Γαλλικές εκλογές: Η μεγάλη συμμετοχή έκοψε τα φτερά της Λεπέν και έφερε την ανατροπή

Την μεγάλη ανατροπή στο Β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έκανε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, που κέρδισε την πρώτη θέση, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει και την πλειοψηφία (απαιτούνται 289 από τις 577 έδρες) . Στη δεύτερη θέση πλασαρίστηκε το κόμμα του Μακρόν και στην τρίτη θέση η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, η οποία σάρωσε στον α’ γύρο.

  • Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο – που αποτελείται από πέντε κόμματα του χώρου της αριστεράς και της οικολογίας – κατέλαβε στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες,
  • οι βουλευτές της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν παράταξης θα είναι 163
  • ενώ η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν κατέλαβε 143 έδρες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε πως το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 66,63%.

Στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Το προεδρικό στρατόπεδο θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας πλειοψηφίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Αναγέννησης, ο Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Διαμηνύοντας πως «ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη δημοσιοποίηση των exit poll που δείχνουν πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, είπε πως ο πρωθυπουργός του Μακρόν πρέπει να παραιτηθεί.

«Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν μετά το πρώτο exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία κι ενώ οι πρώτες εικόνες από τη χώρα καταγράφουν τους πανηγυρισμούς του κόσμου.

«Ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση. Είναι μια τεράστια ανακούφιση για την μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν την δημοκρατία».