Γιάνης Βαρουφάκης: “Γιατί την Κυριακή 9η Ιουνίου «ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά»;

Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στο Tvxs

Την περασμένη εβδομάδα, η ενωτική μας πρωτοβουλία ΜέΡΑ25–Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά συνδυάσαμε την επίσημη πρώτη της εκστρατείας μας για τις ευρωεκλογές με τον εορτασμό της 76ης επετείου της Νάκμπα. Ο λόγος ήταν απλός: Η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει την γενοκτονία των Παλαιστίνιων έχει ακριβώς την ίδια ρίζα:

  • με την βάρβαρη συμπεριφορά της τρόικας σε πτωχευμένους Έλληνες, Ιρλανδούς, κ.ά.
  • με την εκμετάλλευση που ζουν στο πετσί τους οι Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί εργαζόμενοι
  • με την απανθρωπιά μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που είτε πνίγει τους μετανάστες στη Μεσόγειο, είτε τους φυλακίζει στα στρατόπεδα της Λιβύης και της Τυνησίας
  • με την αποβιομηχάνιση της Γερμανίας
  • με την ασφυξία λόγω της συστηματικής υποχώρησης της ελευθεροτυπίας και του Κράτους-Δικαίου
  • με την παράδοση της Ευρώπης σ’ ένα ΝΑΤΟ που απεργάζεται τον μόνιμο πόλεμο στην Ουκρανία και αλλού.

Και ποια είναι αυτή η κοινή ρίζα; Ένα εκμεταλλευτικό ευρωπαϊκό μοντέλο σε μονίμως επιταχυνόμενη οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Από την δεκαετία του 1970, οι Βορειοευρωπαίοι εξαγωγείς εξαρτώνται από το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα που τους γεμίζει με δολάρια τα οποία τα στέλνουν πίσω στη Γουόλ Στριτ για να δανείσουν το αμερικανικό κράτος, να αγοράσουν μετοχές, και βέβαια ακίνητα στην Καλιφόρνια και το Μαϊάμι. Έτσι, η Αμερική, με τα ελλείμματά της, πλουτίζει τους Ευρωπαίους καπιταλιστές δεκαετίες τώρα.

Το ευρώ, κατά την πρώτη του δεκαετία, επέτρεψε στους ίδιους Βορειοευρωπαίους εξαγωγείς να κερδίζουν και από την ευρωπαϊκή περιφέρεια δανείζοντας ευρώ σε Έλληνες, Ιταλούς, Ιρλανδούς κ.ά. για να αγοράζουμε τις εξαγωγές τους. Όταν όμως οι φούσκες έσκασαν, και το πέπλο της σκληρής λιτότητας κάλυψε ολόκληρη την ευρωζώνη, δύο πράγματα συνέβησαν.

Πρώτον, ο συνδυασμός λιτότητας για τους πολλούς και «σοσιαλισμός» για τους λίγους δολοφόνησε τις επενδύσεις. Γιατί να επενδύσει, π.χ., η Volkswagen τα χρήματα που δημιουργούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν οι «πελάτες» της ήταν απένταροι; Τα χρησιμοποιούσε για να αγοράζει τις ίδιες της τις μετοχές για να ανεβάζει τις τιμές τους. Αποτέλεσμα; Δεκαπέντε χρόνια μετά, η γερμανική βιομηχανία έχει μείνει τεχνολογικά απελπιστικά πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Δεύτερον, η ευρωπαϊκή περιφέρεια – παρά την λεηλασία προσόδων και περιουσιών – δεν παράγει πλέον σταθερή ροή κερδών για το βορειοευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Αποτέλεσμα αυτών των δυο εξελίξεων είναι οι Βορειοευρωπαίοι καπιταλιστές να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, η βιωσιμότητα του οποίου εξαρτάται από την παντοδυναμία του δολάριου – κάτι που εξηγεί γιατί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ποτέ δεν ήθελε να δει το ευρώ να απειλεί την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου.

Να γιατί η ευρωπαϊκή ολιγαρχία υποστηρίζει κάθε πόλεμο που αποφασίζει το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Να γιατί οι Βορειοευρωπαίοι καπιταλιστές ανέχονται πράγματα που βλάπτουν τους ίδιους – όπως, π.χ.,την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream 1 από τις αμερικανικές «υπηρεσίες», που κόστισε δισεκατομμύρια στη γερμανική βιομηχανία. Δεν έβγαλαν κιχ επειδή στηρίζονται στα ελλείμματα των ΗΠΑ ώστε να συνεχίζουν να συσσωρεύουν πλούτο στις ΗΠΑ.

Αναρωτιέστε γιατί κανείς ηγέτης μιας από τις κραταιές ευρωπαϊκές χώρες δεν βρήκε το θάρρος να καταδικάσει το Ισραήλ, να εναντιωθεί στο πρότζεκτ του ατέρμονου μακελειού στην Ουκρανία, να πει κι ένα ΟΧΙ στην Ουάσιγκτον; Επειδή το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο, έχει τελειώσει και, συνεπώς, ο πλούτος της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης εξαρτάται (περισσότερο από ποτέ) από τις ΗΠΑ!

Νομοτελειακά, έχοντας όχι μόνο χάσει οριστικά το τρένο της 4ης, της Πράσινης, Τεχνολογικής Επανάστασης, η Ευρωπαϊκή Ένωση από Πρότζεκτ Ειρήνης που υποτίθεται ότι ήταν, μετατρέπεται ξεδιάντροπα σε Νέα Πολεμική Ένωση. Κι όπως είναι φυσικό, όταν η κρίση βαθαίνει η βουτιά των επικυρίαρχών της στην άβυσσο του αυταρχισμού επιταχύνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Βερολίνο συνέλαβαν την συνοδοιπόρο μας, Εβραία και Ισραηλινή ακτιβίστρια, Ίρις Χέφετζ. Ούτε ότι μου απαγόρευσαν την είσοδο στη Γερμανία την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιδίδεται σε γενοκτονικό παραλήρημα και προετοιμάζεται για μια νέα θητεία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – κάτι που της εξασφαλίζει η ριζοσπαστική ανυπαρξία δημοκρατίας στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα βλέπουμε, από την μία μεριά, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενθουσιασμένη που οι γαλλο-γερμανικές κυβερνήσεις την συναγωνίζονται στον ολοκληρωτισμό, και, από την άλλη, τα τρία μετα-ΠΑΣΟΚ (των κκ. Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Χαρίτση) που διαγκωνίζονται για το ποιο από τα τρία θα λάβει το χρίσμα από την ντόπια ολιγαρχία ως η εν δυνάμει «προοδευτική φιλοευρωπαϊκή διακυβέρνηση».

Μέσα σε αυτή την δυστοπική Ευρώπη-Eurovision των 37 αποικιών της Ουάσιγκτον, με τις κοινωνίες μας υπό καθεστώς παρακμής και φόβου, μόνο η διεθνική σύγκρουση με αυτή την Ευρώπη μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες και να τους θυμίζει ότι όλα πρέπει και μπορούν να είναι αλλιώς.

Με αυτό το πρόταγμα, με συνοδοιπόρους τα MERA25 Ιταλίας και Γερμανίας, την Clare Dalyκαι τον Mick Wallace στην Ιρλανδία και την Violetta Tomic στην Σλοβενία, την Κυριακή 9 Ιουνίου, η ενωτική μας πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ζητά την ψήφο σας.