηλότερες, στην Ευρώπη και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα.Είναι, λοιπόν, μια κρίση η οποία -όπως είπατε- είναι πρωτίστως εισαγόμενη. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους (…)

– Με ρωτήσατε όμως για το φαινόμενο της αισχροκέρδειας. Κοιτάξτε, οι έλεγχοι που γίνονται είναι συνεχείς. Τα πρόστιμα τα οποία μπήκαν τελευταία και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι πολύ σημαντικά. Και θέλω κι από δω, από τον φιλόξενο αυτό χώρο, να στείλω ένα μήνυμα ότι όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος.

– Παντού, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες όταν έχουμε πληθωριστικές τάσεις, κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την πραγματικότητα. Να τονίσω, όμως, ότι έχουμε και εργαλεία πια διαφάνειας και σύγκρισης τιμών -ο «e-Καταναλωτής» ας πούμε- τα οποία επιτρέπουν στους πολίτες με μεγαλύτερη άνεση να συγκρίνουν τιμές και να βρίσκουν τις φθηνότερες τιμές που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

– Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα -γιατί αυτό με ρωτήσατε- είναι πάντα ένα μέτρο το οποίο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας. Έχει κόστος. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν -το τονίζω, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα- εάν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.

– Τώρα, για τα υπερκέρδη. Κοιτάξτε, εγώ από την πρώτη στιγμή είπα -αιφνιδιάζοντας ενδεχομένως κάποιους που δεν περίμεναν να το ακούσουν αυτό από έναν κεντροδεξιό Πρωθυπουργό- ότι τα υπερκέρδη πρέπει να φορολογηθούν. Να επιστραφούν ουσιαστικά στην κοινωνία μέσω μιας έκτακτης φορολόγησης.Το πόσα είναι τα υπερκέρδη δεν θα μας το πει η αντιπολίτευση, βγάζοντας ένα νούμερο από ένα καπέλο, το οποίο ειλικρινά δεν έχω καμία ιδέα από πού προέκυψε. Θα μας το πει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει την τελική ευθύνη προσδιορισμού των κερδών αυτών.

21/6/2022 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον διευθυντή του Capital.gr Σπύρο Δημητρέλη

Κ.Μ:  βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα ενός πληθωρισμού που δεν τον έχουμε ξανασυναντήσει στην Ευρώπη εδώ και 40 χρόνια.

-Θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε, ώστε να το αντιληφθούν και οι πολίτες, ότι είμαστε σε πόλεμο, η Ευρώπη είναι σε πόλεμο και οι επιπτώσεις, δυστυχώς, από αυτήν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αισθητές πια σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. ‘’

-Καταρχάς, ο στασιμοπληθωρισμός αναφέρεται σε ένα οικονομικό φαινόμενο όπου έχουμε πληθωρισμό σε συνδυασμό με αναιμική ανάπτυξη, ενδεχομένως και ύφεση. Δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα μας απασχολήσει το ερχόμενο διάστημα.

Ο πληθωρισμός, τώρα, είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά σίγουρα κι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Και ένας τρόπος υπάρχει μόνο να τον ελέγξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτός είναι μέσα από την αύξηση των επιτοκίων.

Για αυτό και έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες μειώσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ή ΦΠΑ, ακριβώς γιατί με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δεν μπορούμε να είμαστε στοχευμένοι, επιβραβεύουμε περισσότερο τους έχοντες και κατέχοντες από αυτούς που έχουν παραπάνω ανάγκη. Και βέβαια είναι μέτρα τα οποία έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα

7/7/2022 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη.

Απλά αυτό το οποίο πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου φαινομένου όπως είναι αυτή η έκρηξη του πληθωρισμού δεν είναι ατελείωτα και καμία χώρα δεν έχει το μαγικό ραβδί να μπορέσει να απορροφήσει πλήρως, τις αυξήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή παρατηρούνται στο καλάθι της νοικοκυράς αλλά και στον τομέα της ενέργειας. Η προτεραιότητά μας λοιπόν, από την πρώτη στιγμή, ήταν να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Δεν μπορούμε να μπούμε σε μία λογική αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, να αυξάνουμε δηλαδή τους μισθούς με έναν μαθηματικό τύπο όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός. Όποτε έγινε αυτό στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, έχει οδηγήσει σε καταστροφή, διότι τελικά τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό, ροκανίζεται ακόμα περισσότερο το εισόδημα και η αξία τελικά του εισοδήματος που μπαίνει στην τσέπη μας διαρκώς μειώνεται.

