Βούλα Κεχαγιά: “Δεν ζητάμε προανακριτική γιατί πιστεύουμε ότι θα σκοντάψει στους νόμους που υπάρχουν και ότι θα δοθεί αμνήστευση”

«Εμείς θα περιμέναμε να δούμε τον πρωθυπουργό στη σημερινή συζήτηση, ούτως ή άλλως δεν θα γίνει κάποια ψηφοφορία, το πόρισμα της πλειοψηφίας θα συζητηθεί και κάθε πλευρά θα αναπτύξει τις απόψεις της γι’ αυτή την τραγωδία που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξή της σήμερα Τετάρτη (20/3) στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενη στη συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών και την ανάγκη να προχωρήσει η υπόθεση μέσω της τακτικής Δικαιοσύνης

«Επιμένουμε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα παραλείψεων. Ένα έγκλημα το οποίο έχει και ποινικές ευθύνες. Τις εντοπίζουμε στα πρόσωπα τριών πολιτικών στελεχών, του πρώην υπουργού, κ. Καραμανλή, του πρώην υφυπουργού, κ. Καραγιάννη και του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και νυν υφυπουργού σε άλλο χαρτοφυλάκιο, κ. Τριαντόπουλου. Λέμε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και γι’ αυτό ζητούμε να προχωρήσει η υπόθεση μέσω της τακτικής Δικαιοσύνης, με άρση ασυλίας. Δεν ζητάμε προανακριτική γιατί πιστεύουμε ότι θα σκοντάψει στους νόμους που υπάρχουν και ότι θα δοθεί αμνήστευση» σημείωσε.

«Ο κ. Καραμανλής ολιγώρησε, παραμέλησε ή αμέλησε ή αδιαφόρησε στο να λάβει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες που του είχαν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα για τις ανεπάρκειες στους ελληνικούς σιδηροδρόμους» ανέφερε ακόμη.

«Θεωρούμε ότι αν η υπόθεση πάει μέσω της τακτικής Δικαιοσύνης και κληθούν και άλλοι μάρτυρες, μάρτυρες οι οποίοι δεν εκλήθησαν στην Εξεταστική, θα δώσουν ενδεχομένως περισσότερα στοιχεία και όταν θα ξαναπάει η δικογραφία και ο φάκελος στη Βουλή, με νεότερα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει από τη Δικαιοσύνη, θα προκύψουν και οι ποινικές ευθύνες για τα πολιτικά στελέχη» εξήγησε.

«Η κυβέρνηση και η ΝΔ μας δείχνουν το “δέντρο”, ενώ υπάρχει ένα “δάσος” στις ευθύνες. Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, όμως, εάν λειτουργούσαν όλες οι δικλίδες ασφαλείας, τότε δεν θα φτάναμε στον ανθρώπινο παράγοντα» σημείωσε.

«Εμείς λέμε: φταίει που δεν υπήρχε το κέντρο ελέγχου της οδού Καρόλου, φταίει που δεν υλοποιήθηκε η σύμβαση 717, φταίει ότι χαρίστηκαν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες οι οποίες έπρεπε να προχωρήσουν τα θέματα ασφαλείας. Φταίνε πολλά, καθώς και η εγκληματική αμέλεια του κ. Καραμανλή και του τότε υφυπουργού του. Στο θέμα του μπαζώματος δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις. Εμφανίστηκαν ξαφνικά κάποιοι εκσκαφείς στο σημείο του δυστυχήματος και άρχισαν να μπαζώνουν την περιοχή;» διερωτήθηκε. 

«Αφήστε τι λένε τα πολιτικά κόμμα. Εγώ βλέπω τις οικογένειες των θυμάτων, των 57 αυτών προσώπων και ακόμη μίας αγνοούμενης, της Εριέττας, οι οποίοι έχουν κάνει τη δική τους έρευνα, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, τους λένε να πάνε στην εκκλησία να προσευχηθούν και, τελικώς, βρίσκουν ευήκοα ώτα μόνο σε επίπεδο Ευρώπης» είπε.