Έχουν μπει πολλά πρόστιμα, μπορούμε καλύτερα στον τομέα αυτόν και στον τομέα του ελέγχου της αγοράς και στον τομέα επίσης του ελέγχου που γίνεται πια από την Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της αγοράς εργασίας. Θα είμαστε αμείλικτοι στις περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

14/10/2022 Ώρα του Πρωθυπουργού

– Η ακρίβεια συνεπώς, η παγκόσμια ακρίβεια και η ελληνική ακρίβεια, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων, πρωτίστως του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης.

Γιατί όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα και την ασφάλεια της ηπείρου, έτσι και με το φυσικό αέριο πιέζει για να υπονομεύσει την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και οι αυξήσεις στα ράφια, λοιπόν, έχουν συγκεκριμένη αιτία, αλλά και συγκεκριμένη διεύθυνση, στην οποία πρέπει να επιστραφούν.

Μπορεί, για παράδειγμα, να ακούγονται σκουριασμένες φωνές για πλαφόν και διατιμήσεις σε μια Ευρώπη της ανοικτής οικονομίας και του ανταγωνισμού. Τα μέτρα αυτά μπορούν να επιβάλλονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως κάναμε, παραδείγματος χάρη, στα καυσόξυλα. Ούτε μπορεί να πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα, μπορεί να έχει ένα προϊόν μια προκαθορισμένη τιμή όταν στο εξωτερικό, όταν παντού στον κόσμο αυξάνονται οι πρώτες ύλες από τις οποίες κατασκευάζονται τα προϊόντα αυτά.

Αν κινούμασταν σε αυτή τη λογική, το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν ελλείψεις και άδεια ράφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ και μήνες στη χώρα μας ισχύει το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των επιχειρήσεων, στις πωλήσεις όλων σχεδόν των ζωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Από τη διατροφή μέχρι τη μετακίνηση του πολίτη.

Και από την άλλη πλευρά, επειδή ακούω πολλά να λέγονται για τους ελέγχους, πείτε μου εσείς, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πότε έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι στην Ελλάδα από ό,τι γίνονται τα τελευταία χρόνια;

Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης -μια σημαντική θεσμική κατάκτηση για τον έλεγχο της αγοράς- έχει πραγματοποιήσει 44.000 ελέγχους. Έχει βεβαιώσει 4.000 σχεδόν πρόστιμα, ύψους 6.500.000 ευρώ.

Άρα σύμφωνα με τους ελέγχους του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένας στους δέκα παρανομούν. Αυτό τουλάχιστον λένε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Και αυτό δείχνει ότι η αγορά συνολικά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια όπως υπονοεί ο κ. Τσίπρας.

Πράγματι υπάρχουν προβλήματα. Συχνά αυτά έχουν κλαδικά χαρακτηριστικά, έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Και για αυτό και πρέπει να αναβαθμίσουμε και άλλο τους ελέγχους, όπως τους αυτοματοποιημένους ελέγχους που γίνονται στα πρατήρια των καυσίμων. Και οι έλεγχοι θα ενταθούν.

Όμως, το ξέρουμε καλά ότι η καταστολή δεν αρκεί. Το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο σπεύσατε, κ. Τσίπρα, με τόσο μεγάλη ευκολία να αποδομήσετε, είναι μία αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή η οποία δρομολογείται σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Προφανώς και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δεν νοείται παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς η οποία να μην εγκρίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Είναι, όμως, μία προσπάθεια η οποία φιλοδοξεί για ένα βασικό πακέτο προϊόντων να συγκρατήσει τις τιμές, καλύτερη επιδίωξη ή σταθερότητα, ή να τις συγκρατήσει σε μικρές αυξήσεις και ταυτόχρονα να τονώσει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των supermarket, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες με διαφάνεια για αυτά τα προϊόντα που εντάσσονται στο καλάθι της νοικοκυράς, ποιες είναι οι τιμές και τι αυξήσεις μπορούν να περιμένουν.

Είναι κάτι το οποίο δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται και στη Γαλλία και στην Ισπανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι πανάκεια. Όμως είναι ένα πείραμα το οποίο αξίζει να δοκιμαστεί στην πράξη και να κριθεί στη συνέχεια για την επιτυχία του.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχω πει πολλές φορές από αυτό το βήμα, ότι η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, ανακουφίζοντας ενδεχομένως τα αυτιά αλλά αποκοιμίζοντας τα μυαλά.

Για αυτό και δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα, προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις έμμεσων φόρων, φόρων κατανάλωσης ή του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Διότι τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά. Ξέρουμε ότι πολύ συχνά αυτές οι μειώσεις χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, η τιμή τελικά στον καταναλωτή καταλήγει να είναι η ίδια και το όφελος το εισπράττει ο παραγωγός ή ο μεσάζων. Είναι μέτρα τα οποία είναι άδικα, διότι ουσιαστικά επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και είναι και μέτρα τα οποία είναι ακριβά, εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός.

Η πολιτική της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει μία πολιτική στοχευμένων μέτρων εντός του πλαισίου αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού.

Οι προτάσεις σας, κ. Τσίπρα, για τις οριζόντιες μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, στο ΦΠΑ, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα στοίχιζε παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια. Να σηκωθείτε στη δευτερολογία σας να πείτε ποιους πολίτες θα φορολογήσετε για να βρείτε τα χρήματα αυτά, τα οποία πολύ απλά σήμερα δεν υπάρχουν.

7/11/2022 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

– Νίκος Χατζηνικολάου: Ακρίβεια. «Ακρίβεια Μητσοτάκη», λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί δεν μειώνετε τον ΦΠΑ, σε ορισμένα έστω είδη πρώτης ανάγκης; Η αντιπολίτευση, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, λένε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μία προσπάθεια ακόμα να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν μία εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι προϊόν ενός πολέμου. Και πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν ότι τέτοια ακρίβεια έχει να δει ο πλανήτης ολόκληρος εδώ και 40 χρόνια.

Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη», υπάρχει «ακρίβεια Putin». Γιατί αν υπήρχε «ακρίβεια Μητσοτάκη» θα υπήρχε και «ακρίβεια Macron» και «ακρίβεια Biden» και «ακρίβεια Scholz» και όλες οι σχετικές αναλογίες.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια πρωτοβουλία η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδει. Έχει συμπιέσει τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά, αλλά προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αν δεν λειτουργήσει, κ. Πρόεδρε, το «καλάθι του νοικοκυριού», είναι η μείωση του ΦΠΑ το «plan Β», είναι μια εναλλακτική λύση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, και θα σας εξηγήσω γιατί. Κανείς δε μας εγγυάται, κ. Χατζηνικολάου, ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς, χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι, δηλαδή, έβγαλαν παραπάνω λεφτά, έμποροι, παραγωγοί και η μείωση δεν έφτασε στον τελικό καταναλωτή. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα.

Δεν εξετάζουμε, λοιπόν, οριζόντια μείωση ΦΠΑ, διότι συν όλων των άλλων η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη. (…)αι εν πάση περιπτώσει -και να κλείσω με αυτό- ο πληθωρισμός στη χώρα μας δεν είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, άρα δε συμβαίνει στην Ελλάδα κάτι δυσανάλογα προβληματικό σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

23/1/2023 Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας

– Πάντως σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί πράγματι πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού που έχουμε δει, όχι μόνο ως χώρα, αλλά ως παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 40 χρόνια. Αποτέλεσμα, πρωτίστως, της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, πρωτίστως του φυσικού αερίου.

– Δεν είμαι αφελής, κα. Μοσχολιού. Ξέρω ότι πάντα στην αγορά θα υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών, επιχειρήσεων, που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση προκειμένου να βγάλουν περισσότερα χρήματα εις βάρος των καταναλωτών.

Όμως θέλω να τονίσω πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού». Όχι μόνο γιατί οδήγησε σε μια συγκράτηση και συχνά σε μια μείωση των τιμών, αλλά κυρίως διότι προσέφερε πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα σε τιμές για μια σειρά από προϊόντα τα οποία είναι βασικά και που στο παρελθόν δεν ήταν και πολύ εύκολο να συγκρίνει κανείς τιμές, ποσότητες, προσφορές. (…) Και πιστεύω, αν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση, ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, ως προς την αύξηση των τιμών, πιστεύω ότι τα έχουμε δει.

16/2/2023 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά

Γιώργος Κουβαράς: Από την άλλη μεριά αυτή η ακρίβεια στα τρόφιμα που θα πάει; Τι θα γίνει εκεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμώ ότι θα βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής.

Είδατε ότι σήμερα μπήκαν και σημαντικά πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ. Είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο κερδοσκοπίας. Όσο μπορούμε ελέγχουμε την αγορά και κινήσεις όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» πιστεύω, κ. Κουβαρά, ότι έχουν βοηθήσει -στο μέτρο του εφικτού- στο να συγκρατηθούν οι τιμές και να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα μεταξύ των τιμών.

Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση ή ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά αυτό το οποίο θα επιμένω να λέω είναι ότι προσπαθούμε, χωρίς να τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται.

8/4/2023 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να σας θυμίσω και κάτι ακόμα. Όταν στην Βουλή τον ρώτησα ευθέως πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν ήξερε να μου απαντήσει. Και όταν τον πίεσα λίγο, η απάντηση την οποία πήρα ήταν: «αυτά θα συζητάμε τώρα;».

Δεν γνώριζε πόσο στοιχίζει το εμβληματικότερο μέτρο το οποίο καταθέτει στο δημόσιο διάλογο. Ένα μέτρο το οποίο αφενός δεν το αντέχει σήμερα η ελληνική οικονομία κι ένα μέτρο το οποίο εκεί που δοκιμάστηκε είχε και εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα.

Γιώργος Αυτιάς: Εννοείτε την Ισπανία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, τώρα το παίρνουν πίσω. Γιατί; Διότι η μείωση του ΦΠΑ δεν εγγυάται ότι αυτή η μείωση θα περάσει στον καταναλωτή.

Ασχοληθήκαμε μετά με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ, μεγάλο ζήτημα. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση, σε μεγάλο βαθμό έχει δουλέψει. Έχει δουλέψει τόσο πολύ, είχα δει τις προάλλες ιδιωτικά τον Πρωθυπουργό του Βελγίου, το Βέλγιο αυτή την τακτική ακολουθεί πια.

Γιώργος Αυτιάς: Και η Κύπρος έμαθα και η Γαλλία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λύνει το πρόβλημα;

Γιώργος Αυτιάς: Όχι, δεν το λύνει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς και δεν το λύνει. Τι κάνει όμως; Δημιουργεί διαφάνεια και περισσότερο ανταγωνισμό. Θυμάστε τις συζητήσεις και στη δική σας εκπομπή για το αρνί και το κατσίκι; 15 ευρώ. Πού είναι το αρνί και το κατσίκι σήμερα;

Γιώργος Αυτιάς: Ναι, έχετε ένα θέμα όμως, ένα λεπτό. Ξέρετε οικονομικά, αν δεν ξέρατε οικονομικά δεν θα κουβέντιαζα μαζί σας. Είναι 5% ο πληθωρισμός και στο 14% τα τρόφιμα. Ε, αυτό το «κουκούτσι» το σκληρό ο Μητσοτάκης πώς θα το σπάσει με τους οικονομικούς του; Θα βάλετε φίλτρα να μην ανέβουν οι τιμές; Διότι έπεσε η ΔΕΗ και οι τιμές είναι πάνω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, το «Market Pass» ήταν ακριβώς μια στήριξη στο σούπερ μάρκετ. Άρα για τις αγορές που έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα. Δεν υπάρχει μαγική λύση σε αυτό το οποίο αποκαλούμε -και το ξέρετε εσείς- δομικό πληθωρισμό. Είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Θα στηρίξουμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, για όσο διαρκεί αυτή η πληθωριστική έξαρση.

Αντιστάθηκα, κ. Αυτιά, σε όλες τις πιέσεις να μειώσω τον ΦΠΑ, γιατί πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον τελικό καταναλωτή και θα ωφελήσει μόνο τις επιχειρήσεις.

Άλλες χώρες -θα το επαναλάβω, το είπα και πριν- που πειραματίστηκαν με τη μείωση του ΦΠΑ έφαγαν τα μούτρα τους: και έχασαν χρήματα σε δημόσια έσοδα και δεν είδαν μείωση τιμών.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η Ελλάδα έχει ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, αλλά έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, στα τρόφιμα υπάρχουν δύο πράγματα, υπάρχει η γενεσιουργός αιτία του πληθωρισμού που είναι η αύξηση των συντελεστών της παραγωγής, ας πούμε το ρεύμα κάποια στιγμή πέρασε και…

Γιώργος Αυτιάς: Πόσο θα πάει τώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ρεύμα έπεσε τώρα. Τώρα όμως το ρεύμα έπεσε. Και υπάρχει και η όποια κερδοσκοπία. Αλλά πιστεύω ότι…

Γιώργος Αυτιάς: Κερδοσκοπία, κ. Πρόεδρε, εκεί είναι…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, καταρχάς πρόστιμα έχουν μπει, σας τα έχει πει ο κ. Γεωργιάδης. Θα μπουν και άλλα. Όπου χρειάζεται. Όμως, η λύση τελικά είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και με τα εργαλεία τα οποία έχουμε αξιοποιήσει και με τον e-katanalotis.

Και γιατί να μην βάλουμε και περισσότερες υπηρεσίες στον e-katanalotis, να μπορούν να βλέπουν οι πολίτες εύκολα, να συγκρίνουν και λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ας πούμε. Περισσότερος ανταγωνισμός παντού. Ανταγωνισμός και στις τράπεζες, να το πω αυτό, και στις τράπεζες ανταγωνισμός…

14/4/2023 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο

Ο πληθωρισµός, όπως γνωρίζετε, είναι ένα διεθνές πρόβληµα. Το βλέπετε σε όλες τις χώρες και σε επίπεδα που είχαµε να δούµε εδώ και δεκαετίες. Και όµως, η Ελλάδα έχει τον 5ο χαµηλότερο πληθωρισµό στην ευρωζώνη. Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι αυτό δεν λέει και πολλά σε όσους δυσκολεύονται να βγάλουν τον µήνα. Οι ίδιοι, όµως, έχουν διαπιστώσει τα αναχώµατα που εξαρχής υψώσαµε απέναντι στην ακρίβεια. Είδατε τι έγινε µε τις τιµές στο ρεύµα, που πια δεν µας απασχολούν. Γιατί µε τα υπερέσοδα των εταιρειών χρηµατοδοτήσαµε τις επιδοτήσεις στους λογαριασµούς. Από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων καλύψαµε το 10% στα βασικά έξοδα των νοικοκυριών. Οπως και το «καλάθι του νοικοκυριού» συγκράτησε τις τιµές σε αρκετά προϊόντα. Ενα µέτρο που «σνόµπαρε» ο ΣΥΡΙΖΑ, όµως το µιµήθηκε η Γαλλία και τώρα το εξετάζει και το Βέλγιο.

2/5/2023 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη

Πρώτος εγώ θα αναγνωρίσω ότι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Έχουμε κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Όχι μόνο την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της φορολογίας, μια σειρά από έκτακτα βοηθήματα τα οποία προήλθαν από το πλεόνασμα της οικονομίας.

Θα σας πω μια κουβέντα μόνο. Οι αυξήσεις που έχουμε δώσει εμείς και οι μειώσεις των φόρων είναι μόνιμες. Εκτιμώ ότι αυτή η «έκρηξη» των τιμών κάποια στιγμή θα υποχωρήσει. Σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες; Αλλά οι αυξήσεις τις οποίες έχουμε δώσει, ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ, οι μειώσεις των φόρων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή η απαλλαγή από τον φόρο της γονικής παροχής, όλες αυτές είναι μόνιμες.

Δημήτρης Καμπουράκης: Εσείς λέτε, αυξήθηκε η αγοραστική δύναμη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο λέω είναι ότι είχαμε μια πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, η οποία στη συνέχεια «ροκανίστηκε» από την αύξηση του πληθωρισμού, πράγμα το οποίο έγινε σε όλες τις χώρες. Γι’ αυτό και θέτουμε ως κεντρικό στόχο του προγράμματος μας, την επόμενη τετραετία, την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Δημήτρης Καμπουράκης: Ωραία. Δεν στέλνετε και ένα μήνυμα στους σουπερμαρκετάδες, Πρόεδρε; Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές συνεχώς. Κάθε εβδομάδα ανεβαίνουν. Δηλαδή κάτι να γίνει εκεί πέρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ καταλαβαίνω γιατί το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ κόσμο. Να δούμε τα επίσημα στοιχεία; Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Να συμφωνήσουμε, επίσης, ότι αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι μια παγκόσμια κρίση και δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη»; Διότι αν ήταν «ακρίβεια Μητσοτάκη» θα είχαμε μόνο εμείς πληθωρισμό και όχι οι άλλες χώρες. Το λέω αυτό για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο.

Δημήτρης Καμπουράκης: Ναι, μιλάνε για «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξέρετε, εάν υπήρχε αισχροκέρδεια, δεν θα είχαμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Υπάρχει πληθωρισμός, είναι πραγματικό το πρόβλημα και γι ‘αυτό και έχουμε σπεύσει να βοηθήσουμε με μια σειρά από μέτρα. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση, είχε όμως αποτελέσματα. Έδωσε μεγαλύτερη διαφάνεια σε μια σειρά από τιμές και συμπίεσε μια σειρά από τιμές σε βασικά προϊόντα. Δώσαμε ένα ακόμα κουπόνι, το «Market Pass», για να βοηθήσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά με τις αγορές τους.Για δείτε λίγο και κάντε μια σύγκριση των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και της Ισπανίας. Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση και μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση. Η σύγκριση είναι καταλυτική.

Παναγιώτης Στάθης: Εκεί μείωσαν τον ΦΠΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και δεν απέδωσε. Και η Ισπανία δεν έχει φτάσει ακόμα, δεν έχει επιστρέψει, στα επίπεδα πλούτου στα οποία ήταν πριν την πανδημία. Εμείς τα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ. Γιατί η οικονομική πολιτική η δική μας δούλεψε.

4/5/2023 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Ζαχαρέα, η ακρίβεια, που αποτελεί την πρώτη ανησυχία -και δικαιολογημένα- των Ελλήνων πολιτών σήμερα, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, είναι το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των τεράστιων ανατιμήσεων που είχαμε στις τιμές ενέργειας.

Είναι μία ακρίβεια η οποία ανάγκασε, θυμίζω, τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσουν έναν πληθωρισμό, όμοιο του οποίου είχαμε να δούμε παγκόσμια από τη δεκαετία του ΄70.

Κατ’ αρχάς λοιπόν να συμφωνήσουμε ότι η ακρίβεια δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη», είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο όμως έχουμε μία ευθύνη εμείς με εθνικές δυνατότητες να το αντιμετωπίσουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτό. Λάβαμε μία σειρά από συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα. Αναφερθήκατε στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» το οποίο αποδεδειγμένα δούλεψε, προσέφερε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, τόνωσε τον ανταγωνισμό.

Το Market Pass, οι διαρκείς ενισχύσεις τις οποίες δίνουμε σε αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και βέβαια, ναι, η αύξηση των μισθών αλλά και η τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης των φόρων.

Αυτό είναι ένα πρώτο ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια. Θα μου πείτε, φτάνει; Θα σας πω, είναι το καλύτερο δυνατό το οποίο μπορούσαμε να κάνουμε σε αυτή τη συγκυρία. Φαντάζομαι στη συνέχεια θα με ρωτήσετε και για άλλα μέτρα.

Mάρα Zαχαρέα: Αν μπορεί να γίνει και κάτι άλλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω. Εκτιμώ, όμως, -και έχω μάλιστα εδώ και τα σχετικά στοιχεία του πληθωρισμού για το μήνα Απρίλιο διότι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο- είχαμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό αυτή τη στιγμή, τον Απρίλιο στην Ευρώπη.

Mάρα Zαχαρέα: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά δεν αφορά τα τρόφιμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, και στα τρόφιμα υπάρχει μία πιο λελογισμένη αύξηση. Η εκτίμησή μου λοιπόν, και θα το ξαναπώ, είναι ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό και ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα.

Mάρα Zαχαρέα: Θα ρωτήσω για τον ΦΠΑ. Κατάργηση στην Κύπρο και την Ισπανία. Ο κ. Τσίπρας στο δικό του πρόγραμμα υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ. Επιμένετε ότι αυτό είναι ένα μέτρο που δεν θα λειτουργήσει γιατί δεν θα περάσει στον καταναλωτή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, επιμένω σε αυτό και θα σας το αποδείξω με μία σειρά από επιχειρήματα. Στην Ισπανία δεν δούλεψε. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και, ξέρετε, κάνω αυτές τις συζητήσεις με πολλούς συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όλοι την ίδια έγνοια έχουμε. Δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος να θέλει υψηλές τιμές.

Λοιπόν, είναι κοινός τόπος και στους οικονομολόγους αλλά και στους ομολόγους μου που έχουν πειραματιστεί με τέτοιες πολιτικές, ότι τελικά η μείωση του ΦΠΑ στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία -άρα θα έχουμε λιγότερα χρήματα να δώσουμε στο επόμενο «Market Pass»- χωρίς ταυτόχρονα να συγκρατεί τις τιμές, διότι πολύ απλά οι παραγωγοί, οι διακινητές, οι έμποροι τελικά καρπώνονται οι ίδιοι τη μείωση του ΦΠΑ. Να σας δώσω και ένα πρακτικό παράδειγμα. Μειώσαμε τον ΦΠΑ…

Mάρα Zαχαρέα: Άρα δεν θα μειωθεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα μειωθεί. Θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ -ελπίζουμε στη διάρκεια της τετραετίας- οριζόντια όμως, και για όλα τα προϊόντα ή στοχευμένα για κάποια προϊόντα, τα οποία μπορεί να μεταπέσουν από μία υψηλή σε μία χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ. Χωρίς όμως να προσβλέπουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών.

Να δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Ο καφές. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ. Δεν μειώθηκε η τιμή του καφέ ή αν μειώθηκε, μειώθηκε προσωρινά για ένα – δύο μήνες…

Mάρα Zαχαρέα: Όχι, αυξήθηκε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …και στη συνέχεια επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα.

Mάρα Zαχαρέα: Είμαστε μία χώρα που συμβαίνει κάτι παράδοξο. Έχουμε τη μεγαλύτερη διαφορά από τον παραγωγό στο ράφι. Είναι δυσαρεστημένος ο καταναλωτής, είναι δυσαρεστημένος και ο αγρότης, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τι λέει; Ότι έχει δει μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στα λιπάσματα.

Αν υποθέσουμε ότι ξαναείσαστε Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, θα κάνετε κάτι για αυτή τη στρέβλωση της αγοράς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουμε ότι όσο λιγότεροι μεσάζοντες υπάρχουν, τόσο καλύτερες τιμές τελικά θα έχουμε και για τον παραγωγό και για τον τελικό καταναλωτή. Αλλά οι μεσάζοντες είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αγορά. Υπάρχουν όμως, σήμερα, τρόποι να μειώνεται η επιρροή τους. Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες αγροτών που πουλάνε απευθείας πια στους τελικούς καταναλωτές. Και αυτό είναι κέρδος για τον αγρότη και τον παραγωγό, είναι κέρδος για τον τελικό καταναλωτή.

Πρέπει να σας πω ότι πολλές τιμές για τους παραγωγούς έχουν αυξηθεί. Είναι η καλή πλευρά του προβλήματος, ότι τουλάχιστον τα χρήματα -όταν ας πούμε η τιμή στο γάλα το πρόβειο ήταν 0,70 ή 0,80, η τιμή για τον παραγωγό έχει πάει πάνω από 1,50. Αυτό σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος για πρώτη φορά έχει καλύτερες τιμές για να ισοσκελίσει την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Άρα οι υψηλές τιμές στον πρωτογενή τομέα, για προϊόντα που παράγουμε εμείς, έχουν και μία θετική πλευρά, ότι, τουλάχιστον, στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή και στηρίζουν, κα. Ζαχαρέα, τις εξαγωγές μας. Είχαμε παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια εξαγωγές στον πρωτογενή μας τομέα. Δείτε τι έγινε στο λάδι. Το λάδι είχε μία εξαιρετική χρονιά με πολύ καλές τιμές και πολύ καλή ποσότητα. Επειδή το λάδι βασικά το εξάγουμε, αυτό είναι όφελος, τελικά, για την ελληνική οικονομία.

6/5/2023 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στη δημοσιογράφο Ελένη Ευαγγελοδήμου

Ελένη Ευαγγελοδήμου: Το θέμα της ακρίβειας στην καθημερινότητα απασχολεί την πλειονότητα -φαίνεται και δημοσκοπικά. Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει στο επίκεντρο τη μείωση ΦΠΑ, εσείς δείχνετε αρνητικός. Γιατί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πληθωρισμός είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες και γι’ αυτό έχουμε προωθήσει ανάλογες απαντήσεις. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση, είχε όμως αποτελέσματα. Δώσαμε το «Market Pass», για όλα τα νοικοκυριά. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20%. Αυξήσαμε τις συντάξεις. Και παράλληλα ελαφρύναμε τους πολίτες από φορολογικά βάρη 7 δισ. Εάν κάποιος γνωρίζει μία άλλη «μαγική φόρμουλα» να μας την πει για να λύσουμε το πρόβλημα του πληθωρισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά περνάει στον καταναλωτή. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ. Μειώθηκε η τιμή του; Όχι. Γιατί πολύ απλά η μείωση του ΦΠΑ δίνει μία πρώτης τάξεως αφορμή να κερδίσουν κάποιοι στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όταν μπορέσουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη δημοσιονομική ισορροπία και η οικονομία θα αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που θέλουμε, τότε θα περάσουμε και σε ένα περιβάλλον όπου σταδιακά θα μειώνουμε τον ΦΠΑ για όλους, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα.

Πάντως θυμάστε πως, όταν στη Βουλή ρώτησα ευθέως τον κ. Τσίπρα «πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα», δεν ήξερε να μου απαντήσει. Άλλο, λοιπόν, να λέμε «κουβέντες του αέρα» κι άλλο να καταθέτουμε υλοποιήσιμες, κοστολογημένες προτάσεις.

8/5/2023 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για αυτό, κ. Παπαδάκη, και το ερώτημα είναι ένα. Θα απαντήσω, λοιπόν, ευθέως: η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στις τιμές των προϊόντων. Γιατί το λέω αυτό; Θυμάστε όταν μειώσαμε το ΦΠΑ στον καφέ; Μειώθηκαν οι τιμές; Όχι. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επιχείρησαν να μειώσουν το ΦΠΑ και είδαν τελικά ότι το μέτρο αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά είχε σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.

Μαρία Αναστασοπούλου: Δεν είναι μία έμμεση παραδοχή αυτό, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ή δεν λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελέγξουν την αγορά;

Γιώργος Παπαδάκης: Εάν καρπωθεί ο επαγγελματίας τον ΦΠΑ παρανομεί.

Μαρία Αναστασοπούλου: Πώς λέμε ότι δεν θα φτάσει στον καταναλωτή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι κατ’ ανάγκη. Η αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, ξέρετε πολύ καλά ότι πώς θα ελέγξει κανείς δεκάδες χιλιάδες καφέ τα οποία υπάρχουν; Η αγορά ισορροπεί στο επίπεδο το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που να είναι διατεθειμένοι οι καταναλωτές να τις πληρώσουν.

Αλλά επειδή εγώ έχω μιλήσει πολλές φορές με συναδέλφους μου στο εξωτερικό για το θέμα αυτό και όσοι δοκίμασαν τη μείωση του ΦΠΑ διαπίστωσαν ότι στην πορεία είχαν έλλειμμα στα έσοδα, χωρίς να μειώσουν τις τιμές.

Εξάλλου, θέλω να θυμίσω, ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικότατο πρόβλημα ακρίβειας, το αναγνωρίζω πρώτος εγώ. Γι’ αυτό και δώσαμε το Market Pass, γι’ αυτό και στηρίξαμε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, γι΄ αυτό και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ. Είχα δεσμευθεί για 730 ευρώ, θέλω να σας θυμίσω, αύξηση του κατώτατου μισθού, πήγαμε στα 780 ευρώ.

Άρα, τελικά η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η στήριξη του εισοδήματος μέσω των ονομαστικών μισθών και της μείωσης των φόρων. Και γι’ αυτό επιμένω τόσο πολύ στο να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε πραγματικά το εισόδημα.

Και κάτι τελευταίο. Η ακρίβεια είναι εδώ μαζί μας, εκτιμώ ότι θα αρχίσει να υποχωρεί. Οι μειώσεις φόρων, όμως, και οι αυξήσεις των μισθών είναι μόνιμες και δεν θα φύγουν. Άρα όταν θα υποχωρεί η ακρίβεια το όφελος από τις αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμο και θα συνοδεύει τους μισθωτούς για το επόμενο διάστημα.

Γιώργος Παπαδάκης: Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, όμως, δεν είναι στο ύψος του πληθωρισμού της χώρας, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι στο 15% και 16%, αυτό κάτι σημαίνει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι αλήθεια αυτό το οποίο λέτε. Παντού στην Ευρώπη έχουμε μεγαλύτερο πληθωρισμό στα τρόφιμα, εκτιμώ όμως, κ. Παπαδάκη και κα Αναστασοπούλου, ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό.

Θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, εμείς ελπίζουμε ότι θα έχουμε πληθωρισμό κοντά στο 3% τον επόμενο χρόνο, αλλά, όπως σας είπα οι αυξήσεις των μισθών και οι αυξήσεις των εισοδημάτων είναι μόνιμες αυξήσεις, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν και μόνο έτσι θα μπορέσουμε τελικά να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα.

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS